Mode

Slaets in 4 generaties: van luxe horlogedealer tot juwelenontwerper pur sang

Juwelier Slaets is sinds haar oprichting in 1904 een toonaangevend juweliershuis in Antwerpen met zijn drie vestigingen van juwelen- en horlogewinkels aan de De Keyserlei en de Schuttershofstraat. Maarten Slaets, 4de generatie van het familiebedrijf, gooide samen met zijn zus het roer om en zet in op creativiteit.
Reading time 3 minutes
Maarten Slaets, 4de generatie van het familiebedrijf Slaets

Het familiebedrijf groeide in die 100 jaar uit van pionier met ‘s werelds meest exclusieve merken in haar portfolio tot juwelenontwerper pur sang. Achterkleinzoon, Maarten Slaets (33 jaar) zette zijn eerste stappen in het familiebedrijf als expert op gebied van horloges, maar verlegde zeven jaar geleden zijn focus naar juwelen. Als 4de generatie connoisseur van de wereld van luxehorlogerie en diamanten, stuurt Maarten vandaag, samen met zijn zus, de allesbehalve rigide strategie bij van zijn familiebedrijf dat al meer dan een eeuw succes kent. 2020 mag dan nog een uitdagend jaar geweest zijn, juwelen blijven een slimme investering. Zeker een uniek, op maat gemaakt stuk.

1606828328795755 slaets green tourmaline with 18kt yellow gold and diamonds 4
Groene toermalijn met 18kt geel gold en diamanten, prijs op aanvraag

Hoe heb je het familiebedrijf Slaets zien evolueren de laatste jaren?

- Maarten: Vroeger lag de focus van onze zaak meer op merken en minder op eigen creatie. Nu draaien we meer omzet met onze eigen ontworpen juwelencollecties. Ik denk dat dat te maken heeft met de bezieling en de passie erachter. Als ik al mag vergelijken, bij mij is creativiteit de hoofdzaak terwijl mijn vader zich net meer op business richtte, waarin hij slaagde om exclusiviteit als verdeler van bepaalde merken te verkrijgen. Wij waren de eerste juwelier ooit die het Italiaanse merk Pomelato exporteerde. Nu hebben we een heel breed aanbod gaande van Messika, Ole Lynggaard tot Chopard, maar onze eigen ringen met de typisch gekleurde stenen verkopen nog steeds het beste.

1606828339533005 slaets one of a kind earrings with watermelon tourmaline pearls and diamonds 5.100 1606828346015868 slaets ring bicolor pinkwhite tourmaline 2.650
One-of-a-kind oorringen met Watermeloen Toermalijn, Parels and Diamant - 5.100€ - Ring Bicolor Roze Witte Toermalijn - 2.650€

Hoe uit je creativiteit zich in de juwelen?

- Maarten: Ik ontwerp graag minimalistische juwelen met strakke vormgeving, tierlantijntjes zijn niet echt aan mij besteed. Bij Slaets draait het om de steen, waaraan het juweel ondergeschikt is. Onze bestsellers zijn vaak juwelen met een centrale steen omringd door twee diamanten. Maar het laatste jaar zien we veel vraag naar grote gekleurde halfedelstenen zoals aquamarijn, toermalijn, morganiet en paraiba.

1606828357381880 slaets precious collection pink stone
Slaets PRECIOUS COLLECTION - roze steen, prijs op aanvraag

Hoe gaan jullie te werk voor een juweel op maat?

- Maarten: We rekenen toch op een aantal weken of maanden voor een volledig afgewerkt juweel. Een klant kan bij ons een steen uitkiezen als vertrekpunt, ofwel gaan wij op zoek naar de soort (volgens grootte, vorm, kleur) die de klant voor ogen heeft. We kopen heel het jaar door stenen aan, die blijven in de kluis tot we er zelf een juweel van maken. Vervolgens wordt de richting van het ontwerp bepaald. Sommige klanten hebben een foto als inspiratie (vroeger vaak van Pinterest), maar meestal hebben ze een eigen idee. Momenteel werk ik aan een mandarijn granaat, een oranje, peervormige steen. De klant in kwestie wil een ring die het effect heeft van een vliegende komeet, een heel specifieke vormgeving. Dan maak ik enkele voorontwerpen in 3D om een idee te geven van de mogelijkheden. Ik heb een opleiding productontwikkeling en diamantenleer gevolgd, dus mijn bijdrage in het proces is evenzeer technisch als creatief. In een volgende fase worden een paar ontwerpen verder uitgekiend tot er een realistische tekening overblijft. Uiteraard wordt er ook overlegd met de goudsmid, want het ontwerp dient technisch en binnen het vooropgestelde budget realiseerbaar zijn. Om je een idee te geven, vanaf 1000€ vind je al een diamanten ring bij ons, voor een op maat gemaakt juweel start de prijs ongeveer vana 10.000€.

Ontdek Slaets online

1606828796154745 slaets precious collection sapphire ring 4
Slaets PRECIOUS COLLECTION - ring met safier, prijs op aanvraag

Lees ook

Aanbevolen voor jou