Mode

Demna Gvasalia verlaat Vetements voor deze reden

Vijf jaar na de lancering van het hype label Vetements verklaart de Georgische ontwerper dat zijn missie binnen het collectief volbracht is.
Reading time 2 minutes

Demna Gvasalia zal nooit ophouden met ons te verrassen. Hoewel zijn label Vetements al bijna vijf jaar een internationaal succes is, kondigt de ontwerper nu zijn exit aan. Hij verlaat zijn artistieke functie van het merk dat hij vijf jaar geleden samen met zijn broer, Guram Gvasalia, oprichtte.

Om zijn exit te verklaren, geeft de ontwerper toe: "Ik ben met kleding begonnen, omdat ik me verveelde met mode en, tegen alle verwachtingen in, is de mode ook drastisch veranderd. Dus ik heb het gevoel dat ik mijn missie als vernieuwer van het concept van mode en ontwerp heb volbracht bij mijn merk. Vetements is een bedrijf geworden dat van zijn creatieve erfgoed een nieuw hoofdstuk kan maken."

 

De oorspronkelijke missie van het merk

Oorspronkelijk creëerden de broers Gvasalia hun collectief om de codes van de mode door elkaar te schudden. Hun ambitie: een meer pragmatische benadering van mode en een weerspiegeling van wat de jeugd vandaag draagt. Een gedurfde missie die al snel op steun kon rekenen van de fashion crowd, tot ergernis van enkele prestigieuze opinieleiders in de industrie. In slechts drie seizoenen heeft Vetements een status van wereldniveau bereikt (inclusief DHL t-shirts, hakken in Stabilo-stijl en schoonmaak handschoenen als accessoires). Het merk staat symbool voor anticonformisme en fusioneerde twee werelden die haaks op elkaar staan: luxe en underground. We waren getuige van het succes van deze gewaagde gok en maakten in het verleden een eigentijdse echo van het werk van Margiela.

 

Welke toekomst voor het merk?

Het blijft een verrassing voor de mode wereld dat Demna Gvasalia zich terugtrekt uit zijn merk, terwijl het merk blijft groeien. Op de vraag wat de toekomst is voor Vetements, heeft Guram Gvasalia, CEO van de groep, meteen een antwoord klaar: "Vetements is altijd een collectief van creatievelingen geweest en we zullen de grenzen verder blijven verleggen, volgens onze codes en voorschriften. De waarden van het merk blijven gewoon creativiteit en oprecht talent ondersteunen. Demna's verwezenlijking van afgelopen jaren vormen een belangrijk hoofdstuk in de mode en we zijn Demna zeer dankbaar voor zijn bijdrage tot ons Vetements momentum."  Het label blijft zijn collecties presenteren en behoudt zijn essentie.

Wat de fans van Demna Gvasalia betreft: zij kunnen op beide oren slapen dat hun favoriete ontwerper actief blijft gezien hij zijn artistieke functie bij Balenciaga blijft voortzetten.

Lees ook

Aanbevolen voor jou