Mode

Exclusief: Pierre Cardin en Simon Porte Jacquemus in dialoog over de evolutie van de mode

Een ontmoeting tussen twee visionaire Franse ontwerpers die het verleden en toekomst representeren, de legendarische Pierre Cardin en de geliefde nieuwkomer Jacquemus spreken over mode, vrijheid en succes. Een once-in-a-lifetime koffie onderonsje met L'Officiel...
Reading time 12 minutes

We bevinden ons in de Provence, comfortabel in Café de Sade, in het gezelschap van Pierre Cardin, 98 jaar oud, eigenaar van het pand en nog steeds de actieve doyen van de Franse mode. Naast hem zit Simon Porte Jacquemus, 30 jaar oud, jong en aan de top van zijn carrière. Wat hen vandaag en in de loop van de tijd samenbrengt, is de intentie om mode te ontwerpen terwijl ze in verschillende werelden leven, met een gevoel om zichzelf te onderscheiden van andere merken. 

Het Lacoste-kasteel, opgericht door de legendarische markies de Sade, is zowel een toevluchtsoord als een adelaarsnest boven het uitgestrekte domein en domineert het landschap met een adembenemend uitzicht op het Lubéron-massief. Cardin kocht het pand, samen met een groot deel van het steile dorp dat zich aan de heuvel vastklampt. Toen hij ons vandaag kwam vergezellen, verliet hij zijn huis, begeleid door zijn chauffeur alsof hij door de poorten van de tijd glijdt in een koets: reizend van een middeleeuwse kerker naar het ultramoderne rijk.

De aanwezigheid van beide ontwerpers in één ruimte, vormt letterlijk de schakel tussen de gouden eeuw van couture en de flakkerende fakkel van de toekomst.

1605520708242472 pierre cardin jacquemus interview l officiel1605520708477790 simon porte jacquemus portrait
Links: Pierre Cardin. Rechts: Simon Porte Jacquemus.

PAMELA GOLBIN: Het is zeldzaam om met zowel de oudste als de jongste modeontwerpers samen te keuvelen tijdens een zomerse lunch ...

PIERRE CARDIN: Ik was ook ooit jong! Ik ben niet oud geboren. Laten we op de jeugd klinken! En op nieuwe creativiteit!

SIMON PORTE JACQUEMUS: Santé!
 

PG: Het is iets zeer ongebruikelijk in Parijs: jullie zijn allebei onafhankelijk, aan het hoofd van je eigen modehuis.

PC: Dat was ik altijd. Ik heb nooit een baas gehad. Ik had het geld om het te doen. Ik had geen hulp nodig.

SPJ: Voor mij was het een keuze. Ik had misschien het geld niet, maar ik wilde geen deel uitmaken van een groot bedrijf. Cheques interesseren me niet. Ik zei nee tegen alle merken en financiële voorstellen.


PG: Voor nu?

SPJ: Nee, het is een bewuste keuze. Ik hou van mijn vrijheid, dat vind ik geweldig. De grootste uitdaging voor een ontwerper is om vrij te blijven. Ik heb het altijd als een essentiële onafhankelijkheid gezien.

1605520708760379 jacquemus 2016 finale
De finale van de show van Jacquemus Lente / Zomer 2016.

PG: En deze vrijheid dwingt je altijd om de grenzen te verleggen en nieuwe deuren te openen?

PC: Nee, integendeel, ik heb eigenlijk gevangenissen gecreëerd (lacht). Het is een grapje, want ik sta aan het hoofd van alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij het in dienst hebben van honderden mensen. Ik heb de problemen altijd voor mezelf gehouden. Het plezier, het geluk en de feestjes waren voor anderen.

SPJ: Ik heb altijd positiviteit gedeeld, zodat de energie van het merk op anderen schijnt. Dus ik begrijp het wel.


PG: Is het moeilijk om zowel de creatieve kracht als de CEO van een bedrijf te zijn?

PC: Ja, maar sommigen zijn tot beide in staat, wat inderdaad mijn geval is (lacht ).

SPJ: Ik ben het ermee eens, en het is belangrijk om een balans te vinden. In de ochtend zorg ik voor de financiële verantwoordelijkheden en mijn middagen staan in het teken van creatie. We kunnen niet altijd in een luchtbel leven. Je moet in de echte wereld zijn.

1605520709010299 pierre cardin 1968 look
Een ontwerp van Pierre Cardin uit 1968.

PG: Worden sommige artistieke beslissingen genomen om financiële redenen?

SPJ: Nee. Alles moet kloppen zonder de menselijke kant te vergeten. Ik ga over drie weken geen show organiseren omdat ik dat wil. Ik denk aan mijn team en de duurzaamheid van wat ik doe.


PG: Hoe zou u succes omschrijven?

SPJ: Ik beschouw mijn team als mijn grootste succes. Gekopieerd worden is ook een moderne vorm van succes. Als je wordt geïmiteerd door alle 'fast fashion'-merken, betekent dit dat je een kenmerkende stijl hebt die mensen willen kopen en dragen.


PG: Toen jullie beiden begonnen, dacht je aan een specifieke vrouw, of meer aan een universum?

PC: Noch voor een vrouw, noch een universum. Liever een vorm, een volume. Een idee, een silhouet. Draagbaar, meestal draagbaar.

SPJ: Ik denk vaak liever aan een algemeen idee, een verhaal of een verhaal met een titel, zoals Jean-Luc Godard met zijn film "Le Mépris" . Het is heel Frans om een verhaal te vertellen en dicht bij heel echte karakters te blijven. Ik was al sinds mijn jeugd geobsedeerd door vrouwen, maar het was in het bijzonder gelinkt aan één vrouw: mijn moeder, die haar meisjesnaam, Jacquemus, behield en de kern van mijn merk vormt.

1605520709300433 jacquemus marseille show 20171605520709558723 jacquemus marseille 2017 show
Twee looks uit de lente / zomercollectie 2017 van Jacquemus, getoond in Marseille.

PG: Heb je onlangs herenkleding gelanceerd?

SPJ: Ja, want ik wilde ook verhalen over mannen vertellen. In het begin kwam het ontwerp van vrouwen heel gemakkelijk, bijna spontaan. Maar voor herenkleding had ik meer tijd nodig om te begrijpen welk verhaal ik wilde vertellen.

 

PG: Zou je zeggen dat je competitief bent? Heeft u een favoriete activiteit of sport?

PC: Ik niet. Voor mij is het werk, werk, werk.

SPJ: Tegenwoordig zeggen we dat in het Engels: work, work, work! We zeggen het altijd binnen mijn team.

Stijl ontwikkelt zich tot een merk, mode is vluchtig! -Pierre Cardin

PG: Mr. Cardin, je had net een retrospectieve tentoonstelling van je werk bij het Brooklyn Museum. Wat vind je ervan dat je ontwerpen in musea worden getoond?

PC: Ten eerste is het de erkenning van mijn werk, en het toonde ook het hoe en waarom achter Pierre Cardin. Het is niet toevallig gebeurd, weet je. Het zijn eindeloze uren werk, stressvolle verantwoordelijkheid en een sterke persoonlijkheid. U moet uw eigen persoonlijke identiteit creëren.


PG: Wat jou betreft, Simon, ik weet dat je je collecties zorgvuldig bewaart.

SPJ: Ja, ik heb van alles een kopie bewaard, plus de archieven. Het is belangrijk, maar veel te vroeg om een tentoonstelling te doen. Ik ben pas 30. Ik denk er niet echt over na, ook al houd ik het in zekere zin in gedachten. Toen ik jonger was, droomde ik ervan een grote couture-ontwerper te worden, maar vandaag wil ik dingen gewoon op een mooie, eenvoudige manier doen, me bewust zijn van wat er om me heen gebeurt en tegelijkertijd loyaal en dicht bij mijn klanten blijven. Het is mijn grootste doel en ook mijn grootste voldoening. Ik ontwerp mijn collecties van A tot Z, van een simpele riem tot een geconstrueerde jurk of een jas . Ik ben het die op een oprechte en eerlijke manier achter alles staat. Dat is wat mij gelukkig maakt in mijn leven.

1605520709887538 jacquemus 2018 la bomba show1605520706137267 1605049571242812 jacquemus provence show 2019
Links: Jacquemus lente / zomer 2018 "La Bomba"; collectie. Rechts: Jacquemus "show" Spring / Summer 2019 in de Provence.

PG: Je logeerde in één van de beroemde huizen van meneer Cardin, het Palais Bulles, bedacht door de Hugarian architect Antii Lovag, in Théoule-sur-Mer [in het zuiden van Frankrijk] ...

SPJ: Het was geweldig, een droom die uitkwam. Sterker nog, ik ben er al jaren fan van. In mijn esthetiek weet ik niet hoe ik het moet uitleggen ... dit is een van mijn absoluut favoriete referenties.

PC: Oh ja, het is een levend beeldhouwwerk. Het is heel magisch.


PG: Was je verrast door zijn unieke architectonische volumes?

SPJ: Het was absoluut perfect. Er was zelfs keramiek van Picasso. Ik ben geobsedeerd door het werk van Matisse en Picasso. Het was ingericht met zoveel iconische designstukken, waaronder een lamp waar ik echt van hou. Zoveel objecten waar ik echt dol op ben, en dat geeft je ook een goed gevoel.

