Food

Ijskoffie maar dan 5 x anders: om zelf te maken

Toe aan verfrissing inclusief een cafeïneshot op een warme dag? Say no more.
Reading time 5 minutes
© Gabriele Gzimailaite

Ijskoffie of een iced latte maken is simpeler dan je misschien denkt. De twee belangrijkste ingrediënten zijn namelijk enkel ijs en koffie. Wanneer we zo’n romige variant à la Starbucks bedoelen, hebben we het over een ijscappuccino of een frappuccino; espresso, ijsblokjes of vanilleroomijs en een scheutje melk.

Je bepaalt zelf hoe los je wil gaan met de hoeveelheid ijsblokjes, espressoshots en bolletjes ijs, maar om je een handje te helpen geven we alvast een paar receptjes:

Snelle ijskoffie

Dit heb je nodig:

- 1 kopje lungo

- 150 ml melk naar keuze (plantaardige of koemelk)

- 5 ijsblokjes

 

Zo maak je het:

Doe de ijsblokjes in een glas. Giet de melk op de ijsblokjes. Giet nu de koffie op de melk. Roer met een lepeltje of rietje.

Spaanse iced latte

Dit heb je nodig:

- 1 eetlepel gemalen koffie

- 125 ml water

- 200 ml volle melk

- 2 theelepels gecondenseerde melk

- 3 ijsblokjes

French press

 

Zo maak je het:

French press de gemalen koffie. Verwarm het water tot 90 °C en giet het over de koffie. Doe de deksel op de French press en laat het 4 minuten staan. Doe ondertussen de gecondenseerde melk en de volle melk in een groot glas en meng. Voeg vervolgens het ijs toe. Druk de French press naar beneden en giet de koffie over de melk.

Light ijskoffie

Dit heb je nodig:

- 1 kopje lungo

- 150 ml haver- of sojamelk

- 1 theelepel honing

- 5 ijsblokjes

- 1 snuf kaneel

Melkopschuimer

 

Zo maak je het:

Zet de koffie en laat afkoelen. Schuim ondertussen de helft van de melk op. Zet ook even weg. Meng de honing met de afgekoelde koffie en roer goed door. Doe de ijsblokjes in een glas, schenk hier de koffie en de rest van de melk overheen en verdeel tot slot de opgeschuimde melk erover. Maak je ijskoffie af met een snuf kaneel.

Iced dalgona coffee

Dit heb je nodig:

- 2 eetlepels oploskoffie

- 2 eetlepels suiker

- 2 eetlepels heet water

- 2 bekers melk ijskoud

- 1 ijsblokje

Mixer of garde

 

Zo maak je het:

Doe het ijskoude melk en het ijsblokje in een tas. Doe de oploskoffie met de suiker en het kokendhete water in een kom en klop of met een mixer of met de garde totdat het een stevige lichtbruine kleur heeft. Lepel de koffiecrème op de tas met de base. Benieuwd van waar de Dalgona komt? Ontdek hier alles over deze Insta-hype.

Kokos iced latte

Dit heb je nodig:

- 1 shot espresso

- 150 ml kokosmelk

- 1 bolletje kokosijs

- 1 theelepel suiker

- 3 ijsblokjes

Staafmixer

 

Zo maak je het:

Schenk de espresso in een kom. Schep een bol ijs erop. Mix de koffie en het ijs met een staafmixer tot het één geheel is. Voeg de kokosmelk en de ijsblokjes toe. Voeg tot slot naar smaak nog een theelepel suiker toe.

Lees ook

Aanbevolen voor jou