Food

illycaffé organiseert 4 exclusieve diners op de biennale in Venetië

En een deel van de opbrengst van het diner wordt gedoneerd aan het digitale fotoproject van het Historisch Archief van La Biennale di Venezia.
Reading time 6 minutes

“There is art in everything we do.”

Dit jaar vindt de 58e editie van de Biennale di Venezia plaats. De tweejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst in Venetië, die kunstenaars uit de hele wereld in de kijker zet. De expo van 2019, getiteld 'May You Live In Interesting Times', vindt plaats van 11 mei tot en met 24 november. De titel is een door de Engelsen uitgevonden zinsnede, die lang ten onrechte werd geciteerd als een oude Chinese vloek die perioden van onzekerheid, crisis en onrust oproept; "interessante tijden", precies zoals we vandaag de dag leven. De tentoonstelling is gecureerd door Ralph Rugoff, de directeur van de Hayward Gallery in Londen.

Ter ere van hun 10-jarige samenwerking met de Biënnale Arte, organiseert illy vier exclusieve diners die 'een creatieve dialoog tussen een kunstenaar en kok' zijn in samenwerking met Michelin. De kunstenaars en chef-koks - zorgvuldig geselecteerd door Ralph Rugoff en Michelin - geven leven aan een unieke ervaring die de expositie op uw bord vertaalt.  

Voor de eerste editie bundelde kunstenaar Cameron Jamie zijn krachten met chef Guy Martin (**). 

Cameron Jamie - over zijn nieuwe eetlust.

Cameron drukt zijn kunst uit in vele vormen, van fotografie tot video, van keramisch porseleinontwerp, tot beeldhouwkunst, tot fanzinefotokopieën. De installatie die zijn werk in de beginfase van zijn carrière het best definieerde, was Kranky Klaus (2002-2003), een video die Krampuslauf (en alpine kersttraditie) documenteert. 

Op de vraag naar zijn inspiratie voor het project liet hij ons weten dat die er al was toen ze hem voor het project vroegen. "Ik vond het heel interessant dat het aspect eten er in was opgenomen, het is een heel vreemd onderwerp voor mij. Ik heb wel een grote waardering voor eten. Ik ben afkomstig uit Californië waar alles super gezond en groen is, het was dus heel erg verfrissend om de heerlijke Europese keuken te ontdekken toen ik naar Parijs verhuisde. Ik kwam hierheen op zoek naar eenzaamheid en vond een nieuwe eetlust". Hij begon met krabbels uit zijn schetsboek en zo kwam hij met het concept voor de lijnen van de tafel. "Lijnen zijn een groot deel van mijn leven, ik denk terug aan mijn leven door middel van lijnen in plaats van woorden, het is een soort dagboek voor mij. Ik zie mijn lijnen voortdurend veranderen, wanneer mijn leven verandert. Het wordt niet bepaald beter met de jaren, ik wil eigenlijk dat de lijnen ergens heen gaan waar ik ze niet begrijp, ik wil dat ze een beetje mysterieus zijn".

Hij legt ook uit dat kunst en koken dezelfde alchemie delen in de manier waarop de kleuren en 'ingrediënten' zich vermengen. Sinds zijn ex-vriendin in zijn leven kwam, ging hij anders kijken naar eten. Zij was een Masterchef en één van de top foodstylisten ter wereld. Ze opende zijn ogen als het op eten aankwam en liet hem er een hele nieuwe waardering voor ontdekken.

1567162941426250 set up restaurant credits brambilla serrani1567162941418505 cameron jamie credits brambilla serrani

Guy Martin - Franse keuken met een kunstzinnig kantje.

Guy Martin begon zijn carrière als pizzabakker en werd geleid door meerdere passies. Hij beklom de trappen van de haute cuisine om uiteindelijk in 1991 een van de meest iconische en monumentale instellingen van de Franse culinaire geschiedenis te helmen: de Grand Véfour in Parijs, hetzelfde decoratieve 18e eeuwse juweel dat Bonaparte en Joséphin, Lamartine en Hugo herbergde, toen het nog bekend stond als Caffè de Chartres. Guy Martin vernieuwt voortdurend de pracht en praal van een gastronomische ervaring die wordt gevierd door internationale gidsen en prijzen. Zijn uitstekende keuken, die wordt opgeluisterd door ongerepte ingrediënten, put ook uit de eclectische informatie die hij tijdens zijn reizen heeft verzameld, en creëert etherische en originele gerechten die worden gebonden door een kern van traditionele, haute cuisine, overgoten met originaliteit. Voor dit project laat Guy Martin de kunst van Cameron Jamie zijn menu inspireren. Het is een heerlijke combinatie van natuur en dieren met toast kaviaar, ravioli van foie, zeebaars met avocado en bamboe, verse amandelbouillon, lam met zwarte radijs en chocolade met aardbeien als dessert. Elk bord was een stukje kunst, van de kleuren tot de smaken, en dat alles werd heerlijk afgesloten met een illy koffie in een door Jamie ontworpen kopje. 

/

"We hebben een project ontwikkeld waarin hedendaagse kunst botst met de keuken, waardoor contaminatie ontstaat en een werkelijk unieke, onbewerkte ervaring wordt voorgesteld: een concept dat kan worden samengevat met onze boodschap 'er zit kunst in alles wat we doen'. Goed, goedheid en schoonheid, de kern van ons merk en de missie van ons bedrijf, worden levend gehouden dankzij deze creatieve samenwerkingen, die een nieuwe artistieke vorm worden en waarde creëren: een deel van de opbrengst van het diner wordt gedoneerd aan het digitale fotoproject van het Historisch Archief van La Biennale di Venezia", legt Massimiliano Pogliani, CEO van illycaffè uit.

Elke kunstenaar kreeg de kans om een espressokopje te versieren, geïnspireerd door het project dat deel zal uitmaken van een speciale editie van de illy Art Collection die in de herfst van 2019 verschijnt.

Deze zeer unieke ervaring is beschikbaar voor het publiek en omvat een privé-bezichtiging van de expositie en het exclusieve diner, samengesteld door een kunstenaar en een Michelin-sterchef. Tickets zijn te koop via www.contact-eventdepartment@tp.michelin.com

Hier is de volledige planning:

16 juli 2019 
Artist: Cameron Jamie & Chef: Guy Martin 2**

9 september 2019
Artist: Adriana AD Minoliti - Chef Niko Romito 3***

23 september 2019
Artist: Slavs & Tatars - Chef Juan Amador 3***

7 oktober 2019
Artist: Ulrike Muller - Chef Sang Hoon Degeimbre 2**

1567163643398972 illy personal blend of guy martin cup cameron jamie credits brambilla serrani1567163643391807 cameron jamie guy martin massimiliano pogliani credits brambilla serrani
Cameron Jamie, Guy Martin & Massimiliano Pogliani

Tags

restaurant

Lees ook

Aanbevolen voor jou