Mode

Waarom Kamala Harris, Michelle Obama en Hillary Clinton paars droegen op de inauguratiedag

Achter de paarse tinten van Kamala Harris' Inauguration Day-outfit schuilt een diepere boodschap over politieke eenheid.
Reading time 3 minutes

Tijdens de inhuldiging van Joe Biden als nieuwe president van Amerika op woensdag 20 januari 2021, legde vicepresident Kamala Harris haar ambtseed af in een felpaarse jas van Christopher John Rogers, een jonge zwarte modeontwerper uit Baton Rouge, Louisiana. Ze combineerde de bovenkleding met een bijpassende jurk van Sergio Hudson , een andere zwarte ontwerper uit South Carolina. Haar mede-aanwezigen, Michelle Obama en Hillary Clinton, kwamen ook bij de ceremonie in verschillende violette tinten - Obama in een Sergio Hudson-jumpsuit en Clinton in een Ralph Lauren- broekpak - en deden vele vragen opduiken naar de betekenis achter hun kleurkeuze.

1611214326253977 michelle obama purple inauguration day 2021
1611214326467506 hillary clinton purple inauguration day outfit

Dit kan wellicht de verklaring zijn: in een nieuwsbrief uit 1913 van de Nation Woman's Party schreef de organisatie ooit: "Paars is de kleur van loyaliteit, standvastigheid in het doel, onwankelbare standvastigheid voor een doel."

Harris' toewijding aan haar doel tijdens de aanloop naar haar vice-presidentschap belichaamt dat idee perfect. Terwijl ze naar haar nieuwe woonplaats liep, antwoordde ze op de vraag van een verslaggever wat haar eerste prioriteit op kantoor zal zijn: "Aan de slag gaan, meteen. Ik loop gewoon naar mijn werk."

1611214326796987 kamala harris inauguration walk

Anderen zien Harris' paarse ensemble als een knipoog naar Shirley Chisholm, de eerste zwarte vrouw die zich kandidaat stelde voor president en de eerste zwarte vrouw die werd gekozen in het Congres. Veel van de campagneposters van Chisholm - met haar slogan "niet gekocht en niet gebosseleerd " - hadden paars als de centrale kleur.

In een meer letterlijke zin is paars een versmelting van rood en blauw; in politieke termen vertegenwoordigt die kleur de tweeledigheid - het samenkomen van Republikeinen en Democraten. De inaugurele rede van president Joe Biden sprak over de eenwording van het land en moedigde burgers aan om een vreedzamer samenwonen van leden van tegengestelde politieke partijen te steunen.

In navolging van die speculaties en quotes, is de boodschap achter Harris' garderobekeuze duidelijk: het is tijd om in het werk te vliegen en Amerika als eenheid samenbrengen voor een mooiere, meer gelijkwaardige toekomst.

Lees ook

Aanbevolen voor jou