Fashion Week

Acne Studios herfst-winter 2021: interview met Jonny Johansson over zijn inspiratie

Jonny Johannson's presenteert zijn herfst-winter 2021 collectie voor Acne Studios tijdens Paris Fashion Week: een interview over zijn inspiratie.
Reading time 5 minutes

De Acne Studios herfst-winter 2021 damescollectie gepresenteerd tijdens Paris Fashion Week

Acne Studios presenteerde gisteren zijn digitale modeshow tijdens Paris Fashion Week voor de damescollectie herfst-winter 2021. Creatief directeur Jonny Johansson stelde een collectie voor waar volumineuze silhouetten in het oog sprongen, in aaibare en schijnbaar afgedragen stoffen, een herinterpretatie van breigoed en edgy details en accessoires. Onafgewerkte zomen, pluche-achtige breisels, ruches, stoffen die doen denken aan je oma's gordijnen en ambachtelijke sieraden vertalen perfect de experimentele benadering van Acne Studios. De bruine leren jassen en trenchcoats, de peignoirs en de jurken die als mix & match van graphics gedragen worden, en de strak gebreide jumpsuits met asymmetrische sluitingen trekken in het bijzonder onze aandacht. Een contrasterend spel van bedekt en transparant, oversized en strak, extra in de verf gezet door het veelzijdige kleurenpalet, bestaande uit pasteltinten gecombineerd met nudes en felle kleuren. Voor zijn accessoires deed Acne ook beroep op Apollinaria Broche, een Russische kunstenares die bekend staat om haar keramische dieren en die in deze show tot uiting komen in de tassen, oorbellen en chokers. Suède tassen met een driedimensionale en geometrische structuur worden samen gedragen met klompen van bont, ruime knielaarzen met zichtbare stiksels en stoere enkellaarzen of sandalen met dikke gebreide kousen. Genoeg vaststellingen, wij vroegen creatief directeur Jonny Johannson om alle details en inspiratie van de herfst-winter 2021 van Acne te delen.Vertel ons wat meer over de nieuwe collectie?
Net als iedereen hebben we de collectie in isolement ontworpen, en een heel ander leven geleid dan wat ons normaal lijkt. Alleen leven kan vaak aanvoelen als een droom en dat gevoel wilde ik graag uitdrukken in de collectie. Ik dacht ook aan wat er gebeurt als we tevoorschijn komen om de wereld opnieuw te betreden en hoe we hetzelfde zijn, maar toch anders.

En hoe vertaalt zich dit in de kledingstukken?
De collectie richt zich op volumes en draperingen, maar ook op comfortabele ready-to-wear en gebreide kleding. In deze kledingstukken zit er zowel een gevoel van elegantie maar ook van structuur, om het gevoel zoals uit de droom te vertalen. De collectie begint met zachte, gemengde pastelkleuren, alvorens over te gaan naar monochromatische felle kleuren

Vertel ons wat meer over de openingslooks?
Laten we beginnen met een oversized wikkeljas die eruitziet als een kamerjas die buitenshuis wordt gedragen. Het heeft dit oversized volume maar is zacht en soepel, gemaakt van wol bedrukt met kleine bloemen. De looks die volgen bestaan uit gestructureerd breisel dat doet denken aan versleten teddyberen. Er is een vest met een broek, met de knoopsluiting van het vest speciaal versprongen alsof het vluchtig werd dichtgeknoopt en dan een lange blauwe gebreide jurk. Beide hebben gerafelde zomen alsof ze gemaakt zijn van iemand zijn meest favoriete stof, die al heel lang meegaat. Alle kledingstukken komen voort uit dit idee van een dromerig landschap.

1614856488251119 acne studios collezione donna autunno inverno 2021 immagini sfilata look lofficielitalia131614856488590023 acne studios collezione donna autunno inverno 2021 immagini sfilata look lofficielitalia26

Vertel ons over de draperingen in de collectie?
Ik wilde veel stof, omhullend en aangenaam. Ik wilde ook een soort van verheven draperingen maken. Niets is overdreven verfijnd; niets wil perfect zijn. Het is als een reeks experimenten om stof om het lichaam te wikkelen. Soms bedekt het resultaat het lichaam volledig, andere keren is het alsof deze omarming maar halverwege klaar is, waardoor de onderliggende kledingstukken zichtbaar worden.

Vertel ons over de balans tussen zachtheid en elegantie.
Ik wilde dat er een bijna kitscherige look in de collectie komt, die komt van de bloemenprints en ook van de keramische dieren die als tas of als sieraad worden gedragen. Dit alles geeft een dromerig gevoel, dat de dingen thuis zo vertrouwd worden dat ze op onverwachte manieren in dromen terugkeren. Deze contrasteren met gewaden die elegant zijn zonder formeel te zijn, zoals een gedrapeerd gewaad met een cape, die in dezelfde droom zou kunnen voorkomen.

Vertel ons over de monochrome afwerking.
Bij het ontwerpen van de collectie dachten we aan bruiloften en begrafenissen en de witte of zwarte jurken die we droegen bij die rituelen. Naarmate de collectie evolueerde, realiseerden we ons dat deze stukken op zich al een zekere helderheid hadden, alsof je wakker werd uit je droom. Als we aan het einde komen, weerspiegelen de monochrome looks elkaar, als een paar licht gewatteerde zijden jassen, de ene wit en de andere zwart, of jersey jurken met boxy, oversized mouwen.

Vertel ons over de accessoires in de collectie?
Ik hou ervan hoe die keramische objecten bijna de denkbeeldige vrienden waren die we als kinderen hadden. Ze zijn ook mooi in miniatuur op de chokers. Hoeden van schapenvacht die extreem zacht zijn, net als de met de hand gebreide wanten. De leren klomplaarzen versterken het dromerige gevoel, net als de gestructureerde, gebogen en vervormde tassen, net zoals een vervorming in een droom. Warme en roze kleuren gaan over in tinten bruin tot botergeel.

* Interview met dank aan Acne Studio en Jonny Johannson

/
acne

Lees ook

Aanbevolen voor jou