Food

Dit zijn de 8 leukste kerstmarkten van België

December is begonnen, tijd om kerstmarkten af te struinen voor glühwein, warme chocolademelk en kerstinkopen. Wij lijstten de gezelligste kerstmarkten en hun bijzonderheden op.
Reading time 8 minutes
Foto Europeanbestdestination.com

Coeur en neige in Bergen

Deze kerstmarkt in Wallonië is misschien wat kleiner dan de meeste kerstmarkten, maar is daarom zeker niet minder gezellig. Het is al de 15e editie van deze markt, wat maakt dat het inmiddels een onmisbaar evenement geworden is voor de inwoners van Bergen en omstreken. Er is elk jaar een klein dorp met chalets, le village des artisans et les saveurs du monde, waar je heerlijke seizoensproducten en mooie kerstgeschenken kan kopen. Door de lijst van uiteenlopende lekkernijen die je er kan kopen, loopt het water ons in de mond: oesters, zalm, churro's, foie gras, tapas, Catalaanse wijnen, raclette, bruschetta, truffels,...

Aan de Grote Markt vind je vanaf dit jaar ook een Duitse chalet waar je culinaire Duitse specialiteiten kan proeven, voor de liefhebbers. En er is natuurlijk een overdekte schaatsbaan van 430 m² aan de Grasmarktstraat. Ook voor de kinderen zijn er enorm veel leuke kerstactiviteiten. Zo is er bijvoorbeeld een grote brievenbus waar je brieven naar de Kerstman kan versturen. Nog stééds niet overtuigd? In het weekend van 14 en 15 december wordt er een mode- en designmarkt georganiseerd... Allen daarheen!

Van 6 december 2019 tot 5 januari 2020.

Plaisirs d'hiver in Brussel

Deze gigantische kerstmarkt staat verspreid over het centrum van Brussel: op de Grote Markt, aan de Vismarkt, aan het Brouckèreplein, het Muntplein en rond de Beurs. Er zijn in totaal meer dan 250 chalets waar je kerstgeschenken en lekkers kan kopen. Dat leverde Brussel dit jaar een nominatie op als beste kerstmarkt van Europa. Daarnaast zal er een extra feestelijke sfeer hangen door het 400-jarige bestaan van Manneken Pis en de vele evenementen die hiervoor georganiseerd worden. 

De grote schaatsbaan bevindt zich dit jaar terug aan het Brouckèreplein en heeft zelfs een kleine helling waar je af kan schaatsen. In de Dome wordt op 4 december van 14 tot 18 uur een feest gegeven voor de komst van de Sint. Kinderen kunnen hier de hele namiddag spelen. In de Dome worden regelmatig immersieve documentaires, fictiefilms en auteursfilms getoond (check de website voor de agenda). En er is natuurlijk de gigantische kerstboom die zoals elk jaar op de Grote Markt prijkt. 

Van 29 november tot 5 januari 2020.

Winterland Hasselt

Voor de twaalfde keer wordt Winterland dit jaar op het Kolonel Dusartplein in Hasselt georganiseerd. Het reuzenrad van 35 meter hoog geeft je een mooi uitzicht over de  charmante stad. In het overdekte Grand Cafe, met zicht op de schaatsbaan, kan je lekker opwarmen met een glühwein. In de stijlvol ingerichte Aspen Lounge van Flamant waan je jezelf dan weer in een après ski bar. En voor de kinderen? Hasselt heeft de enige kerstmarkt in België waar je het huis van de Kerstman kan bezoeken (ook ingericht door Flamant). Je kan een rondleiding doen of een foto laten maken met de kerstman en zijn twee elfjes. Verder heb je er een spiegeltent, Santa's Ghost Villa, een mega schuifaf en een prachtige carousel.  Proeven van de heerlijke jenever in één van de gezellige winterbars is een must. Gezelligheid gegarandeerd! 

Van 22 november 2019 tot en met 5 januari 2020.

De kerstmarkt van Brugge

Deze kerstmarkt is misschien niet de grootste van België, maar hij heeft wel een reuzenrad van 60 meter, de grootste van Europa. Daarnaast is het ook zeker één van de gezelligste en meest romantische kerstmarkten. In de historische binnenstad zijn twee kerstmarkten, eentje op de Grote Markt en eentje op het Simon Stevinplein, aan de drukste winkelstraat. Aan de kraampjes op het Simon Stevinplein vind je allerlei kerstdecoraties, winterkledij en -accessoires. Aan de Markt staat er vanaf dit jaar geen verlichte ijspiste meer, er is wel een energieneutrale piste aan het Minnewaterpark. 

