Food

Wist jij dit al over ceviche, een populair gerecht in Peru?

Ceviche maakt deel uit van de culinaire cultuur van verschillende Latijns-Amerikaanse kustlanden van de Stille Oceaan. Hier een korte geschiedenis (en het beste recept) van dit zomerse gerecht.
Reading time 4 minutes

Wat zeg jij: ceviche, ceviche, sebiche of seviche? Volgens de RAE - Royal Spanish Academy - mag je alle vier de opties zeggen.

Simpelweg is ceviche rauwe vis in een marinade op basis van citroen. Verschillende bronnen stellen dat de ceviche is ontstaan ​​in de tijd van "los monche", een kustbeschaving in Peru die begon te bloeien tussen de 1e en 2e eeuw in het noorden van het land. Recent onderzoek toont aan dat de Inca's (het indianenvolk vanaf de dertiende eeuw) ook al vissen marineerden met "chicha", een alcoholische drank uit de Andes. Langs de Peruaanse kust - voor de komst van de Europeanen - werd de vis gegeten met zout en chili. Vanwege de Spaanse aanwezigheid zijn er twee ingrediënten uit de mediterrane keuken toegevoegd: zure sinaasappel en ui. In het midden van de 20e eeuw verscheen er een nieuwe manier om ceviche te maken in Lima, waarbij zure sinaasappel werd ingeruild voor een subtielere citroen - een Piura-variëteit, voor de regio waar hij vandaan komt, vergelijkbaar met zure limoen - en waardoor de tijd van marineren werd verkort.

Elk Latijns-Amerikaans land heeft zijn eigen - of zelfs meerdere - recepten voor dit gerecht dat zo populair is op hete zomermiddagen. Zo wordt in Costa Rica ginger ale toegevoegd terwijl er bij het serveren nog eens tomatensaus en mayonaise worden toegevoegd. In Ecuador wordt het vaak gegeten als hoofdgerecht, en in Panama wordt het geserveerd met room. Maar uiteindelijk ligt de specialiteit in Peru, waar het uitgeroepen werd tot Cultural Heritage of the Nation.

In Mexico bereikt ceviche een ongekend niveau van creativiteit. We zien daar soorten als Acapulco ceviche, Jalisco ceviche en Sinaloa ceviche. Mexicaanse recepten gebruiken ook citroen en serranopeper, of juist komkommer, ketchup of hete saus.

Een van de meest originele recepten die we hebben gevonden, is die van chef-kok Diego Alemi's gefrituurde octopus-ceviche in het Presidente Intercontinental Cancun Resort hotel , dat eind juni zijn faciliteiten heropende. De knapperige textuur van de gefrituurde octopus gecombineerd met de zuurgraad van de citroen en de zalf van de avocado zijn de perfecte claim om je voeten weer in het zand te leggen en je vork op het bord te steken.

Cebiche was born in Peru, and so the authentic and genuine [cebiche] is Peruvian - Ferran Adria.
1593668715821980 image008
Gebakken octopus ceviche

Probeer deze topper van een recept:

Ingrediënten

° Octopus 1 kg
° Tomaat guaje 300 grs
° Koriander 20 gr
° Rode ui 60 grs
° Citroen 1 stuk
° Peterselie 20 grs
° Avocado 200 grs
° 20 ml olijfolie
° Zout en peper naar smaak
° Wortel, ui en laurier om de octopus te koken


Uitwerking
Kook de octopus ongeveer 30 minuten in kokend water met wortels, uien, laurier en zout. Eenmaal gekookt, bak het totdat je een knapperige textuur krijgt. Snijd de octopus in fijne stukjes - bewaar twee of drie poten voor decoratie - en meng het met de in blokjes gesneden tomaat, fijngesneden rode ui en gehakte koriander. Marineer met citroensap, olijfolie, peper en zout naar smaak.

Presenteer de ceviche met in blokjes gesneden avocado, versier met peterselieblad en een derde van de citroen, vergezeld van tortillachips of crackers.

 

Probeer dit recept bij Hotel Presidente Intercontinental Cancun Resort

Lees ook

Aanbevolen voor jou