Art & Culture

Art Brussels keert in 2022 terug met deze sterke en (inter)nationale line-up

Art Brussels, een van Europa's meest originele en gevestigde kunstbeurzen, kondigt met trots haar 38e editie aan. Verwacht je van donderdag 28 april tot en met zondag 1 mei 2022 aan werken van zowel internationale als Belgische galeries, van zowel gevestigd als opkomend talent.
Reading time 4 minutes
Tim Van Laere, DENNIS TYFUS Potentially The Last Text Message, 2022

Van 28 april tot 1 mei 2022 wordt Tour & Taxis in de Europese hoofdstad Brussel een ontmoetingsplaats voor verzamelaars, galeriehouders en kunstliefhebbers van over de hele wereld. Art Brussels biedt een unieke kans om artistieke rijkdom te ontdekken van opkomende en gevestigde kunstenaars, galeries en curatoren. De 38e editie van de kunstbeurs zal in totaal 157 galeries presenteren uit 26 landen.

De deelnemende galeries zijn onderverdeeld in verschillende secties naargelang de tentoongestelde kunstenaars: PRIME (voor mid-career en gevestigde kunstenaars), DISCOVERY (opkomende kunstenaars), REDISCOVERY (kunstenaars die al eerder erkenning hadden moeten krijgen), INVITED (opkomende galeries die het typische galerieformaat in vraag stellen) en SOLO (solopresentaties van kunstenaars). Met een toename in het aantal SOLO-presentaties, komt Art Brussels naar buiten met een sterk gecureerd programma. Nele Verhaeren, Director van Art Brussels, vertelt daarover: "88% van de deelnemende galeries is aan boord gebleven sinds de uitbraak van de pandemie en is verheugd om eindelijk het werk van hun kunstenaars tentoon te stellen voor het veeleisende en ruimdenkende verzamelaarspubliek dat zo eigen is aan Art Brussels. Het is dan ook begrijpelijk dat het competitief was voor nieuwkomers om geselecteerd te worden voor een deelname." Een van de hoogtepunten in de solo zal onder meer de installatie zijn van Jos De Gruyter & Harald Thys.

1650008840475936 anne nele. copyright greetje van buggenhout
Director Nele Verhaeren en Managing Director Anne Vierstraete © Greetje Van Buggenhout

Veel van de galeries en kunstenaars die deelnemen aan deze editie van Art Brussels houden zich bezig met gelijkaardige thema’s, ideeën en concepten, zoals gender, identiteit en lichaam, klimaat en omgeving en internet en technologie. 

Anne Vierstraete, Managing Director van Art Brussels, vertelt: “De succesvolle lancering van Art Antwerp afgelopen december - die 56 galeries en bijna 10.000 bezoekers samenbracht - heeft aangetoond dat we in staat zijn een beurs te organiseren op een veilige manier. De 38e editie van Art Brussels zal een spannend platform bieden voor presentaties die resoneren met het DNA van onze verzamelaars. Art Brussels zet in op ontdekking en verkiest bestudeerde benaderingswijzen boven markttrends, met kunstwerken die een verhaal vertellen of een intieme of maatschappelijke dimensie hebben die een interactie aangaan met de kijker."

1650010599016439 a0721.051
Axel Vervoordt, Peter Buggenhout, Mont Ventoux #17, 2015 (Mixed media).

Terugkerende galeries

36% van de deelnemende galeries zijn in België gevestigd. De terugkerende galeries in de PRIME-sectie zijn Baronian Xippas (Brussel); dépendance (Brussel); Xavier Hufkens (Brussel); rodolphe janssen (Brussel); Tim Van Laere (Antwerpen); MARUANI MERCIER (Brussel, Knokke, Zaventem); Greta Meert (Brussel); Sorry We're Closed (Brussel); Axel Vervoordt (Hong Kong, Wijnegem); en Zeno X (Antwerpen).

Internationale galeries die terugkeren zijn Almine Rech (Parijs, Brussel, Londen, New York, Shanghai); BATON (Seoul); Bernier/Eliades (Brussel, Athene); Ceysson & Bénétière (Genève, Luxemburg, Lyon, New York, Parijs, Saint-Etienne); Gladstone (Brussel, Los Angeles, New York, Seoul); The Hole (Los Angeles, New York); Lelong & Co (New York, Parijs); Nino Mier (Brussel, Los Angeles, Marfa); Michel Rein (Parijs, Brussel); en SMAC (Kaapstad, Johannesburg, Stellenbosch).

Maar we kunnen ook alvast niet wachten om nieuwkomers, (her)ontdekkingen en opkomende galeries te ontdekken die optreden als een onderzoekshub voor kunstenaars. Ook zal Art Brussels samenwerken met Artsy: een online market place partner om de deelnemende galeries ook de kans te geven hun virtuele stand met werken van hun kunstenaars te promoten bij het internationale publiek van Artsy.

1650010710293097 20210621 bendteyckermans9513 cropweb theresia wastiau1650011355535539 w16706apparitionbd moussa zlatov marie
Sofie Van de Velde, Bendt Eyckermans, Het Feest, 2021 - Lelong & Co, Kiki Smith Apparition, 2011 Bronze,

Praktische informatie

Art Brussels vindt plaats van donderdag 28 april tot zondag 1 mei 2022

Opening:
Donderdag 28 april: Preview van 11u tot 17u, en Vernissage van 17u tot 22u

Publieksdagen:
Vrijdag 29 april, zaterdag 30 april en zondag 1 mei van 11u tot 19u

Locatie
Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel, België

Tickets: www.artbrussels.com (Online registratie verplicht)
OVR op Artsy gedurende de periode van de beurs

Tags

bruxelles
exposition

Lees ook

Aanbevolen voor jou