Van 22 november 2019 tot en met zaterdag 5 januari 2020.

De Winterfeesten in Gent 

Op de Gentse Winterfeesten is voor elk wat wils: van de schaatsbaan tot Chalet Chouffe, het reuzenrad en het rondtrekkend Charles Dickens concert... tot de meet & greet met de Kerstman op 7 december (voor de geïnteresseerden onder ons). 

Aan het Gravensteen is er van 26 december tot 5 januari Zebrawoods, een pop-up winterfestivalletje. De Zebrastraat wordt omgetoverd tot een heus overdekt winterbos met heerlijke streetfood, DJ-sets en optredens (onder andere Arno, Novastar, Stuff., Brihang). Check zeker de website van Zebrawoods voor de volledige line-up en de website van kerstmarkt Gent voor een overzicht van de vele activiteiten die er voor kinderen georganiseerd worden. 

Van 6 december 2019 tot 5 januari 2020. 

Winter in het park Oostende

Deze gloednieuwe kerstmarkt in Oostende is een must voor alle kerstliefhebbers. Met meer dan 50 chalets met lokale en internationale delicatessen en winterse mode en interieur, is er werkelijk voor élk wat wils. Er is een lichttunnel die de winkelstraat overkoepelt, een lichttapijt van 188 meter dat zorgt voor een ontzettend gezellige kerstsfeer. Op 15 december is het Late Night Shopping (perfect voor zij die nog op zoek zijn naar cadeautjes): meer dan 150 winkels zullen die vrijdagavond tot 21 uur open zijn en hun klanten extra verwennen. Natuurlijk is er ook een grote ijspiste en op 8 december komt de Kerstman langs. 

Van 29 november 2019 tot 5 januari 2020. 

Kerstmarkt Antwerpen

Het centrum van Antwerpen wordt zoals elk jaar omgetoverd tot één grote kerstmarkt. Er zijn natuurlijk weer ontzettend veel chalets met hapjes, drankjes, kerstgeschenken en niet te vergeten één van dé specialiteiten: de versgebakken ambachtelijke kokosrotsjes. Kinderen zijn koning op de kerstmarkt van Antwerpen: er is een virtual reality dome, een interactieve wensenmuur, een escape room, een ijspiste, een magisch winterbos, een winterse zoektocht en natuurlijk de winterfoor langs de Schelde. Ook de romantische zielen worden niet vergeten, want op de Grote Markt in Antwerpen staat de IGLOO mistletoe. Onder dit prachtig verlichte kunstwerk kan je elkaar een kus geven en een wens doen. Jong en oud zullen zich ongetwijfeld amuseren op deze uitgebreide kerstmarkt. 

Van zaterdag 7 december tot en met zondag 5 januari 2020.

Het Kerstdorp van Luik

Elk jaar trekt het Kerstdorp een geschat publiek van twee miljoen mensen naar Luik. Het is dan ook al de 33e editie en daarmee is het de grootste, de oudste en misschien ook wel de beste kerstmarkt van ons land. Die reputatie zorgt voor steeds meer buitenlandse bezoekers. Wat heeft deze kerstmarkt nu te bieden? Om te beginnen zijn er meer dan 200 chalets met ambachtelijke, seizoensgebonden versnaperingen, maar ook met meer luxueuze producten waaronder foie gras en kreeft.

De markt heeft een sleebaan, een schaatsbaan en een groot reuzenrad. De gigantische beer van kerstlichtjes oogt leuk als achtergrond voor een familieportret, een beetje cliché maar wel een mooi souvenir. Er zijn twee chalet restaurants waar je gezellig urenlang kan tafelen, le Chalet de la Gruyère en le Chalet au pied des pistes. Reserveren is noodzakelijk. Op donderdag is er 'jeudredi', happy hour van 19 tot 20 uur aan Place Saint-Lambert. Redenen genoeg om Luik nog eens te gaan verkennen...

Van 29 november 2019 tot 30 december 2019. 

Lees ook

Aanbevolen voor jou