Deco

De 6 meubels uit de jaren '70 en '80 die onze Instagram-feed overspoelen

Van funky Italiaanse ontwerpen uit de jaren 70 tot hommages van de Memphis Group, postmoderne meubels zijn de nieuwste Instagram-trend.
Reading time 3 minutes

De kans is groot dat je deze golvende roze spiegel al hebt gezien op je Instagram-feeds. Of het nu gaat om een selfie van Bella Hadid, ergens achterin een chique interieur, of als 'object of desire' in een designmagazine, de Ultrafragola spiegel van de Italiaanse architect Ettore Sottsass is ineens overal. En net als dit hebbeding kennen verschillende emblematische postmoderne design items een wedergeboorte, dankzij sociale media. Met de tweede lockdown, zoeken wij troost in nostalgisch en kleurrijk design van de jaren '60 en '70.

Ver hoef je niet te zoeken, of in ieder geval niet buitenshuis. Instagram is namelijk een walhalla van vintage dealers, met accounts zoals Home Union en Adaptations NY die unieke stukken aanbieden, variërend van jaren '80 gelamineerde ladekasten tot Caprani-lampen, waarvan de meeste in een paar uur de deur uit zijn. Een overzicht van de postmoderne items die ineens overal te zien zijn. 

De "Togo" zetel van Ligne Roset

1604049390185462 postmodern furniture instragram ligne roset togo
@kategelinsky

Ontworpen door Michael Ducaroy voor Ligne Roset in 1973, oogt de Togo zowel sculpturaal als cosy. Door de maker beschreven als een "tube tandpasta die uitgeknepen werd maar aan beide uiteinden gesloten is", is het opvallende ontwerp van Togo onmogelijk over het hoofd te zien. Dit vrolijke design stuk is het perfecte accessoire, geliefd bij tal van Instagram-influencers en vintage meubel dealers.

Ultrafragola spiegel

1604049390457540 postmodern furniture instragram ultrafragola wavy mirror
@jentalbotdesign

De Ultrafragola-spiegel komt van het Italiaans en wordt vertaald als "ultieme aardbei". Dit opvallend stuk werd ontworpen door architect Ettore Sottsass als een eerbetoon aan vrouwelijkheid. De erg herkenbare spiegel lijkt gemaakt voor het selfie-tijdperk, en elke spiegelfoto die in het decorstuk met golvende randen wordt gemaakt, is al snel verheven tot een statussymbool.

Knoll Cesca stoel

1604049390741679 postmodern furniture instragram cesca chair
@krotdeluxe

De legendarische architect Marcel Breuer ontwierp de Cesca-stoel als student aan het Bauhaus in 1928. De stoel beleefde een revival in de jaren '60 en '70 en bevolkt tegenwoordig de huizen en Instagram-feeds van design liefhebbers. Het perfecte huwelijk tussen een natuurlijke en industriële stijl met zijn rieten en stalen compositie, wat de stoel geschikt maakt voor vrijwel elk interieur.

Paddestoellamp van Murano-glas

1604049390950269 postmodern furniture instragram mushroom lamp
@ilusoryinteriors

Omdat we meer tijd binnenshuis zullen doorbrengen, is elke reden goed om die 4 muren met een vleugje eigenzinnigheid op te smukken. Denk aan de Murano-glazen paddestoellamp , waarvan de charmante vorm en warme gloed zowel functioneel als geruststellend is. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het er geweldig uitziet op een credenza.

Mario Bellini Camaleonda Bank

1604049391205585 postmodern furniture instragram bellini sofa
@leclaireurla

De modulaire bank Camaleonda is ontworpen door Mario Bellini voor een B&B in Italië in 1970 en wordt op handen gedragen door de designwereld. Bolvormig en gestructureerd, de Camaleonda werd pas in de jaren '70 geproduceerd en is eerder dit jaar voor het eerst opnieuw uitgebracht.

Kartell Pilastro Kruk

1604049391499339 postmodern furniture instragram pilastro stool
@dominomag

De Pilastro kruk werd uitgebracht door Kartell als eerbetoon aan Ettore Sottsass en de Memphis Group, die de funky en kleurrijke ontwerpen creëerden waar de jaren 80 zo bekend om werden. Deze speelse kruk is verkrijgbaar in felle kleuren en een glanzende afwerking, en is het perfecte accentstuk voor een vleugje postmoderne flair.

Lees ook

Aanbevolen voor jou