Fashion Week

Chanel Haute Couture herfst-winter 2020-2021 is pure romantiek: alle beelden

Een punkprinses die bij dag en dauw uit 'Le Palace' wegloopt. Zo beeldde Virginie Viard zich haar muze in toen ze de Chanel Haute Couture collectie voor de herfst-winter 2020-21 tekende. Rebelse romantiek, een ode aan Karl's zo bekende stempel.
Reading time 2 minutes
© Chanel haute couture fall-winter 2020-21

"Ik dacht aan een punkprinses die bij zonsopgang uit 'Le Palace' komt gelopen,” onthult Virginie Viard. ”Met een taffeta zijden jurk, warrig haar versierd met pluimen en veel juwelen. Deze collectie is meer geïnspireerd op Karl Lagerfeld dan op Gabrielle Chanel. Karl zou zo naar 'Le Palace' gaan, waar hij deze verfijnde en opgeklede vrouwen zou vergezellen, die trouwens ook zeer excentriek waren."

Terwijl de lente-zomer 2020 Haute Couture collectie duidelijk ondertekend is door de eenvoud en strengheid van de abdij van Aubazine, waar Gabrielle Chanel als kind opgroeide, kenmerkt deze Haute Couture collectie een verlangen naar glinsterende weelde en juwelen. Zo zie je af en toe de juwelen uit de Chanel High Jewelry collectie terugkeren in sommige looks. 

1594290101853758 16 look 16 photo by mikael jansson hd
© Chanel haute couture fall-winter 2020-21 door Mikael Jansson

"Ik vind het leuk om zo te werken, en om in de tegenovergestelde richting te gaan van wat ik de vorige keer heb gedaan. Ik wilde complexiteit en tegelijk verfijning.", geeft creatief directeur Viard toe. Alle borduurpartners van Chanel, waaronder de Métiers d'art Lesage en Montex, maar ook Lemarié en Goossens hebben bijgedragen aan de kostbare tweeds versierd met pailletten, strass, stenen en kralen. Een diamantvormig vlechtwerk siert het inktzwarte broekpak. Korte jurken met een ingesnoerde taille en corolla rokken flankeren lange jurken met een hoog Grand Siècle-allure en de nobele autoriteit van de heldinnen die ontsnapten aan de 19e eeuwse taferelen. "Het is waar dat ik aan schilderijen heb gedacht, maar het waren meer Duitse schilderijen," zegt Virginie Viard. "Ik had echt Karl's wereld in gedachten..."

De haute couture collectie bestaat uit 30 silhouetten in een dominerend zwart en antracietgrijs kleurenpalet, verlicht met roze accenten. Geverfde kant verrijkt de bolero jasjes samen met tweed die gemaakt is van met zilver gestikte strikken, een jasje met een ingesnoerde taille wordt gedragen over afzakkende dijlaarzen in zwarte suède, het ultieme symbool van een ultra-rock romanticisme. "Voor mij is Haute Couture pure romantiek. Er zit zoveel liefde in elk van deze silhouetten."

1594290112614054 19 look 19 photo by mikael jansson
© Chanel door Mikael Jansson

Ontdek hier alle 30 silhouetten van de Haute Couture collectie herfst-winter 2020-21

/
Herfst-Winter 2020-2021 Haute Couture – Chanel

Fotografie: Mikael Jansson

Lees ook

Aanbevolen voor jou