Food

Verrassende upgrades om je home made granola nog lekkerder te maken

Breng dit standaard ontbijt naar the next level.
Reading time 3 minutes
© @floomstories

De wereld kan worden verdeeld in twee soorten mensen: degenen die wakker worden en zich verheugen op een stevig ontbijt met eieren, yoghurt en croissants, en degenen die de ochtend enkel doorkomen met een kop koffie.

Hier behoren we tot het eerste kamp en zijn we voortdurend op zoek naar het beste ontbijt om te maken. Het is tenslotte de belangrijkste maaltijd van de dag. Een handol granola dient daar perfect voor over een laag Griekse yoghurt, of net als snack door de granola te bereiden met pindakaas. Om de bewaarmiddelen en suikers van de voorverpakte granola's te vermijden, kun je het 't best zelf maken. Uitgekeken op je eigen recept? Met deze verrassende upgrades maak je jouw versie (of dit basisrecept) nog beter.

1618912986541374 schermafbeelding 2021 04 20 om 11.53.39
© @floomstories

Basisrecept voor 1 grote pot

  • 170 g grove havervlokken
  • 170 g granen naar keus, zoals spelt, gerst of tarwe
  • 40 g zonnebloemolie
  • 200 g grof gehakte gemengde noten
  • 130 mL honing
  • 1 tl. zeezout
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g kokosschaafsel
  • 80 g gemengd gedroogd fruit

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verwarm de olie, de honing en het zeezout in een pannetje op laag vuur, tot het met elkaar gemengd is. Meng de droge ingrediënten behalve het fruit in een grote kom en schenk het honingmengsel bij de droge ingrediënten. Verdeel het over de met bakpapier bedekte bakplaat en bak in ongeveer 30-35 minuten goudbruin. Schep de granola zo nu en dan om. 

Verrassende upgrades

Opgeklopt eiwit

Grote stukken knapperige granola? Klop één eiwit stijf en voeg deze na het mengen van de droge en natte ingrediënten.

Pindakaas

Alsof je je granola door Snickers dipt, alleen krijg je dan een goede portie eiwitten binnen. Laat daarvoor twee tot drie flinke eetlepels pindakaas smelten in het natte mengsel. Voeg eventueel extra olie toe, omdat de substantie door de pindakaas droger wordt.

Confituur 

Sprenkel er confituur bij als je wat extra zoetigheid wilt. Of vervang juist de zoetstof door aardbeien-, frambozen- of ambrikozenconfiguur.

Pompoenpurree

Maak de 200 gram pompoenpuree samen met de natte ingrediënten warm in een pannetje. Eventueel kun je nog een snufje pumpkin spice toevoegen. Lekker met met amandelmelk!

Geprakte banaan

Recepten voor overrijpe bananen te over. Ook in je granola kun je twee of drie bananen kwijt. Prak of maal de bananen fijn tot je een bananenpuree hebt en meng dit met de olie. Hhoe rijper de banaan, hoe zoeter je granola.

Lees ook

Aanbevolen voor jou