Mode

Maison Margiela in Brussel is niet meer

Brussel is deze week een mode icoon kwijt. De boetiek Maison Martin Margiela in de Dansaertbuurt sloot op 12 augustus 2019 zijn deuren wegens faillissement. Mode krijgt het hard te verduren. Zelfs deze Belgische klepper bezwijkt onder de druk van e-commerce.
Reading time 2 minutes
© Maison Margiela

Maison Margiela kan gerust in één adem genoemd worden met de ‘Antwerpse Zes’. In 1988 richtte de belg Martin Margiela zijn eigen label op en maakte wereldwijd naam met ongewone ontwerpen. We herinneren ons ongetwijfeld de Tabi-laarsjes met gespleten tip die doen denken aan ‘bokkenpootjes’. Het statement schoeisel was trouwens al in 1988 tijdens zijn eerste show op de catwalk te zien. Van tijdloze mode gesproken.

En toch komt er een eind aan deze iconische boetiek, die vorig jaar zijn 30-jarig bestaan in Brussel mocht vieren. Voor alle duidelijkheid, het modehuis Maison Margiela blijft bestaan, maar zijn enige, onafhankelijke, fysieke winkel gooit de handdoek in de ring.

© Maison Margiela

Volgens eigenaar Nicola Vercraeye heeft het faillissement verschillende oorzaken: ‘De fameuze voetgangerszone heeft de hoofdstad letterlijk in twee delen gehakt. We zien ook meer massatoerisme en minder zogenaamd kwalitatieve bezoekers.' 
Door de stijgende druk van e-commerce blijven nieuwe klanten uit. In tegenstelling tot massaconsumptie wil Maison Margiela duurzame kleding brengen. Wel tegen een prijskaartje, maar zo een stuks gaan jarenlang mee en zijn bijgevolg milieuvriendelijker.

Nochtans was de Maison Margiela meer dan een boetiek alleen, maar een creatieve hub met tentoonstellingen en evenementen. Zo eindigt Nicola Vercraeye zijn avontuur met een toepasselijke quote van Martin Margiela zelf:
"An experience that changes nothing is hardly worth having" en "The past is what bonds us, the future leads us”.

Adieu Maison Margiela, vanaf nu vinden we je online terug.

"The past is what bonds us, the future leads us”.

Lees ook

Aanbevolen voor jou