Mode

Neubau eyewear introduceert Bauhaus bril

Bauhaus bestaat dit jaar 100 jaar, en ter ere van deze verjaardag, ontwierp de jonge Oostenrijkse brillenfabrikant Neubau een montuur als ode aan de oprichters van de Bauhaus school Walter Gropius en Wassily Kandinsky. Ze willen met dit model een dialoog creëren tussen mens en design en de Bauhaus een plek te geven in de 21ste eeuw.
Reading time 3 minutes
© Clark Franklyn

We gingen even langs in Berlijn en spraken er Daniel Liktor, de brandmanager en Roland Keplinger, head of design, om te achterhalen wat hun inspiratie was bij het ontwerpen van deze collectie.

1556716555743033 neubauevent250419 1141556716555746344 neubauevent250419 121
Daniel Liktor & Roland Keplinger © Clark Franklyn

Wat was jullie inspiratie voor deze collectie?

“Wanneer je denkt aan Bauhaus, zijn de eerste associaties ongetwijfeld de gebogen stalen buizen die verwerkt zijn in de meubels, zoals bij de Wassily stoel van Marcel Breuer of de Cantilever stoel van Mart Stam. Dat was voor ons ook een startpunt. We vroegen ons af hoe het eruit zou zien als we deze meubels zouden vertalen naar een montuur en zo kwamen we bij een titanium gebogen lijn waar ronde vormen aan verbonden zijn. Die laatste zijn dan weer een knipoog naar de schilderijen van Wassily Kandinsky.”, laat Roland weten.

Jullie maken meestal gebruik van ecologische materialen. Was dat ook bij dit montuur het geval?

"De Walter & Wassily collectie is gemaakt uit titanium in combinatie met 3D geprinte onderdelen, wat een heel ecologische manier van productie is. Je print enkel wat je nodig hebt, dus er is geen afval. Overschotten worden gebruikt bij de volgende print en op die manier creëren we een zero-waste eindproduct.” licht Roland toe.

Is de ecologische factor al van in het begin een belangrijke pijler voor Neubau?

"Ja, absoluut. We houden de productie ook in Oostenrijk, net om deze reden. En ook bij de selectie van materialen kiezen we altijd voor duurzame opties. Dit is en zal altijd onderdeel uitmaken van onze waarden.”, legt Daniel uit. We willen graag een ‘Urban fashion brand’ zijn met een kleine voetafdruk.

"We proberen bovendien niet alleen ecologisch te werk te gaan met onze brillen maar ook de verpakkingen worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd’, voegt Roland toe.

Meer dan 50% van onze collectie is unisex maar die wordt aangevuld met vrouwelijke en mannelijke monturen. Zo hebben we voor ieder wat wils

Ontwerpen jullie altijd voor jezelf of hebben jullie iemand specifiek in gedachten?

"Het is natuurlijk een ‘best case scenario’ als je altijd dingen kunt ontwerpen die je zelf leuk vindt. Maar in mijn geval zou het heel moeilijk zijn, ik heb namelijk een heel smal gezicht’, lacht Roland. “Ik heb tijdens het ontwerpen dus zo veel mogelijk verschillende gezichtsvormen van klanten voor ogen."

Ontwerpen jullie daarbij specifiek voor vrouwen en mannen of ook unisex?

"Unisex is een heel belangrijk onderdeel van onze collecties", laat Daniel weten. "Meer dan 50% van onze collectie is unisex maar die wordt aangevuld met vrouwelijke en mannelijke monturen. Zo hebben we voor ieder wat wils."

De limited edition ‘Walter & Wassily’ collectie is verkrijgbaar in drie verschillende afwerkingen: snow-white/black matte, black coal/electric silver, en black coal/brass matte. De zonnebril kost 399 euro en is verkrijgbaar bij geselecteerde opticiens. Je kan de volledige lijst van verkooppunten terugvinden op de website van Neubau.

Lees ook

Aanbevolen voor jou