PG: Kun je ons vertellen over de beroemde naoorlogse kleermakers met wie je tijd hebt doorgebracht?

PC: Ik kende Dior voordat hij zijn Haute Couture-huis oprichtte, toen hij nog antiekhandelaar was. Hij was nogal verlegen.


PG: In tegenstelling tot Balmain, die was ...

PC: Hij was een playboy!


PG: En Cristobal Balenciaga?

PC: Ja, ik kende hem, maar hij was altijd heel discreet, bijna te discreet.

SPJ: Meneer Cardin, als ik het me goed herinner, vertelde u me dat meneer Dior zijn hele leven ervan droomde Balenciaga te zijn.

PC: Precies. Hij vertelde me ooit: "Ik had altijd graag Balenciaga willen zijn."

1605520706582165 1605050158746281 pierre cardin 1960s
Een portret van Cardin uit de jaren 60.

PG: En Chanel ..

PC: Oh ... ik praat liever niet over haar. Ze was jaloers op me. Ik was buitengewoon knap, jong en getalenteerd. En zij was van een zekere leeftijd ...

SPJ: Ah, jaloezie in de mode, het is erg moeilijk.

PC: Ze zei altijd: “Wie is deze jonge man? Wat is zijn naam?" Ook al heb ik haar meer dan 20 keer ontmoet en zaten we bij elk etentje naast elkaar. Hoe dan ook, ze zei alleen maar vreselijke dingen over mensen. Jaloers en gemeen ...

SPJ: Alles wat ik nooit wil zijn.

PC: ... maar ze had wel een groot gevoel voor humor.

SPJ: Toen ik 20 was en begon, kreeg ik vaak nare blikken op feestjes en cocktails van de oudere generaties. Ik hield mezelf altijd voor dat ik precies het tegenovergestelde zou doen en de jongere ontwerpers zou bereiken en hen zou steunen, zoals ik doe met Ludovic [de Saint Serni ]. Ik weiger mijn energie te besteden aan het denken dat ze mijn plaats zullen innemen. Als ik mijn voorsprong verlies, geef ik alleen mezelf de schuld en niet een nieuwe ontwerper die hunkert naar succes.

1605520706866203 pierre cardin 1970s
Pierre Cardin aan het werk in zijn atelier in de jaren 70.

PC: Hoe is de situatie in Parijs? Zijn er op dit moment jonge mensen zoals jij?

SPJ: Ik heb het gevoel dat er de laatste tijd veel meer interessante jonge ontwerpers zijn. Toen ik tien jaar geleden begon, waren we er maar heel weinig. Parijs sliep een beetje, maar de situatie is ten goede veranderd en de zaken lopen wel.


PG: Is er een gevoel van kameraadschap moeilijk in deze branche?

PC: Er is altijd jaloezie geweest. André Courrèges en ik waren vrienden. Hij was echt getalenteerd. Echt getalenteerd!

SPJ: Ja, zijn tekeningen zijn prachtig! Ik hou ook van Courrèges. Hij is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Courrèges en jij.

1605520707136171 pierre cardin 1992 look
Een ontwerp van Pierre Cardin uit 1992.

PC: Hoe zit het met zijn werk dat je inspireerde?

SPJ: De vindingrijkheid van zijn kleuren en vormen. Zijn werk was echt primitief, een beetje zoals Picasso. Er is iets naïefs dat me meteen aansprak.

PC: Hij had stijl.


PG: Is het voor jou beter om modieus te zijn of stijl te hebben?

PC: Uiteraard stijl hebben! Stijl ontwikkelt zich tot een merk. Mode is vluchtig!

Ik ontwerp mijn collecties van A tot Z… Ik ben het die op een oprechte en eerlijke manier achter alles staat. Dat is wat mij gelukkig maakt in mijn leven. –Simon Porte Jacquemus

PG: Meneer Cardin, welk advies zou u Simon geven?

PC: In stilte werken en niet naar anderen luisteren. Luister naar je eigen geweten. Als je op anderen rekent, zal je niet slagen.


PG: Simon lijkt dat allemaal al bereikt te hebben.

PC: Ja, natuurlijk! Maar hij moet doorgaan. Beginnen is het makkelijke gedeelte.

SPJ: Het is pas 10 jaar geleden!

1605520707382906 pierre cardin 1996 outfit
Een Pierre Cardin-look uit 1966.

PG: Simon, welke vraag zou u meneer Cardin willen stellen?

SPJ: Terugkijkend, is er iets dat je zou veranderen?

PC: (zingt Edith Piaf, "Non je ne regrette rien") Nee! Geen spijt!

SPJ: (lacht) Ik had niets minder van u verwacht, meneer Cardin!

PC: (zingend) Nee! Ik zal er geen spijt van hebben!

Lees ook

Aanbevolen voor jou