Art & Culture

Banksy lanceert een webshop maar kopers moeten eerst slagen voor een test

’S Werelds bekendste (en tegelijk meest onbekende) graffiti artiest opent een online shop met een gelimiteerd aantal objecten. De prijzen zijn laag, maar de aankoopvoorwaarde eerder hoog. Wie waagt zijn kans?
Reading time 2 minutes

Banksy heeft laatst in een leegstaande winkel in London (Croydon) een hoop kunstwerken geëtaleerd onder de naam Gross Domestic Product. Enkele dagen later werden de kunstwerken weggehaald en die zijn nu online te koop zijn in zijn gelijknamige online shop. Op de webshop vind je de kunstwerken in gelimiteerde oplage, met een knipoog naar zijn meest bekende werken.

Je vindt er de Banksy Clutch tas die eigenlijk een baksteen is met lederen handvaten, afgewerkt met een goudkleurig slot die nergens toe leidt, voor 750£. Banksy beschrijft de tas als het perfecte accessoire voor iemand die niet veel bij heeft maar misschien een ander in het gezicht moet slaan. Voor een t-shirt van het bekende meisje met ballon (inclusief versnipperde onderkant, een knipoog naar een andere stunt) kost maar 30£. Ook het pantservest dat hij had ontworpen voor het optreden van rapper Stormzy op Glastonbury, om het messengeweld in Londen aan te klagen, is online te koop voor 850£.

1572264903562949 schermafbeelding 2019 10 28 om 13.10.03

Maar zoals het de ingenieuze kunstenaar typeert, zit er een addertje onder het gras. Wie door de online shop browset, merkt al snel op dat de prijzen verdacht laag zijn, vergeleken bij de buitensporige bedragen waarvoor zijn werken op veiligen verkocht worden.

We weten bitter weinig over de streetartkunstenaar Banksy, maar wat we wel weten is dat hij niet verlegen zit om een grap. Naar eigen zeggen heeft hij voor zijn eerste lancering een vaste prijs gezet, toegankelijk voor een lagere inkomensklasse. Vooraleer je je creditcard uit je handtas diept, moet je eerst nog een belangrijke test doorstaan.

Als je in minder dan 50 woorden een antwoord kan bedenken op de vraag ‘why does art matter’ (waarom doet kunst ertoe), word je misschien toegelaten om iets uit de webshop te kopen. Een zogezegd onpartijdige rechter, Adam Bloom (die trouwens stand-upcomedian is) zal op basis van je antwoord beslissen of je tot aankoop kan overgaan. Als het een troost mag wezen, je kans op slagen vergroot met een portie humor, eerder dan een fors kapitaal.

1572264912281597 schermafbeelding 2019 10 28 om 13.10.121572266861519925 schermafbeelding 2019 10 28 om 13.13.06

Kunstverzamelaars zijn gewaarschuwd, want op de website staat volgende boodschap: Rijke kunstverzamelaars worden ten alle tijde verzocht om niet te shoppen. Een originele poging om de kunsthandel van Banksy’s in handen van dealers aan banden te leggen. Shoppen, of een poging tot, kan je hier.

Lees ook

Aanbevolen voor jou