Travel

3 uitzonderlijke kastelen in België om te overnachten

Je hoeft niet ver te reizen voor een bijzondere overnachting.
Reading time 6 minutes
© D.R.

Ten Torre

Velden, kanalen, fietsen en in het midden, een pittoresk dorpje genaamd Oedelem waarop een majestueus vierkant huis staat omringd door een gracht en vier torens... Welkom op kasteel Ten Torre

/

Als toevluchtsoord voor de koninklijke familie sinds Frans I en keizer Karel V erdoor betoverd werden, kan het kasteel van Ten Torre in zijn geheel worden gehuurd. Vanaf het moment dat je binnenkomt, zetten de wapenschilden op het plafond de toon. Tussen de portretten van de vroegere eigenaars Joseph de Meester de Ravestein en zijn vrouw Lucie de Val de Beaulieu, het behang, het antieke meubilair en de jachttrofeeën, is het decor een film van Visconti waardig... Bij tea time worden deze schatten van geschiedenis en kunst gecombineerd met het knisperen van het vuur in de open haard, het gerinkel van Serax-mokken en de bladzijden van een Markies de Sade die u comfortabel doorbladert onder een mohair dekentje.

De eigenaars, Karel en Nele, wilden de geest en de architectuur van de plek respecteren, maar er ook het nodige design en comfort in brengen. Hiervoor werd een beroep gedaan op de crème de la crème van het interieurdesign en de grafische identiteit: Elle & M's Interior Design en La Movida, onder leiding van Michele De Maertelaere en haar zoon Maximilien Peeters. Hoge plafonds, krakend parket en smalle wenteltrappen gaan samen met de luxe en technologie van vandaag. In de woonkamer met zijn XXL-bank van Jori leeft het plafond op met Farrow & Ball groen en de nieuwste home cinema. Boven zijn de acht slaapkamers met hun Magnitude bedden en en-suite badkamers allemaal uniek en kleurgecodeerd.

Niet te vergeten de eetkamer met zijn lange houten tafel, fluwelen stoelen en monumentale "dimbare" verlichting voor gezellige etentjes, de smetteloze keuken met zijn Redfyre gietijzeren fornuis en tenslotte het buitenterras aan de voet van de slotgracht waar het goed sterren kijken is... Voor extra comfort zijn alle kamers uitgerust met luidsprekers van Bose en de slaapkamers met lakens en kussenslopen van het Courtraisiaanse bedrijf Verilin. Omgeven door een park en een privé-bos van meer dan tien hectare, is Ten Torre het ideale toevluchtsoord om zich met majesteit van de wereld af te zonderen. Het is een gezellige en charmante plek, die je verlaat alsof je een familie thuis verlaat, met het verlangen om terug te keren.

tentorre.be

Château de Vignée

In de vallei van de Lesse, in het hart van de Belgische Ardennen, is het Château de Vignée de plek om naartoe te vluchten, met een Louis Vuitton-koffer op de passagiersstoel.

/

Het project is een initiatief van de Vlaamse ondernemer Christian Teunissen en zijn idee om de Ardennen een Relais & Châteaux te bieden dat die naam waardig is, met zestien prachtige kamers, een attente service, een gastronomisch restaurant onder leiding van chef-kok Marius Bosmans, een van de beste wijnkelders van België (met niet minder dan 14.000 labels) en een spa van Caudalie in een decor dat is ontworpen door architectenbureau WeWantMore.

Terwijl de kamers baden in warme, gedempte tinten, baadt het Ardeense restaurant tijdens de lunch in een theatraal licht dankzij een grote erker die uitkijkt op de tuin en de dennenbossen. Een clair-obscur geïnspireerd door de beboste valleien van de streek dat ook terug te vinden is in de bar, met zijn "jachttafereel" reliëf en zijn goed uitgebalanceerde cocktails. Maar onze favoriete plek op het Château de Vignée bevindt zich onder de binnenplaats van de oude vierkantshoeve... De halfdoorzichtige kelder van gerookt glas, die is ingericht als een "bunker" voor proeverijen en zeer besloten wijn-spijscombinaties, nodigt een twaalftal bevoorrechte gasten uit aan zijn ronde tafel. Een tijdloze ruimte, afgezonderd van de buitenwereld, die privé kan worden gemaakt voor kleine, maar ook en vooral grote gelegenheden.

chateaudevignee.be

Château de La Chapelle

Dat de zomer tot een einde is gekomen, betekent niet dat de idyllische staycations dat ook moeten doen. We zakken af naar het dertiende-eeuwse Château de La Chapelle van Seppe Nobels en Joachim Marynen om ons onder te dompelen in landelijke luxe en culinaire ontdekkingen.

Antwerpse chef Seppe Nobels

Château de La Chapelle is alles wat je van een kasteel verwacht: statig, maar ook Sissi-achtig charmant, want de inrichting is een bonte verzameling van sfeervolle meubels. Je hebt een uitzicht op de bossen en de wonderen van de Condroz en je zit middenin Anthisnes, een stemmig dorpje in de Ardennen. In het kasteel zelf neemt bezieler Seppe Nobels de gastronomische kant voor zijn rekening met chef Kwinten Albertijn. In La Chapelle is de dineer ervaring een ware ontdekking, inclusief middeleeuwse wijnkelder die de meest exquise en biodynamische wijnen herbergt.

Seppe Nobels nam afscheid van Graanmarkt 13 in Antwerpen en opende deze zomer samen met cultureel ondernemer Joachim Marynen een plek waar onthaasten samengaat met culinair genieten. De chef werd onlangs nog door Michelin gelauwerd om zijn blik op duurzame voeding, en dat neemt hij mee naar het kasteel. Door biologische voeding, beschermde ecosystemen, natuurlijke materialen, seizoensgebonden tradities en meer, hopen ze de lijn tussen mens en natuur te laten vervagen. Elke vrijdag kookt Seppe Nobels een zevengangenmenu onder de noemer Seppe’s Friday at La Chapelle. Eén zaterdag per maand is gereserveerd voor een uniek Grand Condruxi menu waarbij Nobels op zijn manier een ode brengt aan de rijke historie van de Condroz en haar bewoners. Wij testen het alvast uit: voor het diner op vrijdag maken we in het gezelschap van de chef een wandeling door het twaalf hectare grote domein. Een tocht waar wilde kruiden zoals oesterblad en lavas worden geplukt. We passeren langs de twee bijenkasten op het domein. Het verse kruid belandt enkele uren later op ons bord met vlees van lokale boeren en vissoorten uit de nabije omgeving tijdens het achtgangendiner, en de volgende ochtend eten we van de honing bij onze toast met uitzicht op de vallei.

 

Ontwaken in de natuur 

Slapen gebeurt in een van de zes kamers met riant tweepersoonsbed, bad en andere hedendaagse comfort, of in een organische canvas tent met privé terras onder de zuurstofrijke boomranden van het domein. Zonder in te boeten aan comfort of privacy, ontwaak je bij de rijzende zon met natuurgeluiden, om overdag nog een laatste duik te nemen in het warme zwembad, gebruik te maken van de personal wellness met sauna of een balletje te slaan op de tennisbaan.

chateaudelachapelle.be

Lees ook

Aanbevolen voor jou