Mode

Maak kennis met de kunstenares die het internet verovert met gesculpteerde kapsels

Ze werd zelfs uitgenodigd om te schitteren in de nieuwe campagne van Marc Jacobs.
Reading time 2 minutes

Laetitia Ky is de nieuwste kunstrevelatie op Instagram met haar sculpturen die haar roots eren. Geboren in Abidjan, Ivoorkust, gebruikt de 23-jarige kunstenares en model haarextensies, wol, naald en draad om gigantische hoofdornamenten te vormen in fascinerende ontwerpen. 

Ze laat zich inspireren door de haartooi van vrouwen in het pre-koloniale Afrika - waar oude stammen hun haar droegen in speciale kapsels om kracht en verbeelding uit te stralen - en herinterpreteerde deze originele techniek met hedendaagse elementen.

Het vieren van zwarte en Afrikaanse schoonheid, met name de tradities en stijl van haar continent, vormt de kern van Ky's werk. Excentriek, onverwachts en ongelooflijk fascinerend is haar kunst op zijn minst te noemen, maar daarnaast draagt het ook boodschappen over rassen, genders en hervorming van sociale rechtvaardigheid.

Ky gebruikt haar following (348.000 Instagram-volgers tot nu toe) om te inspireren en zo bepaalde topics, die normaal taboe zijn, bespreekbaar te maken.

'Soms gaf ik dit lichaam de schuld, deze biologie die van mij een vrouw maakt', zegt een van haar captions. 'Deze vagina, deze baarmoeder, deze borsten en al deze elementen die me een vrouw maken ... dit lichaam die me zoveel discriminatie laat ervaren. Maar er is geen reden om het de schuld te geven, want het is een prachtig cadeau. Vandaag wil [ik] het vieren."

Marc Jacobs pikte haar kunstwerken op via sociale media en huurde Ky in om een digitale campagne te ontwikkelen voor beurzen van de designer himself. Deze Amerikaanse ontwerper is natuurlijk geen onbekende in artistieke samenwerkingen, omdat hij samenwerkte met Magda Archer voor zijn gelijknamige lijn en Yayoi Kusama, Richard Prince en Takashi Murakami tijdens zijn functie bij Louis Vuitton. En hoewel Ky geen bijdrage leverde aan het ontwerp van de collectie, gaf het merk haar de volledige vrijheid om drie afbeeldingen te creëren die trouw bleven aan haar esthetiek.

Bekijk hieronder nog veel meer van haar werk:

1596441687340140 img 4780 2 jpg 1595874996
Foto: reproductie / instagram
1596441687639261 laetitia updated background mj4 1595875037
Foto: reproductie / instagram

Lees ook

Aanbevolen voor jou