Mode

Mermaidcore overspoelt menig garderobe, maar het is meer dan een modetrend

Gaan we ons deze zomer kleden als een zeemeermin? Op de oceaan geïnspireerde mode gaat in een stijgende lijn dit seizoen, aldus mode-zoekmachine Lyst.
Reading time 2 minutes
Beeld © Versace

De trend valt onder de noemer ‘mermaidcore’ en is een samentrekking van 'mermaid' (spreekt waarschijnlijk voor zich) en ‘normcore’, oftewel ‘comfortabele’ en ‘normale’ kleding.

En die trend is vanuit meerdere logische opzichten te verklaren. De hang van mode naar een andere wereld is in tijden van wanhoop en onzekerheid door het coronavirus niet te ontkennen. De toekomst die ons wacht is onzeker en dus verdwijnen we het liefst in de diepe wateren, naar de flora en fauna, rust maar ook kracht ervan. Daarnaast is ook engagement met natuur en duurzaamheid de onderliggende motivatie. Als je eruitziet als een zeemeermin, zal je het er ook wel goed voorhebben met de natuur. En dan nog niet te beginnen over de ‘comfy’ kleren die tijdens de lockdown(s) populairder dan ooit waren (normcore).

De Fashion Week lente/zomer 2021 lieten ons volop kennismaken met mermaidcore. Versace's lente '21 campagne viel op, waarvoor Kendall Jenner, Precious Lee, en Hailey Bieber model stonden voor de op Medusa geïnspireerde collectie naast een zee van kwallen. Of Iris van Herpen die in zee ging met Parley of the Oceans en een 'tentakel jurk' van gerecycled plastic maakte. Met behulp van een 3D-printer werd oceaanafval opgewaardeerd naar haute couture-creaties.

Het zijn dus niet de preppy marinestrepen en sailor armbanden die aan populariteit winnen. Het voelt meer aan als een fantasie. Denk aan parels als oorbellen, schelpen om onze nek en blauwe, zwierige zomerjurken. Lyst wees in het bijzonder op drie producten die in de smaak vielen bij haar shoppers: Rixo's driehoekige schelpenoorbellen, Anni Lu's schelpenoorbellen en Wald Berlin's schelpenketting.

De mode-industrie is niet de enige plek waar je mermaidcore tegenkomt. Dromerige films en tv-programma's uit de jaren 2000 worden herbeleefd, zoals Aquamarine of H2O: Just Add Water. Make-uplooks met veel blauw worden geboren, sieraden worden voorzien van zoveel mogelijk parels en ook ons interieur krijgt een update met schelpen en zeemeerminnensculpturen. Je hoort het al: mermaidcore is gaande en zal nog wel even blijven.

Lees ook

Aanbevolen voor jou