Food

Zomers recept: Pavlova met rode vruchten

Het mooiste dessert met een Russische naam, maar geboren in Nieuw-Zeeland. Ontdek hier het recept van de klassieker der klassiekers: pavlova met rode vruchten.
Reading time 3 minutes

Het is zo'n dessert waarvan het water je in de mond komt te staan. Een bedje van knapperige meringue bedekt met slagroom en aardbeien of rode bessen. Je herkent de pavlova meteen aan haar looks, maar ken je ook de oorsprong? De pavlova heeft een Russische naam maar de oorsprong ervan brengt ons naar de Antipoden. Hoewel er nog steeds geschillen zijn tussen Australië en Nieuw-Zeeland over de oorsprong ervan, geeft alles aan dat het een recept is dat is gemaakt in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

En vanwaar de Russische naam? Toen de Russische danseres Anna Pávlova het land bezocht tijdens haar wereldtournee in 1926, bedacht de chef van het hotel waar ze verbleef een licht dessert voor haar en vernoemde dit toetje naar haar.

Het grote geheim van pavlova is meringue, een Franse meringue met wat maizena. De meringue moet van buiten knapperig zijn, maar van binnen zacht. Meringue kan ruim van tevoren worden bereid, maar voeg op het laatste moment slagroom en vers fruit toe om de knapperigheid en textuur van de meringue te bewaren.

1590482518441357 paso a paso para realizar pavlova crujiente merengue con frutos rojos disponer la nata montada 2161933a 1334x2000

Ingrediënten

 • 3 eiwitten (90 tot 100g)
 • tweemaal het gewicht van het eiwit in suiker
 • 1/4 theelepel wijnsteenpoeder
 • 1 theelepel azijn
 • 1 eetlepel maizena
 • 350 ml vloeibare slagroom
 • Aardbeien / frambozen of fruit naar keuze

 

Uitwerking

 • We beginnen met het bereiden van de Franse meringue : doe het eiwit in een kom, voeg wijnsteenpoeder toe en klop deze op, op middelhoge snelheid. Als het eiwit al zachte pieken maakt, voegen we beetje bij beetje de suiker toe. Voeg de azijn en de maizena toe zonder te stoppen met kloppen. Als we de suikerkorrel tussen onze vingers niet voelen wanneer we de meringue "knijpen", is deze klaar.
 • Giet het mengsel met een spatel op bakpapier. Met de spatel geven we hem een ronde vorm en maken we een ondiep gat in het midden, alsof het een "nest" is. We zetten de meringue anderhalf uur in de oven op 140ºC (zonder lucht) / 120ºC (met lucht). Haal de meringue uit de oven en laat afkoelen.
 • Kort voor het serveren van de pavlova klop je de room op tot harde pieken. Doe dit in een spuitzak met een groot gekruld mondstuk en versier de meringue.
 • Werk af met de aardbeien, frambozen of rode bessen - je kunt ook passievrucht, granaatappel en zelfs gekarameliseerde appel proberen - en serveer onmiddellijk.

Als je een volumineuze pavlova wilt, kun je twee of drie kleinere schuimgebakjes bakken, ze in een toren plaatsen met een laagje room ertussen en alles versieren met rode bessen.

1590482518705749 pavlova layer cake 37 800

Lees ook

Aanbevolen voor jou