Art & Culture

De installatie die Jeppe Hein voor Ruinart creëerde en bij Art Brussels voorgesteld wordt

Champagnehuis Ruinart nodigt elk jaar een internationale hedendaagse kunstenaar uit om zijn of haar visie te geven op de geschiedenis en het vakmanschap van het huis. Dit jaar was de eer aan de Deense kunstenaar Jeppe Hein, die een zintuigenprikkelende installatie aandroeg.
Reading time 2 minutes
© Ruinart

Voor 2022 gaf Ruinart zijn carte blanche aan de in Berlijn wonende kunstenaar Jeppe Hein, die koos voor een volledig nieuwe artistieke interpretatie. Kunst is voor het oudste champagnehuis een belangrijke manier om bepaalde kwesties in een kader te verduidelijken en schetsen. Dankzij Jeppe's performance-installatie wordt de beleving en het terroir van Ruinart als het ware nagebootst.

Hoe? Door je middel een installatie bloot te stellen aan alle elementen die nodig zijn voor het maken van champagne - zon, aarde, water, lucht - en daarmee artistieke voorwaarden te creëeren die nodig zijn voor een verbinding met de natuur. Ingangen in de installatie nodigen uit om je hand uit te steken en middels je zintuigen in contact te komen met onder meer olie van een chardonnaybloem (geur), een rozijn waarvan de wijn gemaakt wordt (smaak) en een stukje vochtig krijt uit het Franse Reims (voelen). Vooral het krijt komt vaak terug in het verhaal van Jeppe, als verwijzing naar vochtige de kelders van het champagnehuis die de kunstenaar zo inspireerde toen hij twee jaar ervoor de kelders van het Huis bezocht. Daaromheen zien we glimmende, kleurrijke ballonnen en cirkels waarop getekend mag worden met het krijt en teksten als  'Breathe with Me' en 'Right Here, Right Now'.

1648914003254023 jeppehein artwork holeexperience ruinart 4 1648914023276369 jeppehein artwork holeexperience ruinart 3

Door de vijf zintuigen te stimuleren voert hij de toeschouwer mee naar het hart van dit unieke terroir en biedt hij een hernieuwde kijk op het degusteren van champagne. Zijn inspiratie haalde hij uit zijn bezoek aan het Huis, zoals hij ons vertelde tijdens de lancering in Parijs:

1648914169720886 jeppehein artwork holeexperience ruinart 1

De installatie plaatst je voor een directe gewaarwording, om je geest te openen voor het onverwachte en het wonderlijke - in volle bewustzijn. Dat staat de Deense kunstenaar hoog in het vaandel na een burn-out in 2009, toen hij 35 was. Hij heeft zijn leven langzamer gemaakt en de deugden van mindfulness ontdekt, om het nu aan ons op artistieke wijze door te geven. Probeer het bijvoorbeeld met de gegeven rozijn: na het scannen van een QR-code krijg je toegang tot een stemopname die begeleidt om de rozijn op je tong te leggen, rond te laten bewegen en de vorm te voelen, om er vervolgens zachtjes op te kauwen en te mediteren op de smaken totdat je de zoetheid ervaart.

1648914665600725 jeppehein artwork coulouredwalls ruinart 2

Onder de titel Récits de Champagne zal de participatieve installatie van Jeppe Hein worden voorgesteld op Art Brussels van 28 april tot en met 1 mei 2022.

Tags

champagne

Lees ook

Aanbevolen voor jou