Mode

Walter Van Beirendonck beschuldigt Virgil Abloh van designer plagiaat

Walter Van Beirendonck beschuldigt Virgil Abloh, creatief directeur van de herencollectie van Louis Vuitton en directeur van Off-White, van schaamteloze imitatie van zijn ontwerpen en plaatst zijn accusaties op Instagram. “Hij had me ten minste kunnen vragen om een samenwerking", deelde de Belgische ontwerper mee aan website Hypebeast.
Reading time 2 minutes

Voor wie de Belgische mode volgt is Walter Van Beirendonck een naam die niet onbekend in de oren klinkt. Als lid van de Antwerpse zes richtte hij in de jaren ’80 de aandacht op de Vlaamse mode.

De collectie in kwestie is Louis Vuitton's lente-zomer 2021 herencollectie en het nieuwe initiatief ‘Zoooom With Friends’ van Virgil Abloh waarvan de gestikte pluchen patronen op verschillende jassen en maatpakken opvallend veel lijken op die van Walter Van Beirendonck, namelijk van zijn herfst-winter 2016 collectie.

Fans merkten ook op dat de LV brillen opvallend veel lijken op de zonnebrillen tentoongesteld in Van Beirendonck’s herfst-winter 2018 show en ook voor de inspiratie van de nieuwe LV jassen moet je niet ver zoeken.

Van Beirendonck sprak met Hypebeast over de opvallend gelijkaardige ontwerpen. "Virgil deed het weer. Dit is niet alleen maar kopiëren, dit is het gebruik van mijn wereld, ideeën, kleuren, stijl, en vormen als zijn collectie moodboard. Een wereld en stijl waaraan ik heb gewerkt sinds 1985. Abloh wordt enorm veel geld betaald om een 'artistiek directeur' te zijn en hij heeft onbeperkte mogelijkheden om met iedereen in de wereld samen te werken - hij had me ten minste kunnen vragen om een samenwerking".

Positief aan dit debat is dan weer wel dat de focus van de modewereld nu wel op Van Beirendonck’s werk ligt, al was een samenwerking tussen de ontwerpers natuurlijk veel vruchtbaarder geweest.

Lees ook

Aanbevolen voor jou