Mode

Balenciaga maakt na 52 jaar opnieuw haute couture

Het Franse modehuis keert terug naar de essentie, de couture van oprichter Cristobal Balenciaga.
Reading time 3 minutes
Estrop/Getty Images

Een wending van het huis die op zijn minst onverwacht te noemen is. Balenciaga kondigde op zijn website aan dat het na 52 jaar opnieuw haute couture zal maken. Een modehuis dat oorspronkelijk het licht zag als couturehuis, transformeerde tot  één van de meest gehypete labels, mede dankzij het artistieke bewind van Demna Gvasalia, eigenaar van Vetements die ook wel de pionier van luxe streetwear genoemd wordt.

Balenciaga werd in 1917 opgericht in Spanje door couturier Cristobal Balenciaga (1895-1972), die pas in 1937 naar Parijs trok om er zich te vestigen op de Avenue George V. De ontwerper stond bekend om zijn vrouwelijke, moderne en architecturale creaties, die een cruciale invloed hadden op het modebeeld in de jaren vijftig en zestig. De stijl van Balenciaga was zelfs futuristisch te noemen voor die tijd. Cristobal Balenciaga werd beschouwd als de meester van Haute Couture van zijn tijd. Tot het modehuis zijn deuren in 1968 sloot, vier jaar voor het overlijden van de couturier.

1579530621468446 gettyimages 53402149
Cristobal Balenciaga (1895-1972) door Roger Viollet via Getty Images

Op de website kondigt Balenciaga vandaag aan dat het huis na 52 jaar opnieuw haute couture zal maken. "Haute Couture is de basis van dit huis," zegt Demna Gvasalia, "dus is het mijn creatieve en visionaire plicht om couture opnieuw te introduceren bij Balenciaga. Voor mij is couture een onontdekte vorm van creatieve vrijheid en een platform voor innovatie. Het biedt niet alleen een ander spectrum aan mogelijkheden in de kledingindustrie, het brengt ook de moderne visie van Balenciaga terug naar de oorsprong. Couture staat boven de trends. Het is een uitdrukking van schoonheid op het hoogste niveau van esthetiek en kwaliteit."

Cedric Charbit, voorzitter en CEO van Balenciaga, voegde eraan toe: "Het is een eer om Haute Couture terug te brengen naar het huis, met nadruk op het erfgoed van Cristobal Balenciaga. Dit project was enkel mogelijk door de creatieve visie van Demna en de uitzonderlijke resultaten van Balenciaga de afgelopen jaren". Zo vervolgt hij: "Het samenstellen van een toegewijd team en atelier, geïnspireerd op de originele ateliers aan het historische adres 10 Avenue George V, is een strategische stap in de toekomst van het merk. Een stap die verder bouwt op de Haute Couture zoals Cristobal Balenciaga deze in 1968 achterliet, èn die dus het verleden, het heden en de toekomst van Balenciaga verbindt."

1579531612238862 gettyimages 1177849650
Een look uit de lente-zomer 2020 collectie (Estrop/Getty Images)

Het meest recente prêt-à-porter defilé van Balenciaga tijdens Paris Fashion Week voor de lente-zomer 2020 (die op 29 september 2019 plaats vond), had eigenlijk al een subtiele hint laten vallen. Op het einde van het defilé verschenen een vijftal modellen in een klokvormige baljurk die zo haaks op de rest van collectie stond, dat dit wel een voorsmaakje van hun nieuwe richting, namelijk haute couture, moet geweest zijn.

Lees ook

Aanbevolen voor jou