People

Waar is het fortuin van Britney Spears naartoe?

Het fortuin van Britney Spears lijkt een groot mysterie te zijn. Amerikaans zakentijdschrift Forbes noemde wereldberoemde zangeres zelfs de ‘armoedzaaier’ van Hollywood. Maar naar waar of wie is dat geld dan gegaan?
Reading time 3 minutes
© Instagram @britneyspears

Popzangeres Britney Spears heeft van een rechter toestemming gekregen om zich voortaan een advocaat onder de arm te nemen van haar keuze: Mathew Rosengart. Hij moet zorgen dat er na 13 jaar een einde komt aan het curatorschap van haar vader. Britney wil weer de zeggenschap over haar eigen carrière en bezittingen. Zo blijkt Britney volgens Forbes de ‘armoedzaaier’ van Hollywood te zijn. Het magazine schrijft dat Britney op dit moment een vermogen van 60 miljoen dollar, wat volgens hen in vergelijking merkwaardig weinig is na alle albums die ze heeft uitgebracht, tours die ze heeft gedaan en merken waar ze haar naam aan heeft verbonden. Volgens hen heeft wereldster Beyoncé momenteel zeven keer zoveel vermogen als Britney, hoewel ze gelijktijdig zijn begonnen en ze een vergelijkbaar traject hebben afgelegd. Maar naar waar of wie is het eens zo grote fortuin dan naartoe?

Vanwege geldproblemen, een chaotisch gezinsleven en een publieke zenuwinzinking kreeg James Spears in 2008 verregaande zeggenschap over het leven van de popster. Maar anno 2021 vertelde Spears in het telefoongesprek met een rechter, dat ruim 20 minuten duurde, dat het als verstikking voelt. Journalisten mochten geen opnames maken, maar bijvoorbeeld Hollywoodblad Variety publiceerde wel een transcriptie. Ze vertelde dat ze nu door de curatele haar leven "niet ten volste kan leven". Ze onthulde dat ze gedwongen wordt een spiraaltje te dragen, hoewel ze weer wil trouwen met haar vriend en nog een kind wil. "Deze ondertoezichtstelling doet véél meer kwaad dan goed."

Haar Instagramberichten noemde ze leugens. "Ik dacht dat als ik het maar vaak genoeg zei, ik gelukkig zou worden. Ik leefde in ontkenning. Ik was in shock, getraumatiseerd. Ik huil elke dag." Na de hoorzitting is het niet gelukt om het curatorschap te beëindigen, maar de rechter stond wel toe dat een financiële instelling mede toezicht zou blijven houden op de geldstromen. Maar die firma trok zich enkele dagen later onverwacht terug.

Forbes mocht de gerechtelijke documenten inkijken en wijst vader Jamie Spears aan als de boosdoener. Zo staat Britney hem sinds 2008 per maand maar liefst 16.000 dollar (13.513 €) af als 'loon'. Dat komt neer op meer dan 2,4 miljoen dollar (bijna 2,1 miljoen €). Nog een voorbeeld: ze zou meer dan 300.000 dollar (253.342 €) gespendeerd hebben aan haar vaders kantoorhuur en nog honderdduizenden euro’s per keer aan juridische kosten. Daar komen nog alle extra contracten, clausules en onkosten bij wat goed is voor miljóenen euro's.

Vanuit haar vaders kamp werd er na de hoorzitting die een tijd geleden gehouden werd gereageerd via zijn advocaat: "Het doet hem verdriet zijn dochter zo te zien lijden. Meneer Spears houdt van haar en mist haar heel erg."

Lees ook

Aanbevolen voor jou