Mode

The future of fashion: meer transparantie van de milieu-impact

De toekomst heeft enkele opwindende nieuwe innovaties in petto. Kortgeleden werd de eerste Zalando Sustainability-award uitgereikt aan het Zweedse modelabel House of Dagmar. Nu hebben ze samen een capsulecollectie op de markt gebracht met een zogeheten Fibre Impact-rapport voor meer transparantie betreffende de milieu-impact van de collectie, iets wat in fashion langzaam maar zeker steeds vaker wordt gebruikt. Maar wat houdt zoiets in?
Reading time 4 minutes
© Zalando

Voor de bewuste consument zijn woorden als ethisch en duurzaam belangrijk. Maar er is nog een andere term die de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen: transparantie. Want ondanks dat merken beweren duurzaam te zijn, kan het lastig zijn om te weten wat er nu écht achter de schermen afspeelt. Door transparant te zijn wordt er open en eerlijk gecommuniceerd over de mate van ethiek en duurzaamheid.

De consument kan dan zelf bepalen of het genoeg aansluit bij diens normen. En misschien nog handiger: vergelijken. Want nog steeds - en, gelukkig - is er een groeiend aantal mensen in de mode-industrie die eisen dat merken beter doen voor de planeet, mensen en dieren.

Maar waar begin je?

Bij precies te weten wat er aan de hand is bij een merk en wat ze doen. Oftewel: de merken moeten transparant zijn. Neem de samenwerking tussen Zalando en House of Dagmar. Het Duitse platform prees en modelabel met de Zalando Sustainability Award tijdens de Copenhagen Fashion Week AW21 om de verandering die het duurzame merk teweegbrengt en de positieve impact die ze hebben op mens en milieu. Nu hebben ze samen een collectie uitbracht incluis Fibre Impact-rapport waarin de milieu-impact van de producten transparant wordt weergegeven.

Dit verslag werd op basis van de Higg Materials Sustainability Index (MSI) opgemaakt. Het rapport toont aan dat door gebruik te maken van duurzamere materialen, in vergelijking met gelijkwaardige conventionele materialen, de collectie van House of Dagmar naar schatting 7700 kg CO2-uitstoot heeft vermeden en 184.000 liter water minder werd verbruikt. Bovendien wordt aangegeven dat dit voor het House of Dagmar een belangrijke leercurve is om in de toekomst dieper in materialen via Life Cycle Assessments te duiken en om te zorgen voor meer transparantie in de aanvoerketen om de volledige impact in kaart te brengen. Verwacht je een onbegrijpelijk verslag? Dan nodigen we je uit om eens een kijkje te nemen; alles wordt overzichtelijk weergeven en bevattelijk uitgelegd.

1638383200285369 house of dagmar pellelannefors 03 241638384150109650 house of dagmar pellelannefors 01 255

De 20 stuks tellende collectie beklemtoont de duurzaamheidsinspanningen van het Zweedse merk en onderzoekt de verschillende duurzamere materiaalkeuzes die het uitgangspunt is van de tijdloze, diverse en elegante collectie. De drie belangrijkste prioriteiten van de duurzaamheidsstrategie van House of Dagmar, en van deze collectie in het bijzonder, zijn de vermindering van de CO2-uitstoot, de beperking van het gebruik van water en het minimaliseren van afval via een bewuste materiaalkeuze. Voor elk artikel in de collectie werd vezelvoetafdruk berekend.

Om even een equivalent te maken: de prachtige Thelise-mantel van hergebruikte materialen is de winnaar van de collectie met een verminderde CO2-uitstoot van 28 kg. Dit staat gelijk aan  het dagelijks opladen van je smartphone voor 9.5 jaar (!) lang.

1638383896899058 house of dagmar pellelannefors 05 134

De Fashion Transparency Index van dit jaar (een analyse van 250 van 's werelds grootste modemerken op basis van hun openbaar gemaakte beleid, praktijken en impact) laat bemoedigende tekenen zien dat er enige vooruitgang wordt geboekt op het gebied van transparantie, maar er is nog veel nodig. Laten we hopen dat de collectie van Zalando x House of Dagmar alvast een flinke voorzet heeft gedaan. Tegelijk kunnen we zelf ook een rol spelen in het teweegbrengen van verandering: leren hoe we onze kleren moeten verzorgen zodat ze langer meegaan, op lage temperaturen wassen om te voorkomen dat microvezels loslaten, het verstandig kiezen van materialen en kleding kiezen die je nog jaren bij wil houden.

Lees ook

Aanbevolen voor jou