Mode

Waarom Chanel's Métiers d'Art 2020-2021 show een betoverend sprookje was

Chanel presenteerde gisteren zijn Métiers d'Art-collectie voor 2020-2021 in Château de Chenonceau. Een ode aan de renaissancevrouw én een demonstratie van het uitzonderlijke vakmanschap waarmee de collectie tot stand kwam.
Reading time 2 minutes
© Chanel

Once upon a time presenteerden modehuizen hun collecties tijdens grote modeshows waar er een aanwezigheid was van redacteurs, actrices, influencers en buyers. De realiteit ziet er vandaag anders uit door de coronacrisis, en bovenstaand scenario lijkt op dit moment een sprookje waar wij van dromen. Maar Virginie Viardartistiek directeur van Chanel, houdt de traditie echter in ere door toch de jaarlijkse Métiers d'Art-collectie aan de hand van een show te presenteren in Château de Chenonceau. 

De inspiratie achter de huidige collectie is de Renaissance, Viard versterkt het idee dat mode nog steeds een fantasie kan zijn, een vorm van escapisme die we in deze moeilijke tijden allemaal kunnen gebruiken. "De collectie presenteren in Château de Chenonceau, in het "Château des Dames" in het bijzonder, was een voor de hand liggende keuze. Het kasteel werd ontworpen en bewoond door vrouwen, waaronder Diane de Poitiers en Catherine de' Medici. Het is een kasteel op menselijke schaal gemaakt. En het embleem van Catherine de' Medici was een monogram dat bestond uit twee met elkaar verweven C's, net als dat van Chanel", vertrouwt Virginie Viard toe.

1607072589562039 05 2020 21 metiers d art collection press kit photographed by juergen teller 5
© Chanel

Met de Métiers d'Art-collectie wil Chanel haar jarenlange traditie van vakmanschap in de verf zetten. Noem het een collectie van  hoogstandjes gemaakt door de ateliers en familiebedrijven van het echte vakmanschap van kleermakers, namelijk de huizen Lesage, Montex, Lemarié, Lognon en Goossens. Zwart-witte ruitjesmotieven zijn bijvoorbeeld te zien op minirokken in combinatie met pastelkleurige panty's en Chanel's kenmerkende boucléjacks. Een met parels bezet patroon siert een getailleerde, fluwelen jurk met laagjes en een leren motorjack. Zelfs het silhouet van het château werd geborduurd op de taille van een theerok en een mulletjurk. Ook de accessoires speelden met fluweel en parels en waren voorzien van de in elkaar verstrengelde C's van het merk. Het logo dat toevallig ook het monogram van de 'Medici' is en een motief dat overal op het domein voorkomt. Een prachtige collectie die ons doet verlangen naar een sprookje dat hopelijk weldra in vervulling gaat...

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou