Food

It’s banana’s: 6x bananenbrood recepten maar dan anders!

Foodies weten het: zelf bananenbrood maken, is hipper dan ooit. We sprokkelden daarom een aantal recepten voor je bij elkaar.
Reading time 7 minutes
Instagram @ambitiouskitchen

Het lijkt wel of plots ie-de-reen de keuken induikt om bananenbrood te bakken. Gek is dat niet, want nu we meer thuiszitten hebben we a) meer tijd om te bakken en b) staren we de ganse dag tegen de fruitschaal aan met steeds-bruiner-wordende-bananen. En hoe brengen we die te rijpe bananen vervolgens nuttiger aan hun einde, dan in bananenbrood? 

Door z’n hoge zetmeelgehalte kan de banaan uitstekend als bindmiddel dienen (gelijk een tip van ons voor jou: kom je eens in een baksituatie zonder eieren? Bananen zijn een uitstekend vervanger!) Daarnaast functioneert hij als zoetmaker waardoor je suiker perfect achterwege kunt laten. En dat komt ons wel goed uit bij een guilty pleasure als cake. 

Oké, de hype is duidelijk. Alleen tippen wij ‘m graag net even iets anders:

1. Bananenbrood met pindakaas en chocolade
via Koken op Hakken

Benodigdheden:
1 grote rijpe banaan (of twee kleintjes)
200 gr pindakaas
100 gr witte suiker
75 gr bruine suiker
2 grote eieren (of 3 kleintjes)
150 ml halfvolle melk
200 gr bloem
2 tl bakpoeder
1 tl zout
100 gr chocolade chips

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Plet de banaan met een vork tot een papje. Doe de pindakaas samen met de witte en de bruine suiker in een kom. Meng tot een gladde massa. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe. Doe daarna de melk en de geplette banaan erbij. Meng vervolgens nog de bloem, het bakpoeder, het zout en de chocolade chips onder het beslag. Neem een rechthoekige bakvorm. Vet deze in met een laagje boter en stuif er een dun laagje bloem over. Schep het beslag in de bakvorm. Plaats het bananenbrood gedurende +- één uur in de oven (afhankelijk van de sterkte van je oven). Haal het bananenbrood uit de oven en laat het 15 minuutjes afkoelen in de bakvorm. Haal het vervolgens voorzichtig uit de bakvorm en laat op een rooster verder afkoelen.

2. Bananenbrood zonder suiker en boter
via Keukenliefde

Benodigdheden:
3 grote of 4 middelgrote bananen
4 grote eieren
100 ml yoghurt
120 gr bloem (of amandelmeel voor een glutenvrije variant)
1 el kaneelpoeder
50 gr walnoten, grof gehakt
8 gr bakpoeder
Beetje olie of kokosvet om in te vetten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het cakeblik goed in met olie. Doe de bananen, eieren en yoghurt in een kom en mix tot een glad beslag met de staafmixer. Spatel de bloem, kaneel, walnoten en het bakpoeder door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm en schuif in de oven. Bak de cake 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen.

3. Bananenbrood met geroosterde kokosnoot en chocolade stukjes
via Half Baked Harvest

Benodigdheden:
4 bananen
2 el honing
1/2 tl kaneel
160 gr kopje wit volkorenmeel of volkorengebakmeel
65 gr kopje meel
1 tl baking soda
1/2 tl zout
2 eieren
50 gr bruine suiker
120 ml kokosmelk in blik, botermelk òf Griekse yoghurt
120 ml kopje kokosolie gesmolten
1 tl vanille-extract
400 gr chocolade
100 gr kokosschilfers

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bananen en leg ze plat op de bakplaat met bakpapier. Besprenkel elke banaan met een druppel honing en bestrooi met kaneel. Rooster ze ongeveer 20 minuten gaar tot de de toppen van de bananen goudbruin en gekarameliseerd zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Stamp de bananen fijn. Verlaag de oventemperatuur tot 180 graden. Meng in een kleine kom het witte volkoren meel (of volkoren), het meel, bakpoeder en zout, en meng het goed. Zet opzij. Klop in een grote kom de eieren en de bruine suiker tot een gladde massa. Voeg de kokosmelk en kokosolie toe en klop dit samen. Roer de gepureerde bananen en de vanille door elkaar. Roer de droge ingrediënten er langzaam door en meng ze. Doe de gehakte chocolade en kokosschilfers erdoor. Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bestrooi met de overgebleven kokosnootschilfers. Bak ongeveer 50-60 minuten en laat afkoelen.

4. Bananenbrood van havermout
via Beetsnroots

Benodigdheden:

2 kopjes havermout (glutenvrije of gewone)
2 kopjes kokosmelk
1 kopje amandelmeel
2 grote bananen
Een handje vol rozijnen
Kaneel naar smaak
Agavesiroop naar smaak
Optioneel: vanille naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de tweede banaan, in een kom. Giet de mengeling in een bakvorm met bakpapier. Werk de cake af met schijfjes van de tweede banaan. Smeer nog een beetje extra agave siroop op de cake voor een 'glanzend' effect. Bak ongeveer 20 minuten af.

5. Bananenbrood met koffie en chocolade

Benodigdheden:
4 rijpe bananen
100 gr pure chocolade in stukjes (1/3 als topping)
100 gr havermeel
100 gr amandelmeel
50 gr dadels
2 eieren
1 tl bakpoeder
snuf zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de dadels samen met de bananen in een keukenmachine tot een glad mengsel. Klop de eieren samen met het zout tot een luchtig mengsel. Mix het bananenmengsel met het eimengsel. Voeg hieraan de koffie en amandelmeel en havermeel toe en meng nog even goed. Voeg nu de stukjes chocolade en
bakpoeder toe en roer je bananenbroodmengsel nog even door. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel erin. Snijd een banaan in plakjes (of overdwars) en verdeel de plakjes over de bovenkant van je bananenbrood. Bak het bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af.

6. Carrotcake bananenbrood

Benodigdheden:
200 gr zonnebloemolie
100 gr fijne kristalsuiker
3 eieren
1 rijpe banaan, fijngeprakt
75 gr fijngeraspte wortel
Klein handje walnoten, grof gehakt
2 el geraspte kokos
1 tl kaneelpoeder
250 gr bloem
2/3 tl bakpoeder
Snuf zout
Roomkaasglazuur
200 gr roomkaas
50 g poedersuiker
Kneepje honing

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter of olie. Klop de olie en suiker met de handmixer door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en klop luchtig. Spatel de banaan, wortel, walnoten, kokos (houd wat walnoten en kokos achter voor garnering) en kaneelpoeder door het beslag. Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar. Zeef de bloem boven het beslag en spatel er doorheen. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal uit de bakvorm en leg de taart op een rooster om verder af te koelen. Klop de roomkaas met de poedersuiker en honing luchtig en glad. Smeer dit over de bovenkant van de taart en bestrooi met de achtergehouden walnoten en kokos.

Lees ook

Aanbevolen voor jou