Food

Zo onderscheid je een goede olijfolie van een slechte

Hoe lang bleven olijven liggen van pluk tot pers? Ruikt de olijfolie naar gras? Net zoals wijn, vereist het kiezen en proeven van olijfolie een beetje basiskennis. Olijfoliesommelier Wilma van Grinsven - Padberg deelt tips & tricks om een goede olijfolie te kopen.
Reading time 3 minutes
Foto Heikkie Verdurme

Wilma van Grinsven - Padberg is olijfoliesommelier. Net zoals wijn, is het onderscheiden van een goede olijfolie van een slechte, aan kenners besteed. Die kennis en expertise verzamelde ze afgelopen jaren in onder andere Italië en New York. Aan de oudste school in Italië O.N.A.O.O. leerde ze de technische kneepjes van het vak om kwalitatieve olijfolie te (h)erkennen, en ook vooral hoe je de slechte eruit haalt. Maar de allerbeste olijfolie uit een hele reeks top exemplaren te tippen, leerde ze in New York tijdens een opleiding die haar de titel olijfoliesommelier schonk. Die kennis bundelde Wilma in een boek met antwoorden op alle vragen die ze ooit kreeg over olijfolie: "Hoe wordt olijfolie gemaakt en hoeveel soorten zijn er? Bestaat er zoiets als olijfolie-fraude? Hoe moet je olijfolie proeven en gebruiken? Hoe herken je een goede olijfolie? En een slechte?"

We zeiden het al, olijfolie is als wijn, en bij een uitstekend stukje vis of vlees schenk je ook niet zomaar de eerste beste wijn. Daarom delen we een paar eenvoudige tips & tricks van Wilma om het beste uit je flesje vloeibaar goud te halen.

Zo kies je een goede olijfolie:

  • Ga naar een speciaalzaak, daar kan je ruiken en proeven, en laat je je bijstaan door het advies van een kenner.
  • Moet je noodgedwongen olijfolie kopen in een supermarkt, koop dan de duurste. In supermarkten is de kennis over olijfolie soms zo minimaal, dat je gewoon beter gokt op de duurste fles. En ook dat is geen garantie op goede olijfolie.
  • Je betaalt tussen 8€ en 10€ voor 250ml goede olijfolie.
  • Koop een klein flesje in een donkergroene kleur. Olijfolie bewaart niet zo lang.
  • Je moet gras ruiken in de olijfolie, dan is de kans groot dat het een goede is.
  • Qua herkomst: Spanje en Italië hebben beide fantastische olijfolie

 

Tips voor in de keuken:

  • Arbequina-olijfolie is fantastisch op salades
  • Gebruik een pittige olijfolie voor op pasta

De favoriete olijfolie van Wilma?

  • Castillo De Canena, deze won al 3 x keer de prijs van beste olijfolie ter wereld.

De ultieme tip om je tafelgasten te verrassen met olijfolie?

  • Probeer eens vanille roomijs, met zwart zout en een pittige olijfolie…heerlijk!
1590649317400616 schermafbeelding 2020 05 27 om 17.19.45
Arbequina extra vierge olijfolie 250ml - Oil & Vinegar

De smaak te pakken gekregen? Verdiep je nog meer Wilma's wereld door een kijkje te nemen op haar website of in haar boek 'Olijfolie, het naslagwerk'.

oliveoilsommelier.nl

Lees ook

Aanbevolen voor jou