Mode

Designer to watch: Yuhan Wang vermengt Oost en West in prachtige jurken

Een modeverhaal dat begon in China en dat een avontuur in Amerika nu een nieuw hoofdstuk begint in het Verenigd Koninkrijk. Yuhan Wang maakt prachtige vrouwenmode vol emotie, en brengt Oost en West samen op een ongezien manier.
Reading time 4 minutes

Yuhan Wang is een modeontwerpster, geboren in Wuhei in China, die zich laat inspireren door traditionele Chinese ideeën over vrouwelijkheid waarbij ze de link legt met de westerse cultuur. "Schoonheid met raarheid, zachtheid, delicatesse en gevoeligheid", zegt ze. Wang's onderscheidende visie, geworteld in traditionele Chinese idealen van vrouwelijke schoonheid, is de afgelopen drie seizoenen tot bloei gekomen en heeft een schuimige maar verfijnde esthetiek gestold.

Maar voordat ze haar aan haar modeparcours begon, studeerde Yuhan Wang grafisch ontwerp aan de School of Visual Arts in New York. “Zonder die ervaring had ik niet kunnen bereiken wat ik nu heb. Grafisch ontwerp is een andere manier om de wereld te bekijken en het heeft me geholpen een beter begrip te ontwikkelen van hoe elementen in 2D te visualiseren. New York is zo'n leuke plek, vol energie en diversiteit, het was een integraal onderdeel van alles wat ik tijdens die periode in mijn leven heb geleerd. "

Wang is in 2016 afgestudeerd aan Central Saint Martins met een BA in Fashion Design Womenswear en ontving de 1e plaats voor de L'Oreal Young Talent Award. Haar Central Saint Martins MA-collectie keek naar de Aziatische vrouwelijkheid en haar verbindingen met de westerse cultuur. In februari 2018 presenteerde Wang haar MA-collectie op London Fashion Week en bleef ze de concepten van 'bedekken' en 'blootstellen' verkennen door de vensters van de Aziatische en westerse cultuur.

“Het was een grote cultuurschok toen ik voor het eerst in het Westen kwam - het is een heel ander systeem met eigen regels. Wat voor mij heel interessant is, is dat het Oosten en het Westen dezelfde emoties en gevoeligheden delen, maar ze uiten ze op hun eigen manier, gebaseerd op hun cultuur en dynamiek binnen hun samenlevingen. Het biedt een interessant kader voor mij om de relatie proberen te begrijpen tussen objecten, de emoties die ze creëren en de verschillende manieren waarop deze emoties aan de oppervlakte uitdrukking vinden.”

/

Yuhan Wang werd gescout door Lulu Kennedy's Fashion East - met wie ze samen haar SS19-collectie presenteerde. Ze trok de aandacht van gerenommeerde pers en buyers met haar collectie van jurken met handgeschilderde bloemenprint, die meteen haar signature style werden. Momenteel ligt Yuhan Wang's collectie bij H-Lorenzo, Dover Street Market New York en Los Angeles. Sinds kort is ze ook bij Marni in Milaan gestart als ontwerpster de prêt-à-porter collecties.

“Toen ik klein was maakte ik al kledij voor mijn poppen, maar ook beeldjes in verschillende materialen. Ik kwam pas op het idee om mijn eigen merk te lanceren toen ik naar Central Saint Martins ging. Mijn BA- en MA-collecties werden heel positief onthaald. Toen mensen zeiden ze graag mijn kleren zouden dragen, ben ik er echt mee begonnen.”, legt Wang uit. “Mode is een manier om met anderen te communiceren wat er gaande is in je innerlijke wereld. Ik wil mijn collectie niet vastpinnen op een leeftijd, zoals de modeindustrie dat meestal wel doet. Het kan elk meisje of vrouw zijn met een sterke mening, zachte innerlijkheden en vrije geest. '

/

De melancholie van een taboe liefdesverhaal geeft een emotionele invulling aan haar laatste SS20-collectie. Poederachtig roze, blauwe en paarse kleuren domineren de collectie die bol staat van kanten en chiffon jurken, transparant maar hier en daar onderbroken door contrasterende schok van groene zijde. Sierlijke twijgen en een schilderachtige perzikprint brengen de natuurelementen naar voor.

“We keken naar het epische 22 uur lange toneelstuk 'The Peony Pavilion', geschreven door Tang Xianzu in 1598 en de filmische aanpassing uit 2001. En toen begonnen we de psychologische stemming van het seizoen te verkennen. Het hoofdpersonage Cui Hua zet de toon van het creatieve proces: een courtisane/zangeres die trouwt in een nobel huishouden, en later verliefd wordt op een nicht in een cultuur die homoseksuele relaties verbiedt.”, zegt Wang.

“Mijn werk gaat over meer dan alleen kledingstukken. Ik wil een zinvol en mooi moment creëren. Dit verlangen is meestal het vertrekpunt wanneer ik een verzameling maak. Het klinkt vrij eenvoudig en duidelijk, maar het is waar. Ik vind het onbekende spannend. Het enige dat ik zeker weet, is dat ik mensen mooie kleren willen dragen. Door mijn reizen heb ik me afgevraagd waar vrouwelijkheid over gaat en hoe ik dat concept opnieuw kan vormgeven op een manier die de hedendaagse vrouw weerspiegelt. ”

Yuhan Wang SS20, Fashion East, Londen

Lees ook

Aanbevolen voor jou