Mode

Maasmechelen Village kleurt Belgisch met Charles Kaisin

Na het organiseren van surrealistische dinners over de hele wereld, neemt de Belgische kunstenaar Charles Kaisin Maasmechelen Village onder handen.
Reading time 7 minutes

Maasmechelen Village wordt nog tot 30 september 2019 ondergedompeld in "Belgian power." De Belgische shopping locatie is helemaal omgetoverd tot een volledige kunstbeleving door de surrealistische meester Charles Kaisin. De wereldberoemde architect-ontwerper brengt de echte Belgische spirit met veel zwier tot leven in zijn creatie 'PROUD TO BE BELGIAN'.

Kaisin heeft speciaal voor Maasmechelen Village een patroon ontworpen dat geïnspireerd is op de Belgische Rode Duivels en het Atomium, het bekendste monument van België. De negen reusachtige sferen van het Atomium zullen via driedimensionale bollen in de kleuren van de Belgische vlag terug te vinden zijn in de hoeken van het dorp.

Ook het iconische standbeeld Manneken Pis, krijgt een plekje in Maasmechelen Village. Er valt nu wel echt niet meer naast te kijken, aangezien Kaisin gekozen heeft voor een versie van 6 meter hoog uitgevoerd in een 3-D  print.

Voor de inhuldiging van zijn installatie wist de kunstenaar dit te vertellen: "Ik wil benadrukken dat we in België over enorm veel talent beschikken, maar dat we dit niet genoeg naar waarde achten. We beseffen niet wat we zelf in huis hebben", aldus Charles Kaisin.

1558449683190885 img 3047

Wat zijn de verborgen boodschappen van je installatie in Maasmechelen Village ?

Charles Kaisin: "We creëerden een enorme installatie: een 'total look',  door duizenden vierkante meters te bedekken met een zwart, geel, rood patroon. Het project heet "Proud to be Belgian" waarmee we wilden benadrukken dat we in België over veel talent beschikken op verschillende vlakken. Zo hebben we in de mode bijvoorbeeld Raf Simons, in de literatuur onze schrijvers die er mogen wezen, en in de filmwereld de film Girl waar we trots op mogen zijnEn ook in de sport staan we op niveau. Terwijl sommigen het land willen scheiden ... We hebben het geluk in een democratie te leven en een bepaalde levenskwaliteit te mogen genieten. Dat is dan ook de eerste boodschap die we willen overbrengen. Voor op de kleding hebben we gekozen om dit over te brengen met een motief van zwarte, gele en rode bollen, verwijzend naar het voetbal en de Rode Duivels. Zij werden immers enorm toegejuicht tijdens het laatste WK. België is ook kampioen in hockey en we zijn bovendien aanwezig in het tennis. En dat alles brengt ons samen!

De bollen verwijzen ook naar het Atomium, een van de meest iconische gebouwen sinds 1958. Daarna ontstond ook het idee om Manneken Pis opnieuw te interpreteren. De verkiezingen in mei zijn de perfecte gelegenheid om een ​​leuke boodschap de wereld in te sturen om ons er aan te herinneren dat dit niet het moment is om te scheiden. De unie is onze kracht. Laten we trotse Belgen zijn".

De Rode Duivels hebben je geïnspireerd, heb je een favoriete speler? 
Charles Kaisin: "Eden Hazard, ik vind hem echt super. We hebben hem al veel bekritiseerd en nochtans is het iemand die beschikt over een gezonde dosis maturiteit, een goede spelstrategie en expertise. En hij draagt bovendien de Belgische waarden hoog in het vaandel."

Van waar komt het idee om een reuze Manneken Pis te ontwerpen? Ze zeggen vaak dat de orginele te klein is. Is dit de reden? 
Charles Kaisin: "Ja, dat klopt! Het was leuk en het geeft hem wat extra kracht."

1558449834305851  d b5642

Je hebt ook een ballenbad ontworpen, heel instagrammable. Hecht je zelf ook belang aan social media?
Charles Kaisin: "Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen, zo kunnen mensen elkaar inspireren."

