Juwelen & Horloges

Waarom je beter een ring met edelstenen koopt dan een designer bag

Bereid je voor op een nieuw object of desire: Haute Couture juwelen worden hèt fashion accessoire van het moment. De Antwerpse juwelenontwerpster Isabelle Bergman legt uit waarom een cocktail ring een betere investering is dan je designer bag.
Reading time 5 minutes

We schatten de kans bijzonder groot in dat je, net zoals ons, ook neigt naar een lichte handtassen verslaving. En waarschijnlijk kies je je volgende designer bag met de gedachte in je hoofd, dat hij zo lang mogelijk moet meegaan. Zoals de klassieker der klassiekers, de 2.55 gematelasseerde Chanel of een lakleren Lady Dior. En toch bestaat er een ander fashionable accessoire dat je outfit evenzeer maakt (of kraakt) en nooit zijn waarde verliest. In tegenstelling tot je Bottega Veneta met een vervelend krasje op zijn boterzachte oppervlak…

Edelstenen en halfedelstenen spreken sinds hun ontdekking door de mensheid zodanig tot de verbeelding dat ze altijd een begeerlijk object geweest zijn. Doorheen de geschiedenis heen dienden ze als koningsgiften, offers aan de goden, statussymbool van de rijken maar ook als een hulpmiddel voor spirituelen en magiërs.

Long story short, edelstenen en halfedelstenen zijn nog altijd bijzonder populair als ‘object of desire’, maar vinden sinds kort ook hun weg tot bij fashionista’s als een fashion statement. De Antwerpse juwelenontwerpster Isabelle Bergman legt uit waarom een Haute Couture juwelen hèt fashion accessoire van komende jaren wordt.

1598359787400926 unnamedt
Bergman Jewels 'Manhattan ring'

Waarom is een ring met edelstenen de beste investering?

Veel vrouwen zeggen dat een designer bag of een paar schoenen je outfit maakt, en dat is zeker zo. Maar een handtas of paar schoenen gaan niet eeuwig mee, en zijn nu ook niet echt uniek. Iedereen kan met die tas rondlopen. Een opvallend statement juweel of cocktail ring met een gekleurde steen geeft elke casual outfit onmiddellijk een dosis glamour en persoonlijkheid. Heel veel mensen kloppen bij mij aan, niet enkel voor een mooi juweel, maar ook voor de kracht die edelstenen hebben.


Wat bedoel je met de kracht van edelstenen?

Ik verkondig niks nieuws als ik geloof dat edelstenen bepaalde eigenschappen en krachten hebben die goed voor ons kunnen zijn. Nog lang voor wij bestonden, geloofden ze er al in. Zeker als je kijkt naar het gebruik van stenen in bepaalde godsdiensten en koninklijke tradities. Een robijn bijvoorbeeld zou helpen om de liefde van je leven aan te trekken, of het vuur in een uitgebloeide relatie opnieuw aan te wakkeren. Een aquamarijn geeft je bijvoorbeeld helderheid in jezelf en helpt je jezelf te ontplooien. Een juweel of een ring met een bepaalde edelsteen kan je eigenlijk zien als je persoonlijke talisman.


Je kan een ring bij jou dus zelf ontwerpen of customizen?

Inderdaad, in samenspraak met de klant ontwerp ik een ring in de vorm, kleur en grootte die ze zelf kiezen. Meestal is dat een emerald cut of een baguette, of een combinatie van de twee, al dan niet omringd met diamantjes. Al mijn ontwerpen dragen mijn signature stijl, maar de klant kan naargelang zijn smaak customizen met grootte, type steen, kleurencombinaties. De ‘Manhattan’ ring' of de ‘Toi et Moi’ zijn mijn meest populaire ontwerpen.


Hoe ga je te werk voor het ontwerpen van je juwelen?

Dat begint meestal met het type steen. Soms komen klanten naar mij toe en zijn ze op zoek naar een specifieke steen ofwel laat ik hen verschillende stenen zien die ze dan op gevoel en smaak kiezen.

1598359797573883 unnamedeee1598359804614425 unnamede
Bergman Jewels

Wat voor mensen komen bij jou?

Heel uiteenlopen: 70% vrouwen en 30% mannen. Veel vrouwen die geïnteresseerd zijn in mode, maar ook spiritualiteit, komen bij mij omdat ze iets anders willen dan een klassieke diamant. Ook heel spirituele mensen, of mensen in de creatieve sector zoals muziek, maar ook zelfs in de politiek. De meeste van mijn klanten komen uit Antwerpen, maar in Londen, Parijs en Nederland heb ik ook klanten.


Voor welke speciale gelegenheid kiest men een ring kiezen of juweel?

De laatste tijd krijg ik veel mannen over de vloer die een push present willen geven aan hun vrouw die de geboorte van een kindje symboliseert, vaak met een pastelroze of blauw steen als verwijzing naar het geslacht. Vaak kiezen mannen ook een verlovingsring bij mij, die origineler is dan een klassieke diamant. Ik heb een variant op de 'Toi et Moi' ontworpen, met twee emerald cuts of baguettes naast elkaar, een interpretatie van het klassieke ontwerp met 2 diamanten naast elkaar.

 

Zijn klanten specifiek op zoek naar een juweel met spirituele eigenschappen?

Ik krijg best wel veel mensen over de vloer die heel spiritueel zijn en die vragen naar een specifieke steen omdat ze die op dat moment nodig hebben in hun leven, hetzij voor een verandering, hetzij om hen te helpen bij een probleem. Ik leg niemand zelf iets op, iedereen is vrij te kiezen en te geloven wat hij wil, maar ik merk bij heel veel klanten dat die ring echt als een talisman of geluksbrenger werkt.
 

Wat zijn de trends op vlak van kleur?

Vorig jaar greep iedereen naar felgroene kleuren, zoals een toermalijn. Nu zie ik de trend verschuiven naar blauwe stenen, zoals een topazen of een aquamarijn. Blauw combineer ik graag met aubergine, of een lichtere tint blauw of zelfs lichtroze. 

1598359877311854 unnamedaaa
1598359885631048 unnamed
Bergman Jewels 'Manhattan ring'

Prijzen vanaf 2000€

Voor meer info, bezoek de website

Lees ook

Aanbevolen voor jou