Mode

Zo ontstond de bikini, het meest vrijgevochten kledingstuk van onze cultuur

We kunnen dit kledingstuk niet meer wegdenken uit onze cultuur...van preutse badkostuums van de 20ste eeuw tot de gouden jaren van de bikini in de jaren 90 op de catwalk: een overzicht van de geschiedenis van de bikini.
Reading time 2 minutes

Wie droomt nu niet tijdens deze zwoele zomerdagen van een leven in bikini, op het strand, met bijpassende beachwaves van het veelvuldige plonzen in het zoute water? Tegenwoordig is dit zomerse cult kledingstuk exact 74 jaar oud, maar hoe zag het strand er nu weer uit voordat de bikini zijn intrede maakte?

 

Vanaf het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren 40 werd het laten zien van je navel als shockerend beschouwd. In eerste instantie gingen vrouwen in lange tunieken naar de zee die alles aan de verbeelding overlieten.

Het was in de jaren 20 en 30 dat vormeloze tunieken een wat comfortabelere onesie werden, die al meer van het lichaam onthulden, maar nog steeds niet veel weg hadden van strandkleding die we vandaag als normaal beschouwen.

In 1946 was het een Franse kleermaker en ingenieur, Louis Réard, die uitvond wat we tegenwoordig kennen als de bikini. De naam komt van 'Bikini Atoll' in the Marshall sun, waar de Verenigde Staten in datzelfde jaar nucleraire-experimenten leidde. Een bikini werd als zo verstorend gezien in de preutse cultuur van die tijd, dat het in tal van landen, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje verboden werd en volledig verbannen werd uit de Miss World-wedstrijden.
Maar nadat Brigitte Bardot in bikini op het strand van Cannes werd gefotografeerd, werd de nieuwe zomeroutfit plotseling ook populair aan de andere kant van de Franse Rivièra .

/

De cinema heeft een grote bijdrage geleverd aan de opmarks van de bikini onder sterren en celebrities. De bikini die Ursula Andress in "Agent 007 - License to Kill" droeg, is legendarisch, net als de talloze kostuums die te zien zijn in de film La Piscine uit 1969.

/

En toen maakte strandkleding zijn intrede op de catwalk. Bikini's waren voor het eerst te zien in de jaren 90 op de  ranke lijven van de befaamde supermodellengeneratie bij Chanel, Versace, Fendi, Etro en Dolce & Gabbana. Als een ode hieraan, bracht Chanel voor zijn Lente/ Zomer 2019 collectie het strand naar de catwalk, met een set die de drukke stranden weergeven die we in de zomer gewend zijn.

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou