Food

Zo kom je de winter door: 5 natuurlijke immuniteitsboosters

Je gezondheid is het hele jaar door belangrijk, maar tijdens de winter zijn tips om je gezondheid te verbeteren natuurlijk éxtra welkom.
Reading time 6 minutes

Het wordt steeds kouder en donkerder buiten. De winter is gearriveerd, tot groot genoegen van onze lange jassen, sjaals en mutsen die we weer van onder het stof halen. Maar dat betekent ook dat de tijd van verkoudheden en griepjes is aangebroken...

De motivatie om gezond te leven kan soms ver zoek lijken tijdens de winter. In de zomer willen we allemaal een afgetraind lichaam, drinken we veel water en eten we salades bij de vleet. In de winter... Not so much. Het bestaan van dat extra laagje vet steken we in de doofpot (onder een dikke trui) en we overleven eerder op koffie dan op water. Dit terwijl koude temperaturen een aanslag doen op je immuunsysteem waardoor je sneller ziek kan worden. Gezond leven is dus éxtra belangrijk in de winter... Wij geven je enkele tips om je gezondheid op een natuurlijke manier te boosten.

Eet gebalanceerd 

Gezond leven begint bij eten. Dit ligt natuurlijk voor de hand. Gebalanceerd eten moet je het hele jaar door, maar in deze periode eet je best nóg gezonder om jezelf te beschermen tegen ziektes. Door gezond en gebalanceerd te eten krijg je de juiste vitamines binnen om je immuunsysteem sterk te houden. Probeer daarom extra veel peulvruchten, volkorengranen, noten en zaden en verse groenten en fruit te eten.

Als je dierlijke producten zoals vlees, vis en kip eet, probeer dan te kiezen voor producten van zo goed mogelijke kwaliteit. Vermijd voedsel en drankjes met kunstmatige suikers in, deze onderdrukken de goede werking van je immuunsysteem.

Tip: probeer de hele winter door veel donkergroene en oranje fruit en groente te eten: pompoen, appelsien, wortel, spinazie, boerenkool en snijbiet. Door deze veel te eten ben je verzekerd dat je voldoende gezonde voedingsstoffen, suikers en vetten binnenkrijgt. Probeer ook champignons veelvuldig aan je gerechten toe te voegen, deze bevatten natuurlijke antibiotica met medicinale eigenschappen die ziektes helpen bestrijden. 

Vitamine C

Citrus vruchten zitten boordevol Vitamine C

Verse groenten en fruit zitten boordevol vitamine C. Vitamine C versterkt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft. Haal je dagelijkse hoeveelheid vitamine C uit bessen, citrusvruchten, kiwi's, paprika's en donkere bladgroenten zoals spinazie en kale (boerenkool).

Tip: als je één hele citroen eet per dag, heb je al 92% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. Doe 's ochtends wat vers citroensap in je thee of in een glas water, voor een éxtra boost de hele dag door. Ben je niet zo gek op citroen? Pers jezelf een vers glaasje appelsiensap uit, want één appelsien is al voldoende voor 78% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C! Of begin je dag met een gezonde, groene smoothie. Spinazie en kale kan je makkelijk toevoegen voor meer vitamines: ze geven misschien wel een felgroene kleur maar je smaakt hun aanwezigheid in de smoothie bijna niet.

Kruid je eten

Veel kruiden werken antibacterieel

Denk aan ajuin, look, gember, koriander, peterselie, zwarte peper, cayennepeper, curry, kurkuma... We vergeten ze soms, maar deze ingrediënten zijn supermakkelijk toe te voegen aan éénder welke maaltijd. Daarnaast geven ze je gerecht zoveel meer smaak en bevatten ze allerlei gezondheidsvoordelen. Zo bestrijden ze mogelijke infecties in je lichaam en helpen ze je lichaam om ziektes buiten te houden.

In de Libanese keuken gebruikt men ontzettend veel kruiden. Trakteer jezelf eens op een verwarmende, gezonde maaltijd bij één van deze 5 topadresjes.

Eet voldoende vezels

Vezels zijn ontzettend goed voor je. Het eten van oplosbare vezels, die je terugvindt in appels, haver en noten, is een zeer goede manier om inflammatie tegen te gaan en je immuunsysteem een boost te geven. Oplosbare vezels verlagen ook je cholesterol, helpen bij afvallen en bevorderen de stoelgang. 

Gezonde gewoontes

Last but not least. Het allerbelangrijkste voor een goede gezondheid zijn goede gewoontes waar je je ook écht aan houdt. Maak geen onhaalbare voornemens waarvan je weet dat je ze niet zal volhouden... Zoek health hacks die bij jou passen, waaruit je plezier haalt en waarvan je weet dat je ze makkelijk aan je dagelijkse routine kan toevoegen.

Bijvoorbeeld: 

- Als je weet dat je 's ochtends altijd tijd te kort hebt, probeer dan voorbereidingen te treffen. Maak 's avonds een gezonde lunch klaar om mee te nemen naar je werk, zodat je geen excuus hebt om weer een ongezonde snack te kopen bij gebrek aan betere alternatieven.

- Begin je dag met een groot glas water. Je lichaam heeft water nodig om wakker te worden na (hopelijk) 8 uur slaap. Is water drinken iets dat je altijd lijkt te vergeten? Zorg voor een grote fles of glas water langs je bed zodat je er meteen aan wordt herrinnerd wanneer je ontwaakt. 

- Struggle je met voldoende fruit en groenten binnenkrijgen, door gebrek aan tijd of planning? Probeer je dag te beginnen met een gezonde smoothie. Je kan fruit en groenten op voorhand snijden tijdens het weekend en invriezen voor de rest van de week. Probeer altijd minstens één groene bladgroente aan je smoothie toe te voegen voor extra gezonde voordelen.

- Jezelf voldoende hydrateren is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, huid en energielevels, maar water wordt saai op den duur. Zoek een gezond drankje uit dat je graag drinkt en probeer er dagelijks je dag mee te beginnen of af te sluiten. Onthoud: één kleine, goede gewoonte waar je je elke dag aan houdt kan al een enorm verschil maken voor je gezondheid. Op het internet zijn er tal van gezonde recepten te vinden. Probeer bijvoorbeeld eens thee met gember, citroen en honing, kokoswater, groene thee of matcha thee, verse muntthee,...

Lees ook

Aanbevolen voor jou