Mode

De verrassende voordelen van naakt slapen

We vertellen je waarom het slim is om vanavond nog poedelnaakt in bed te kruipen.
Reading time 3 minutes

Er zijn enkele interessante feiten over slapen zonder flanellen pyjama. Ook blijkt het dat degenen die naakt slapen, succesvoller zijn in het leven dan zij in nachtjaponnen. We sommen op:
 

BESTE SLAAPKWALITEIT

We kennen allemaal het belang van een goede nachtrust en de gevolgen die een onrustige nacht de volgende dag op ons kan hebben. Zonder voldoende slaap kunnen de hersenen slechter giftige afvalstoffen uit hun neuronen verwijderen; daarom blijven ze in de hersenen en verdoezelen ze uiteindelijk je vermogen om helder te denken, problemen op te lossen of creatief te denken.

Naakt slapen verlaagt je huidtemperatuur, wat op zijn beurt de diepte en kwaliteit van je slaap verhoogt.


GOEDE HUID EN ANTI-AGING

Als je last hebt van acne, is naakt slapen ook het testen waard. Draaien op flanel of zijde kan het wrijven van de stof op je huid en je poriën irriteren en olie en vuil vasthouden. Vooral als er een lange tijd zit tussen het vervangen van beddengoed. Sommige experts mennen ook dat overmatige hitte in pyjama's anti-verouderingshormonen en groeihormonen onderbreekt.

1595950100309325 1593657764313 sleeping naked 2
Foto: reproductie

STRESS VERMINDEREN

Stress is een veelvoorkomende bijwerking van een slechte nachtrust, wat voor onregelmatige cortisolspiegels zorgt: je immuunsysteem wordt kwetsbaar, het risico op hartaandoeningen en depressie kan toenemen en je cognitieve prestaties kunnen eronder lijden.

Goed rusten - doordat je sneller in slaap valt zonder pyjama - helpt om de cortisolspiegels effectiever te reguleren, zodat je beter om kunt gaan met stressvolle dingen.

 

GEWICHTSBEHEER

Dit hangt weer samen met slecht slapen. Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen onvoldoende slaap en obesitas. Kortom, onvoldoende rust veroorzaakt grote schade aan het vermogen van de hersenen om de eetlust en het energieniveau te reguleren. Ons beloningssysteem krijgt kortsluiting, waardoor ons verlangen naar junkfood toeneemt en tegelijkertijd onze motivatie om het op te lossen afneemt.

Een andere studie toonde aan dat naakt slapen je metabolisme versnelt omdat je lichaam meer bruin vet aanmaakt, dat is een vetweefsel dat energie omzet in warmte. Bruin vet creëert deze warmte door calorieën te verbranden, waardoor je stofwisseling overdag toeneemt en je makkelijker afvalt.

 

POSITIEVE ENERGIE

Hoe? Volgens het Forbes-artikel vergroot naakt slapen je zelfvertrouwen, wat betekent dat je meer bereid bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan, terwijl je door stress kunt blijven hangen in een tegenslag.

Je slaapt beter, denkt helderder en bent beter toegerust om belangrijke beslissingen te nemen, en hebt de energie om nieuwe taken op je te nemen. Een functioneringsgesprek lijkt dan ineens niet zo eng meer.

Naakt slapen kan een beetje koud zijn, maar als je zoveel verbeteringen in je leven kunt aanbrengen terwijl je simpelweg slaapt, is het zeker de moeite waard.

1595950100586672 stanley kubric film fan 15
Foto: reproductie
1595950100823462 bridgetjones
Foto: reproductie
1595950101037398 32d60 honeykennedy holly golightly sleeping
Foto: reproductie
1595950101240064 rawimage
Foto: reproductie
1595950101467304 mr. and mrs. smith movie house master bedroom
Foto: reproductie
1595950101663215 mcdamel ec016
Foto: reproductie

Lees ook

Aanbevolen voor jou