Travel

Dit bekende Instagram-hotel in Tulum is van een Belg: La Valise

Yves Naman is het brein achter hotel La Valise, een duurzame pionier in het door massatoerisme bedreigde Tulum.
Reading time 6 minutes
La Valise Tulum

Yves Naman opende vijftien jaar geleden met La Valise het allerkleinste boetiek hotel van Mexico City en richtte zijn pijlen vervolgens op Tulum. Onder dezelfde naam toverde hij er opnieuw een exclusief paradijs vol design, comfort en natuurpracht tevoorschijn. We ontmoeten hem onder de warme avondzon van januari, op de rand tussen mystieke jungle en parelwit strand.

1585768517507922 img 4752 2
Elke Sockeel

Hoe ben je in Mexico terecht gekomen?
Yves: “Na mijn studies aan de ICHEC in Brussel besloot ik nog een jaar bij te studeren in Canada. Ik had toen een klein bedrijfje in food & beverages met een vriend en we hadden het idee om New York te veroveren. Een paar maand later sloeg het noodlot toe met de aanslagen van 9/11. We wisten dat we onze Green Card toen wel konden vergeten. Kort daarna hoorden we dat Mexico de next big thing was, en dus besloten we daar onze kans te wagen. We trokken erheen zonder een woord Spaans te spreken. Ik ontmoette mijn vrouw, een Mexicaanse, we bouwden een vriendenkring op en onze business begon te bloeien. We werden verknocht aan dit land.”


Je hebt in totaal 5 succesvolle zaken in Mexico, vier hotels en een restaurant. Was dit het plan toen je naar Mexico trok?
Yves: “Helemaal niet. Ik had een kantoor in Mexico City waarvan één verdieping leeg stond en kreeg het idee om er een hotel van te maken. Een boetiekhotel waar ik drie aspecten kon samenbrengen: design, comfort en service op maat. La Valise was geboren, het kleinste hotel van Mexico City. We stonden voor een uitdaging: hoe krijg je zo’n minuscule plek bekend? Eén kamer in het bijzonder heeft daarvoor gezorgd, met een bed op rails die je tot buiten op het terras kan rollen. De enige plaats waar je onder de blote sterrenhemel kan slapen, pal in het midden van de grootstad. Het design van La Valise is ons uithangbord: excentriek, creatief en authentiek. Alle meubels zijn Mexicaanse ontwerpen uit de jaren 30 tot 60. Voor we het wisten stonden we op nummer één op Tripadvisor en zo ging de bal aan het rollen. Niet ver   van Mexico City, in San Miguel, komt binnenkort mijn volgend project.”

1585745585760014 la valise tulum gallerydrone view lv 4
La Valise gelegen aan Tulum Beach
1585768546118570 img 4751 2
Elke Sockeel

En toen kreeg je het idee om hetzelfde concept in Tulum te bouwen?
Yves: “Ik begon België te missen. Ik miste mijn vrienden en familie en was net papa geworden. Daarom zijn we even terug naar hier verhuisd. Ik had wel nog steeds mijn bedrijf in Latijns-Amerika, na een tijdje vond ik het heen en weer reizen te uitputtend en dus besloten we ons in Miami te vestigen. Tulum ligt op anderhalf uur vliegen van Miami en toen ik er vier jaar geleden kwam, voelde ik meteen een klik. Hier hangt een heel aparte energie, de ideale plek voor een nieuwe La Valise. Ik was eerder al in Tulum geweest, in 2002. Het was een walhalla voor hippies, met een paar strandhotels die intussen verdwenen zijn en voor de rest enkel ongerepte natuur. Die energie hing er toen ook al. Ik ben ervan overtuigd dat mensen toen en nu nog steeds voor die magische aantrekkingskracht met de natuur komen. Alles is dubbel zo intens in Tulum, emoties zijn veel sterker. Je bent hier ofwel uitzinnig vrolijk of, in geval van een dipje, dubbel zo neerslachtig. La Valise hebben we op vier maanden tijd van een huis omgebouwd tot een boetiekhotel met negen kamers. We bouwden zo veel mogelijk op steunpilaren, om zo min mogelijk de habitat van de fauna en flora aan te tasten. Het naburige hotel Encantada, bestaande uit intieme cabana’s op het strand, kwam op een bepaald moment te koop te staan. Ik heb dat ook overgenomen en bij La Valise toegevoegd.”

The Tulum Pledge, een collectief voor duurzaamheid en respect

Hoe wil je Tulum beschermen tegen het massatoerisme?
Yves: “Ik heb ‘The Tulum Pledge’ opgericht in een poging het massatoerisme tegen te houden en acht hotels scharen zich al achter het initiatief. Veel mensen vergeten waar Tulum oorspronkelijk om draait, of liever: waaraan het hier ontbreekt en waardoor deze plek dus uniek is: een cinema, een Starbucks, straatverlichting, geplaveide paden. Het hoogseizoen trekt een hoop vakantiegangers die graag genieten van design hotels, gastronomie en terloops een feestje van een bekende DJ meepikken. Er is alleen geen infrastructuur om al dat volk op te vangen en Tulum blijft qua natuur een heel fragiele plaats. Beeld je een feestje met knallende techno in de jungle in: een jaguar die toevallig te dicht in de buurt is, zal zijn habitat voorgoed ontvluchten. Wat we ook doen, we tasten sowieso de omgeving aan. The Tulum Pledge wil niemand verbieden te genieten van Tulum, maar vraagt dat met respect te doen. In tegenstelling tot de meeste hotels die elk jaar uitbreiden, is succes niet wat La Valise drijft. Voor mij draait het om het geven van een unieke ervaring, een rijkdom aan inspirerend design die aanvoelt als thuis, gelegen op een unieke intersectie tussen jungle en parelwit zand. Een plek waar je zelfs kan vergeten wie je bent. Hier vind je blootvoetse luxe in het zand, in onze hotels vind je geen TV, minibar of luxe verzorgingsproducten. We bieden bijvoorbeeld organische zonnecrème, antimuggenmelk, zeep en shampoo aan in hervulbare glazen flessen. Ik hoop dat hoteliers zullen volgen in onze duurzame acties, Tulum mag niet de volgende Bahamas worden.” 

Yves Naman is oprichter en eigenaar van Namron Hospitality en runt naast La Valise in Mexico City ook de hotels La Valise, Encantada, Nest en het restaurant Nü in Tulum.

lavalise.com
encantada.com
nutulum.com

1585767156658363 lavalise4
La Valise Tulum
1585767351007681 lavalisesuite
Suite La Valise Tulum
1585767454814305 ggggggg1585767461602164 rrrrr
Restaurant Nü in Tulum

Lees ook

Aanbevolen voor jou