Mode

5 kleine aanpassingen voor een duurzame garderobe

Creëer een bewuste mode attitude
Reading time 3 minutes

Duurzaamheid is vandaag een hot topic. Maar ook al zit het concept in de lift en praat iedereen erover, toch blijft het een grote uitdaging om effectief iets te veranderen in het aankoopgedrag van mensen.

Maar kleine aanpassingen in consumptiegewoonten kunnen een groot verschil maken.

Daarom zetten we 5 makkelijke oplossingen op een rij die je helpen duurzame keuzes te maken. 

1- Achterhaal de feiten

De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende ter wereld. Hoewel bewust consumeren en mensen attent maken op hun aankoopgewoonten een uitdaging blijft, is het vrijwel onmogelijk geworden de feiten langer te negeren. Volgens de universiteit van Queensland consumeren we jaarlijks ongeveer 400% meer kledingstukken dan twintig jaar geleden. Tijd om te consuminderen dus. En laat ons hopen dat het verspreiden van de kennis omtrent deze statistieken mensen kan aanzetten hun steentje bij te dragen.

 

2- Shop specifieke merken

We moeten toegeven dat er maar weinig merken zijn met een 100% duurzaam productieproces. Maar er zijn verschillende bedrijven die prat gaan op duurzame oplossingen. Zoals Stella McCartney die met haar label bewijst dat het effectief mogelijk is om milieuvriendelijke collecties te maken. H & M en Zara doen er ook alles aan hun naam te zuiveren. Met de Concious Exclusive en Join Life-lijnen speel je ook op safe. Bravo!

 

3- Online kopen

Volgens studies van de Chalmers University of Technology is 22% van de schadelijke impact van het consumentenproces (van kleding) op het milieu afkomstig van het vervoer. Van de vrachtwagens met de grote ladingen kleding dus. Online winkelen kan een klein verschil maken.

 

4- Maak een capsule-kledingkast

Koop minder en koop beter! Kies voor kwalitatieve stuks die langer meegaan en die makkelijk te combineren zijn met de rest van je garderobe. De eerste stap is het uitmesten van je kleerkast. Ontdoe je van alles wat je niet meer draagt en spaar nadien enkel nog voor wat je echt leuk vindt. Minder kleding in je kast vraagt om  aanpassing, en dat is niet altijd makkelijk. Maar, met deze kleine geste draag je bij aan een groot verschil!

 

5- Recycleren

Weinigen onder ons hebben een kledingkast vol designerstukken, maar enkele items zijn altijd prettig om je garderobe mee op te smukken. Misschien investeerde je wel in een paar grote modenamen en ben je hier ondertussen op uitgekeken? Dan is de tweedehandsmarkt een geweldige oplossing! Een van de grootste voordelen van luxemerken is dat ze hun waarde behouden, dus als jij ze niet meer draagt, laat ze dan niet beschimmelen in je kleerkast.

 

Lees ook

Aanbevolen voor jou