Mode

Een ode aan Monsieur Karl Lagerfeld

‘Mode gaat over “het moment”. Het beste dat een jurk kan overkomen is dat deze wordt gedragen. Punt. Mode heeft niets van doen met museumstukken.’
Reading time 3 minutes

Karl Lagerfeld groeide op in Hamburg, Duitsland. Vermoedelijk werd de markante ontwerper met de karakteristieke zwarte zonnebril en grijze staart geboren op 10 september 1933, maar deze exacte datum heeft hij nooit bevestigd. Als kind hield de kleine Karl zich vooral bezig met tekenen en lezen. En wat ooit begon als een ambitie om cartoonist te worden groeide uiteindelijk uit tot een passie voor mode. Als 14-jarige vertrok hij naar Parijs en deed mee aan dé ontwerpwedstrijd, waarbij hij de meerdere bleek van Yves Saint Laurent (met wie hij later een hechte vriendschap ontwikkelde). Nadien stapelden de succesverhalen zich op; van collecties voor Chloe, Balmain en Fendi tot Chanel. Een bijzonder modegenie is ons ontvallen. 

 

Naast zijn baanbrekende werk voor Chanel, Fendi en zijn eigen label, hield Lagerfeld zich ook bezig met fotografie. Waar hij dit in de jaren '80 nog zag als een hobby, zou hij fotografie later op een professionelere manier benaderen. Toen we hem indertijd hiernaar vroegen reageerde hij enthousiast: "Fotografie is een vermakelijk tijdverdrijf. Ik ben ermee gaan experimenteren in de jaren tachtig. Toen moest ik voor Chanel een persmap maken maar de voorgestelde fotografen bevielen me niet. Hierop huurde ik een camera, belde een assistent en deed het zelf," verklapte hij destijds aan L'OFFICIEL. 

Dat Karl Lagerfeld loyaal is aan een merk staat vast. Naast zijn trouwe dienst voor Chanel werkte hij ook decennialang nauw samen met het Italiaanse modehuis Fendi. "Ik lever slechts ideeën aan. In mijn ontwerpen word ik helemaal vrijgelaten. Bij Fendi is alles mogelijk," vertelde hij aan L'OFFICIEL. "Ik vind het fantastisch om te kunnen doen wat ik wil. Het verveelt nooit. Fendi inspireert me en wakkert mijn interesse aan in talloze dingen. Tegenwoordig zelfs nog meer dan ooit tevoren." 

Het resultaat zijn vele collecties die de modegeschiedenisboeken vullen. 

Vandaag is 's werelds grootste mode-icoon overleden, op 85-jarige leeftijd - bijzonder genoeg, midden in Fashion Week.

Zojuist is bekend gemaakt dat de Directeur van Chanel's Fashion Creation Studio - Virginie Viard die jaar en dag nauw met Lagerfeld samenwerkte - het stokje overneemt en alles gaat geven om Gabrielle Chanel's én Lagerfeld's nalatenschap voor te zetten. Een verrassing is dat niet: we zagen haar al tijdens de meest recente Chanel Haute Couture-show waar ze na afloop het applaus in ontvangst nam, toen Karl Lagerfeld niet in staat was om te komen. 

Dit zijn beelden uit Lagerfeld's meest iconische shows sinds het digitale tijdperk.

Spring-Summer 2012 Ready-to-Wear Show
Paris-Bombay Express Métiers d'Art 2011/12
Spring-Summer 2014 Haute Couture
Fall-Winter 2014/15 Ready-to-Wear
Fall-Winter 2014/15 Haute Couture
Fall-Winter 2016/17 Haute Couture
Spring-Summer 2017 Haute Couture Show
The Fall-Winter 2018/19 Haute Couture Show
The Spring-Summer 2019 Haute Couture Show

Lees ook

Aanbevolen voor jou