Mode

De 10 fun facts over Lady Di's trouwjurk die je in Netflix's serie 'The Crown' ontdekt

Voor de aandachtige kijkers van Netflix's serie, The Crown: ontdek het verhaal achter één van de meest memorabele kledingstukken van de Britse koninklijke geschiedenis, de trouwjurk van Lady Di. 10 fun facts die de serie prijs geeft.
Reading time 4 minutes

Door de jaren heen haalden verschillende stijlvolle looks van leden van het Britse koningshuis de geschiedenisboeken, zonder twijfel is de trouwjurk van prinsess Diana daar één van. Het extravagante ontwerp dat bestaat uit 10.000 parels, ruches en pailletten, is nog steeds in het collectief geheugen van Lady Di's fans gegrift. Maar wat je nog niet wist, zijn deze 10 weetjes, of insider information, over de iconische jurk.

De jurk werd ontworpen door David en Elizabeth Emanuel

Vandaag de dag lijkt het overwegen en kiezen van de uitverkoren ontwerper een delicate en langzame kwestie, maar voor Diana was het heel eenvoudig. In een interview met Tatler onthulde David Emanuel dat Lady Di het bedrijf belde en een afspraak maakte net als elke andere klant, om haar trouwkleed te maken.

Diana heeft de regels van het koningshuis niet overtreden

Je hebt misschien al gehoord van de traditie waarbij de bruid "iets ouds, iets nieuws, iets geleend en iets blauws" moet dragen. Diana volgde deze regels op de dag van de ceremonie en droeg iets ouds, zoals een stuk kant van Queen Mary, iets nieuws zoals haar eigen trouwjurk, iets geleend zoals de tiara van haar familie, Spencer. Om iets blauws in haar look te hebben, had ze in haar jurk een blauwe strik.

1603096990551779 diana getty
© Getty Images

Er zat een geluksbrenger verwerkt in de jurk

In de jurk zat een 18 karaat gouden hoefijzer, als geluksbrenger voor het paar.

Details worden veilig bewaard

Het speculeren naar Diana's jurk, nog voor het huwelijk plaats vond, zorgde voor een enorme media-belangstelling. Toen werd aangekondigd dat David en Elizabeth Emanuel de jurk zouden ontwerpen, werden er extra beschermende maatregelen ingezet om alle details van het ontwerp geheim te houden. De ontwerpers hadden zelfs een kluis om alle stalen van stoffen en ontwerpen veilig op te bergen. "Het lijkt een beetje overdreven, maar toen waren mensen in staat om alles te doen, om een glimp van de jurk te krijgen," vertelde Elizabeth en Daan.

1603096990731756 diana divulga o
© Divulgation

De jurk had een vlek

Ongelukken gebeuren toch? Ook op de big day, want er zat een vlek op de jurk, op de dag van het huwelijk! In het boek "Diana: The Portrait" onthulde haar visagiste, Barbara Daly, dat ze per ongeluk parfum op de jurk had gemorst.

Een enorme sluier

Het valt niet te ontkennen dat de jurk de extravagantie van bruidsmode van de jaren 80 weerspiegelde, inclusief pofmouwen en lagen stof. Maar het was haar sluier die met alle eer ging lopen. Het ding was maar liefst 153 meter lang.

De jurk paste nauwelijks in de koets

De gigantische jurk maakte het lastige opdracht om Diana naar de St. Paul's Cathedral te vervoeren. Volgens Elizabeth, tijdens een van haar interviews met de Daily Mail, moest het stuk meerdere keren worden opgevouwd vooraleer Diana in de koets paste.

1603096990936747 the crown
© Netflix / Instagram @thecrownnetflix

Het stuk is genaaid terwijl Diana het aanhad

Zoals zoveel aanstaande bruidjes verloor ook Lady Di een paar kg's voor haar bruiloft. Op de dag zelf werd de jurk dus letterlijk genaaid terwijl ze hem aanhad.

Er werd een bijpassende paraplu bij gemaakt

Wat als het zou regenen? Dan heeft Lady Di toch een passende paraplu nodig. Ook daar hadden de ontwerpers aan gedacht! In een interview met de Daily Mail vertelt Elizabeth Emanuel dat de paraplu versierd was met dezelfde stof als de jurk, en afgewerkt met parels en pailletten.

1603096991180189 diana getty sapato
© Getty Images

De schoenen werden op maat gemaakt

Voor een koninklijk huwelijk is het natuurlijk logisch dat alles speciaal op maat gemaakt wordt voor de gelegenheid. Dat geldt ook voor Lady Di's schoenen. Volgens de Daily Mail duurde het 6 maanden om de schoenen te maken, ze waren bezet met 132 parels en 542 pailletten.

1603096991420912 diana getty 4
© Getty Images
1603096991636653 diana getty 3
© Getty Images

Lees ook

Aanbevolen voor jou