Festivals

Cannes Filmfestival 2022 is gestart: hoeveel kans maakt België op de Gouden Palm?

De 75e editie van het prestigieuze Filmfestival in Cannes is nu volop aan de gang. Veel filmsterren, producenten en regisseurs kuieren over de rode loper en een heleboel films gaan in première. Dit is wat je moet weten over het befaamde filmevent.
Reading time 2 minutes
Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch en Alessandro Borghi van 'The Eight Mountains (Le Otto Montagne)' © Getty Images, Dominique Charriau/WireImage

Nadat het Cannes Filmfestival twee jaar op rij werd geannuleerd door het coronavirus, kon het dit jaar tot grote vreugde weer plaatsvinden. De organisatie van deze festiviteit pakt groots uit in het Palais des Festivals et des Congrès. En ook voor België lijken er heel was interessante prijzen klaar te liggen.

Welke films zijn er tijdens het festival te zien?

Het Cannes Filmfestival één van de drie bekendste filmfestivals van Europa; naast Venetië en Berlijn is Cannes dé plek om de filmindustrie te vieren. In vergelijking met de andere twee geldt Cannes is de meeste gevallen als springplank voor veel films. Opnieuw is de line-up dit jaar veelbelovend. De film 'Top Gun Maveric', waarin Tom Cruise de hoofdrol op zich neemt, en de biografische musicalfilm “Elvis” van regisseur Baz Luhrmann zullen er onder andere afgespeeld worden. Maar dat is lang niet alles. Zie hier de volledige afspeellijst.

1652907841526441 gettyimages 1397977335
© Getty Images, Samir Hussein/WireImage

De Gouden Palm: maakt België kans?

Het belangrijkste onderdeel van het Filmfestival in Cannes is de officiële uitreiking van de Gouden Palm. De allerbeste, inventieve, originele film krijgt deze prestigieuze award aangereikt tijdens het event. Maar de vraag is: maakt België dit jaar kans? Cannes kleurt de komende twee weken opvallend Belgisch. Er komen in totaal vier langspeelfilms in première, waarvan drie kans maken op de Gouden Palm. 'De Acht Bergen', gebaseerd op het boek van Paolo Cognetti, werd door Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch geregisseerd en maakt nu als eerste kans. De tweede Belgische kanshebber is 'Tori et Lokita' door de broers Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Tot slot komt Lukas Dhont zijn film 'Close' binnen de officiële competitie voorstellen.

Lees ook

Aanbevolen voor jou