Video

Gabrielle Chanel introduceerde mode in films maar was te elegant voor Hollywood

Deze short film vertelt je alles over Gabrielle Chanel's imprint op de cinema van vroeger.
Reading time 2 minutes

Korte geschiedenisles

Nauwelijks tien jaar na de geboorte van Gabrielle Chanel in 1883, zag ook de cinema het levenslicht in 1895. Met de revolutie die de cinema ontketende begin van de 20e eeuw herkende de ontwerpster dat het witte doek en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.

In 1931 vroeg filmproducent Samuel Goldwyn aan Gabrielle Chanel om haar actrices aan te kleden voor ‘Tonight or Never’. De Parijse elegantie die Gabrielle in het spel bracht werd echter niet erg goed ontvangen in Hollywood, waardoor duidelijk werd dat een carrière in die stad niet weggelegd was voor haar.

Terug in Frankrijk maakte Gabrielle Chanel de kostuums voor de vrouwelijke rollen van de Franse regisseurs Marcel Carné in Le Quai des Brumes en Jean Renoir in La Marseillaise, The Human Beast en The Rules of the Game. Ook Jeanne Moreau, die een goede vriendin van Gabrielle was geworden, koos voor de outfits van Chanel voor de vertolkingen haar rollen in The Lovers (1958), Elevator to the Gallows (1958) en Les Liaisons Dangereuses (1960). De terugkeer van Gabrielle in de modewereld in de jaren 1950 kwam tegelijk met het iconische tweed jasje (van originele een mannenmodel, maar bouwde Chanel om tot een tijdloos casual-chic damesjasje). Het beweegvrije kledingstuk paste perfect bij de moderniteit van de opkomende cinema esthetiek: The French New Wave

Onder andere deze gebeurtenissen hebben zowel de stijl van Chanel ontwikkeld, als het modebeeld van de vrouwen veranderd. Enfin, we kunnen er nog heel veel over vertellen, maar je moet gewoon even kijken. En... play!

Inside Chanel - her influence on cinema

Lees ook

Aanbevolen voor jou