Mode

Louis Vuitton herfst/winter 2020: een surrealistisch einde van het streetwear tijdperk

Een collectie die surrealistisch oogt, maar op een verrassende manier. Virgil Abloh opent het nieuwe decennium met een nieuwe stroming, de neo-tailoring. Is dit het einde van de streetwear?
Reading time 3 minutes

Afgelopen december kondigde ontwerper Virgil Abloh het al aan in een interview met Dazed: "het einde van streetwear is aangebroken". Zonde voor een trend diezo goed werkte? Of een krachtige boodschap van Virgil, die hij net op een meesterlijke wijze heeft bewezen met de show van Louis Vuitton, waarvan hij nu vier seizoenen creatief directeur is.

Laten we vooral de 'Abloh' fanbase gerust stellen, het is meer een begin dan een einde. Vooral met de start van een nieuw decennium en bevestigd door het huis: "Streetwear is een concept dat tegelijk geadopteerd en in vraag gesteld wordt door Virgil Abloh. Met de huidige evoluering van de vestimentaire codes vraagt de term 'streetwear' om een nieuwe definitie. Vandaag verwijst streetwear naar de kleding die we dragen en de manier waarop we ze dragen. Met deze collectie bestudeert Virgil Abloh de antropologie van het kledingstuk dat altijd in beweging is en de herdefiniering van traditionele kledingvoorschriften."

/

Dat de sterontwerper van Paris Fashion Week ons elke keer weet te verbluffen, op een compleet andere manier dan de vorige, is het minste waar we het eens over kunnen zijn. Na het romanticisme op Place Dauphine afgelopen zomer, maakt Louis Vuitton nu plaats voor surrealisme in Magritte-stijl, zoals getipt werd op de uitnodiging waaraan een klok hing waarvan de secondewijzer terug in de tijd tikt. Een eerste vermoeden die bevestigd wordt door de setting van de show, een simplistische skybox met vlekkenpatroon, bizar ogende stukken XL gereedschap die nonchalant rondslingeren, sculpturen die verwijzen naar het vakmanschap van Claes Oldenburg. Twee gapende openingen in fluorescerend oranje die samenvloeien tot een DJ booth bezet door Cybotron, een electro duo uit de jaren 80 uit Detroit. 

"Heaven on Earth", een collectie die zijn naam alle eer aandoet. De show serveert een eerbetoon aan het moderne maatwerk, die allesbepalend zal zijn voor toekomstige generaties, waarvan de traditionele codes volledig opnieuw zijn ontworpen. Een collectie die in één klap het hele "streetwear" discours een nieuwe wending bezorgt. Zelfs bij de lederwaren, die een essentieel onderdeel van het huis zijn, zien we de klassiekers opduiken maar dan onderworpen aan een volledig nieuwe vorm die surrealistischer oogt. Als het komende herfst-winterseizoen van 2020 een overgang belooft naar een nieuwe stroming van "neo-tailoring", een fusie tussen streetwear en formele kledij, dan is Virgil Abloh de onbetwiste meester.

Lees ook

Aanbevolen voor jou