Juwelen & Horloges

Lebeau-Courally, het Belgische luxehorloge dat afstamt van een jachtgeweer

Een ongelooflijk verhaal van een Belgische droom en Zwitsers vakmanschap.
Reading time 6 minutes

LEBEAU-COURALLY IN EEN PAAR WOORDEN

Dit wist je misschien nog niet, maar het unieke verhaal van één van de meest luxueuze huizen van horloges en lederwaren, is er eentje van Belgische bodem. Lebeau-Courally is namelijk een high-end Belgisch merk dat uitzonderlijke lederwaren, horloges en jachtaccessoires vervaardigt.

Hun geheim? Leer van uitstekende kwaliteit, zorgvuldig met de hand bewerkt in een atelier in Dijon gecombineerd met hedendaags design. De fijne uurwerken van Lebeau-Courally hebben een plaatsje bemachtigd naast de grootste luxemerken die je kan bedenken op vlak van horloges. Die reputatie is te danken aan een Zwitserse knowhow, een haast obsessieve precisie van mechanisme èn het innovatieve design dat Lebeau-Courally zo typeert.

Elk exemplaar uit de collectie wordt in een beperkte en genummerde oplage gemaakt, waardoor het unieke karakter wordt gegarandeerd. Zelfs de traditionele jachtgeweren, ondertekend Lebeau-Courally, zijn één voor één uniek en met de hand gemaakt en gegraveerd in Luik. 150 jaar later zijn deze handgemaakte exemplaren van Lebeau-Courally nog steeds de ultieme bekroning voor de fanatieke jachtliefhebber.

 

DE GESCHIEDENIS VAN LEBEAU-COURALLY
De passie voor ambacht is altijd de rode draad geweest in het verhaal van Lebeau-Courally. De oorsprong van het merk: de fascinatie van een man voor een gespecialiseerde handel en zijn liefde voor vakmanschap. Die man was niemand minder dan Auguste Lebeau. Vandaag de dag zwaait het uitzonderlijk vakmanschap nog steeds de scepter, het Belgische huis Lebeau-Courally zweert er bij.

Terug naar het prille begin, gesitueerd midden de 19e eeuw, in de buurt van Luik, een stad omringd door bossen, velden en wilde natuur. Een stad die sinds de 17e eeuw zijn bekendheid vooral te danken heeft aan zijn horlogemakers en fabrikanten van vuurwapens. De jonge Auguste Lebeau, zelf een enthousiaste jager, had een droom om de mooiste jachtgeweren ter wereld te maken. 

In 1865 concretiseerde hij zijn projecten. Hij richtte zijn eigen wapenfabriek op door zich te omringen met enkele van de meest bekwame wapenfabrikanten en horlogemakers in de stad. De jachtgeweren die ze maken, werden al snel bekend om hun unieke kwaliteit en design. Het clienteel dikte aan. Tien jaar later ontving Lebeau de eremedaille op de internationale tentoonstelling in Parijs. Hij won ook de gouden medaille voor de beste fabrikant van vuurwapens. Het jaar daarop won hij een medaille op de Expo in Philadelphia (Verenigde Staten).

In 1894 voegde een zekere Ferdinand Courally zich bij hem als medewerker. Courally is de auteur van het beroemde boek Hunting Weapons and Their Shooting. Het bedrijf wordt officieel omgedoopt tot Lebeau-Courally. In 1896, gaf Lebeau de fakkel over aan Courally en ging op pensioen. Dankzij de vastberadenheid van Ferdinand Courally worden de gegraveerde jachtgeweren van Lebeau-Courally, die in de loop der jaren eerder als decoratieve objecten dienst deden door hun uitzonderlijk design en vakmanschap, de meest gewilde luxe items van Europa en elders. Het jaar daarop behaalde Lebeau-Courally de hoogste score in de Saint Petersburg-competitie, bijna de meest prestigieuze prijs van die tijd.

In de daaropvolgende decennia heeft de Lebeau-Courally-fabriek haar positie als toonaangevend bedrijf wereldwijd behouden, met name dankzij een Britse regisseur, Philippe Reeve, die briljant de introductie van Lebeau-Courally organiseerde in zijn land, totdat de productie en het merk Lebeau-Courally te koop wordten aangeboden. In 2010 werd de Belgische industrieel Joris Ide, zelf gepassioneerd door de jacht, de nieuwe eigenaar van Lebeau-Courally.

HORLOGES VAN EXTREME TECHNISCHE PRECISIE

Joris Ide heeft als doel weer in contact te komen met de oorsprong van Lebeau-Courally: het scherpe handmatige werk in verband met uurwerken en de vervaardiging van ambachtelijke wapens. Joris Ide besluit dat naast de uitzonderlijke jachtgeweren (die tegenwoordig op relatief kleine schaal worden geproduceerd), Lebeau-Courally nu ook zijn reputatie moet waarmaken met horloges die van hetzelfde vakmanschap en dezelfde onberispelijke precisie getuigen.

De productie van hoogwaardige jachtgeweren en het maken van luxe horloges hebben, merkwaardig genoeg, veel overeenkomsten. We spreken bijvoorbeeld van "kalibers", "veren", "hefbomen" en "dozen" in de twee disciplines. De constructie van het mechanisme is in beide gevallen klein en gedetailleerd. Tenslotte versterken fijne gravures de artistieke waarde van de twee categorieën objecten.

Het is een Zwitsers atelier, gespecialiseerd in technologie, die vandaag de Lebeau-Courally horloges produceert. De visuele details herinneren subtiel aan de esthetiek van de jachtgeweren van vroeger. De horloges hebben een decoratieve gesp in de vorm van een vuurwapen met het serienummer.

"GENIET VAN HET SUBLIME. HET LEVEN IS GOED. "
Met deze baseline wil Lebeau-Courally de aandacht vestigen op de kracht van het sublieme. Op een transcendente en onuitsprekelijke schoonheid, maar ook op een schoonheid rechtstreeks uit het menselijk denken. Maar wie deze schoonheid cultiveert, geniet er blijvend plezier van. Geluk dat het dagelijks leven verfraait. Alleen luxe, het echte werk, kan dit gevoel oproepen. Maar ook het besef van een universele waarheid: het leven is mooi.

/

HAUTE HORLOGERIE LEBEAU-COURALLY

Lebeau-Courally biedt momenteel zeven luxe horloges, beschikbaar in verschillende versies. De Legacy-collectie bevat vijf modellen die de naam van een vuurwapen hebben gekregen van de divisie "jachtgeweren": Le Dauphin, Le Marquis, Le Baron, L'Archiduc en Le Comte. Alle horloges in de Legacy-collectie hebben een gepersonaliseerd ETA-uurwerk (voor horloges met 3 wijzers en chronografen) of een Technotime-mechanisme (voor de tourbillon). Meer recent bevat de Phase de Lune-collectie een verbazingwekkend mechanisme, speciaal ontworpen in de ateliers van Lebeau-Courally. Elk exemplaar wordt met de hand vervaardigd door de beste ambachtslui, in een beperkte en genummerde editie.

Tekst: Thierry Gasquez
Online verwerking: Elke Sockeel

Lees ook

Aanbevolen voor jou