People

Virgil Abloh: de iconische ontwerper en Off-White founder is overleden

De Amerikaanse modeontwerper Virgil Abloh is overleden op 41-jarige leeftijd, zo melden zijn nabestaanden via zijn Instagramprofiel.
Reading time 2 minutes
© Getty Images

Virgil Abloh, de oprichter van het luxueuze streetwearmerk Off-White en artistiek directeur menswear bij Louis Vuitton vocht sinds 2019 tegen een zeldzame en agressieve vorm van kanker. De ontwerper laat een vrouw en twee kinderen na. In het bericht dat op zijn Instagrampagina verscheen vlak na zijn overlijden, op zondag 28 november 2021, beschrijven ze Abloh als een ‘zeer toegewijde vader, echtgenoot, zoon, broer en vriend’. “Hij koos ervoor om zijn strijd privé te strijden nadat hij in 2019 zijn diagnose kreeg. Hij onderging talloze zware behandelingen, terwijl hij zich in bleef zetten voor verschillende belangrijke mode-, kunst- en cultuurorganisaties.”

De Amerikaanse ontwerper werd bekend als creatief directeur van Kanye West en diens Yeezy-collectie en schreef later geschiedenis als de eerste Afro-Amerikaan aan het hoofd van Louis Vuitton. Z'n liefde voor mode begon op jonge leeftijd: nadat hij in 2009 afstudeerde, ging hij met Kanye werken als stagiair bij Fendi, wat uiteindelijk tot andere kansen leidde: hij regisseerde het 2011 Jay-Z/West album Watch the Throne en hij werd opgemerkt door Louis Vuitton CEO Michael Burke. Ook lanceerde Abloh in 2012 zijn eerste merk, Pyrex Vision, voordat hij in 2013 Off White opstartte.

LVMH-topman Bernard Arnault omschrijft Abloh in hun overlijdensbericht ‘een geniale ontwerper, een visionair, maar ook een man met een prachtige ziel en grote wijsheid’.

In de derde uitgave van L'Officiel Hommes België, dat sinds 20 november 2021 in de winkels ligt, staat Virgil Abloh's nieuwste collectie voor Louis Vuitton centraal. Tegengestelde silhouetten zijn te bewonderen zoals pak vs. trainingspak, formeel vs. streetwear, natuurlijk vs. bewerkt, mannelijk vs. vrouwelijk en een esthetiek ontleend aan de rave- en technocultuur; nogmaals een bewijs van zijn grote talent.

Lees ook

Aanbevolen voor jou