People

De waarheid achter Britney Spears’ bizarre Instagram-video’s

Wie eens een kijkje op het Instagram-kanaal van popzangeres Britney Spears heeft genomen, viel vast de merkwaardige foto's en video's op. Diet Prada, een pagina die bekend staat om het posten van gedurfde berichten, deelde onlangs het eerlijke verhaal over de Free Britney-beweging.
Reading time 5 minutes
© @britneyspears

Het eens zo schattige meisje dat Oops...I Did It Again zong, is niet meer. Het is dan ook niet voor niets dat fans zich zorgen maken over Brit, want er is nogal wat aan voorafgegaan. Mocht je het hebben gemist, even een kleine recap:

Met de hashtag #FreeBritney wordt er aandacht gevraagd voor het gegeven dat de 38-jarige legendarische zangeres onder 'conservatorship' staat. Dat is een protocol in Amerika waarbij door een rechter bepaald wordt dat een persoon en zijn of haar bezittingen onder toezicht wordt geplaatst. Bij Britney gebeurde dat na haar publieke breakdown (hoofd kaalgeschoren, je kent het verhaal), twaalf jaar geleden, en werd onder het toezicht van haar vader en haar advocaat geplaatst. Maar daar begint de ellende pas.

Britney heeft de afgelopen twaalf jaar geen controle gehad over haar eigen financiën, bezittingen, agenda of muziek. Volgens de rechtbank zou dat niet verantwoord zijn vanwege haar mentale gesteldheid. Haar vader en haar advocaat beheren naar verluidt al haar bezittingen en bepalen wat ermee gebeurt - waarvan er dus gezegd wordt dat er ook een deel in eigen zak wordt gestoken. Die regeling is nu verlengd tot minstens augustus, volgens henzelf in samenspraak met Brit. Maar volgens haar fanbase is er meer aan de hand.

Nu komen we bij de merkwaardige dansvideo's op haar social media. Waarop ze dus onstabiel ronddanst in haar woonkamer met mascara uitgelopen tot haar wangen. Of minutenlang heen en weer wandelt langs de camera in steeds dezelfde pose's. Of de video waarin ze tussen neus en lippen door vertelt dat ze ze haar sportschool had afgebrand, en vervolgens voor de camera wat oefeningen deed.

Fans maken zich zorgen om de zangeres en denken zelfs dat ze in haar video's codes gebruikt om hulp te vragen. Fans willen haar "bevrijden" van haar vader, haar curator. Tevens denken ze dat Britbrit's vader bepaalt wat er op haar social media verschijnt, in het bijzonder toen Spears op Instagram schreef dat in de video's juist haar blijheid te zien is en dat ze dichter bij haarzelf staat dan ooit. Voor de duidelijkheid: dit is een complottheorie is waar geen bewijs voor is.

#FreeBritney

Verschillende theorieën en ideeën maken tongen los op social media en recent laaide de discussie weer op. Het Instagram-kanaal Diet Prada publiceerde volgens henzelf de waarheid achter het verhaal en drong bij al hun volgers op om zich aan de #FreeBritney-campagne te steunen die tot doel heeft de popzangeres te 'bevrijden' van haar conservatorship. Op de pagina stond hoe Britney op 4-jarige leeftijd begon met haar carrière bij Broadway en zich vervolgens bij de Mickey Mouse Club aansloot, waarna ze haar carrière als solozangeres begon. De pagina voegde toe hoe de zangeres aan al haar fans laat zien hoe ze 'te gecontroleerd en als product behandeld wordt' door middel van een aantal van haar hits zoals Lucky, Overprotected, My Prerogative, Circus, Piece Of Me en Gimme More.

Ze schrijven over haar fotoshoots waarbij ze bijna altijd in een kooi te zien is, wat duidt op haar gebrek aan vrijheid. In de post staat dat de zangeres haar echte stem niet mocht gebruiken en door haar label gedwongen werd de welbekende 'baby'-stem te gebruiken om een merk te creëren. Dit zou haar stem kapot hebben gemaakt en ze staat om deze reden vaak bekend om te lip-sync'en bij haar concerten.

Daarna brengt Diet Prada de publieke ineenstorting van de zangers in perspectief. Ze ging toen door een een scheiding en verloor voogdij over haar twee jonge kinderen. Britney werd onophoudelijk achtervolgd door de paparazzi toen ze zich in haar meest kwetsbare fase bevond en werd meegenomen naar een inrichting voor geestelijke gezondheidszorg. De paparazzi wilden naar verluidt een glimp van haar in tranen opvangen, ondanks dat de zangeres probeerde ze weg te duwen.

Toch ging ze volgens de pagina wél twee maanden na haar breakdown weer aan het werk met onder andere haar gastoptreden in How I Met Your Mother en de drop van haar Circus-album. 'If she's so unwell, why did she start working right away?', sluiten ze af in de tekst.

Terwijl fans en de rest van de wereld zich verwonderen over de awkwardness van haar video's op sociale media, waarin ze in haar, slaat de verklaring van Dietprada misschien wel de nagel op de kop. Als ze echt onder zo een strenge conservatorship van haar vader en advocaat staat, inclusief restricties om buitenshuis te gaan en het verbod om haar eigen financiële middelen te beheren (naar verluidt zou Britney slechts 2500$ 'zakgeld' per week van haar eigen middelen krijgen om vrij te spenderen), dan zijn die bizarre video's misschien wel het enige waar Britney momenteel haar tijd mee kan en mag doden.

De Instagram-post legt uit hoe de vork – naar hun idee – in z'n steel zit, en vragen om Britney's vrijheid, uit de klauwen van haar vader en advocaat. Wat denk jij?

Lees ook

Aanbevolen voor jou