Mode

Dior: welkom in de ateliers van de haute couture collectie voor lente-zomer 2020

Rue Jean Goujon, ofwel het 8ste arrondissement van Parijs, op een boogscheut van de Avenue Montaigne, waar het pand van Maison Dior al enkele maanden in renovatie is. Daar ligt het huidig atelier van Dior verscholen. De dag vòòr de lente-zomer 2020 haute couture show zijn een paar handen druk in de weer met het naaien van ongeveer 78 silhouetten van Maria Grazia Chiuri, die we 's anderendaags op de catwalk verwachten. L'Officiel België is dit heiligdom van uitzonderlijke mode binnen geglipt om de geheimen van het vak te bestuderen.
Reading time 3 minutes

Parijs, Rue Jean Goujon, omstreeks 17u30. De Dior haute couture show voor de lente-zomer 2020 is slechts enkele uren verwijderd terwijl in het atelier een paar naarstige handen druk in de weer zijn met naald en draad om de laatste werkzaamheden uit te voeren op een serie jurken die de volgende dag op de catwalk verwacht worden. Dat alles gebeurt achter gesloten deuren, op een steenworp van het iconische adres van Dior aan de Avenue Montaigne. Wat moet er dan wel nog gebeuren, zo dicht bij de deadline? De naaisters voeren aanpassingen uit zoals het inkorten of verlengen van de jurken, een bewijs van een doorgedreven knowhow, zodat ze perfect passen bij elk model die het desbetreffende kleed tijdens de show draagt. Aangezien de fittings met de modellen slechts een paar uur eerder zijn afgerond, worden die aanpassingen op het laatste moment uitgevoerd. Iets verder staat een naaister nog voor een andere uitdaging: extra tule rond de buste bevestigen om het stuk minder transparant te maken, zonder de stijl ervan te wijzigen. "Je ziet te veel van de borsten van het model door de jurk," legt ze uit.

Hier zijn we in het zogenaamde atelier 'Flou', waar de lichte en soepelvallende silhouetten van jurken en vederlichte petticoats gemaakt worden. Een stukje vakmanschap dat door het atelier 'Tailleur' wordt uitgevoerd, waar ze werken aan de lijnen en structuur van jassen en broeken. Samen vormen ze het atelier 'haute couture' van het huis Dior, bestaande uit een zestigtal handen die verantwoordelijk zijn voor het interpreteren van de wensen van Maria Grazia Chiuri, die als geen ander haar ambities en orders begrijpen, alsook de subtiele nuances van haar creaties en visie. 

Naarmate je verder door het atelier 'Flou' wandelt, zie je ontwerpen die nog lang niet af zijn. "Het is voor een VIP," vertelt een insider mij. Enkele van onze dierbare klanten hebben de eer om tijdens de show een customized ontwerp te dragen, speciaal voor hen gemaakt. En daar, net naast de stukken stof die wachten om genaaid te worden, ontmoeten we dè celebrity journalist Loïc Prigent, tijdens opnames van een nieuwe video voor zijn YouTube-kanaal, in het gezelschap van Alexa Chung die voor de gelegenheid een wit hemd draagt, met een kleine Dior in de hand. Aan het eind van het bezoek stoten we haast op één van de meest bijzondere jurken van deze haute couturecollectie, namelijk de 'look 26' volgens de volgorde waarin deze op de catwalk verschijnt. Een roze jurk met een bijpassende chiffon cape en drapages die maar liefst 40 meter stof en 600 uur werk vereisen van dat ene paar bescheiden èn naarstige handen.

Een jurk met verwijzingen naar de godin Athena als belichaming van de vrouwelijke kracht die als rode draad door de hele collectie loopt. Het bezoek eindigt met dit uitzonderlijk ontwerp, waarvan we niet kunnen wachten om het de volgende dag live te zien tijdens de haute couture show. Herbekijk hier alle geheimen van het maken van Dior's haute couture.

Vertaling: Elke Sockeel

Dior Atelier

Lees ook

Aanbevolen voor jou