Een ballenbad, kleine autootjes, eendjes vissen aan tafel, ... kunnen we constateren dat je een jonge ziel hebt?
Charles Kaisin: "Absoluut, of ja, dat denk ik toch. Ik hou van het spel. In mijn hoofd ben ik 16 jaar oud en ik hou mezelf jong. Ik ben gefascineerd door dit alles."

Je hebt veel surrealistische dinners over de hele wereld georganiseerd, welke was je favoriet?
Charles Kaisin: "Ze zijn een beetje mijn baby's, dus het is moeilijk om er maar eentje uit te kiezen. Maar in Brussel hebben we er iets georganiseerd in de galerie de la Reine, en dat is echt een ongelofelijk mooie plek. Maar ook diegene die we in een zwembad in Brussel hebben gedaan heeft een speciaal plekje in mijn hart. Elke keer vinden we onszelf opnieuw uit."

1558449881922284  d b6037

Hoe ziet een dag eruit voor een artiest zoals jij?
Charles Kaisin: "Ik sta heel vroeg op, ten laatste om 7u en het eerste wat ik doe is een bad nemen met mijn partner. Het uitgelezen moment om rustig door de hele dagplanning te gaan, en bovendien heel praktisch. Ik ontbijt met thee en fruit en daarna neem ik m'n laptop erbij en vergader ik met de projectleiders en bepalen we de volgende projecten. Vervolgens valideren we de accessoires via prototypes van alle dinners die we al gedaan hebben. Daarna bekijken we de projecten die de architecten uitvoeren voor privéklanten. Naast de vaste projecten werken we ook vaak met samenwerkingen en reizen we rond. Gisteren zaten we bijvoorbeeld nog in Parijs voor een project met le Meurice, en morgen vertrek ik naar Madrid. Ook Monaco en Hong Kong staan op het programma."

Als je geen artiest zou zijn, wat zou je dan zijn?
Charles Kaisin: "Dokter, want dat is het mooiste beroep ter wereld."

Wat inspireert je het meest in deze eeuw?
Charles Kaisin: "De verschillende culturen en hedendaagse kunst. Wanneer ik reis, vind ik het heerlijk om gewoonten en rituelen van verschillende culturen te ontdekken. En ik hou ook van kunst op je bord."

1558449947627662  d b5885

Waar ben je het meest fier op?
Charles Kaisin: "Om elke dag te vechten voor mijn ideeën en mijn projecten, omdat het niet altijd vanzelf gaat".

Delvaux, Hermès, Ice Watch, Pierre Marcolini, Rolls-Royce… Je hebt al samengewerkt met enkele mooie namen. Van welke samenwerking droom je nog?
Charles Kaisin: "Wat ik nog nooit gedaan heb is een dinner organiseren voor het festival van Cannes. Dat zou ik echt heel graag doen. En vreemd genoeg, hebben we dinners georganiseerd over de hele wereld maar nog nooit in New York".

Wie is je favoriete artist?
Charles Kaisin: "Ik hou van Marcel Duchamp, een van de grote uitvinders van de hedendaagse kunst. René Magritte voor zijn denken en zijn relatie tot de taalkunde. En tot slot Harold Ancart, een jonge Belg die ik heel interessant vind".

1558450012007526  mg 3801

Jouw gouden raad voor een opkomende artiest?
Charles Kaisin: "Nooit opgeven. Val op en plant zaadjes door mensen te ontmoeten en vragen te stellen. En wees niet bang om de deuren te openen. Ik denk dat dit drie goede ingrediënten zijn voor succes".

Je favoriete kunstwerk?
Charles Kaisin: "L’Anamorphose van Georges Rousse".

Hoe zie je de toekomst voor de Belgische kunst?
Charles Kaisin: "Ik zie een zeer sterke, briljante toekomst, een toekomst waarin ik nog bekender ben en de middelen zou krijgen om nog bekender te worden."

Wat is je volgende challenge ?

Charles Kaisin: "Ik blijf meubels maken en ontwerpen omdat ik er gek op ben, maar ik heb zoveel projecten lopen ... Op dit moment lopen er achttien, dat is heel erg veel".

Lees ook

Aanbevolen voor jou