Art & Culture

Welkom in de wondere wereld van de jonge Antwerpse kunstenaar Ben Sledsens

Tim Van Laere Gallery presenteert van 3 september tot 10 oktober de derde solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Ben Sledsens. De show toont een 30-tal nieuwe surrealistische schilderijen die Sledsens de voorbije twee jaar maakte. Zijn werk is betoverend, als je het ons vraagt.
Reading time 2 minutes
© Ben Sledsens

De golf jonge figuratieve schilderkunst is nog lang niet voorbij. Tegelijk zien we kunstenaars opkomen die niet bang zijn om motieven en kleuren te combineren en te spelen met de middeleeuwen en eigentijdse elementen. Zo is er de Belgische kunstenaar Ben Sledsens. Sledsens staat bekend om zijn grootschalige canvassen waarin hij het dagelijks leven, fauna en flora, literaire figuren en elementen uit de (kunst)geschiedenis transformeert naar zijn eigen persoonlijke utopia. Door het hergebruik van motieven, thema's, objecten en poses uit zijn werken, creëert hij een intrigerende puzzel van referenties en bouwt hij een herkenbaar, coherent, romantisch en utopisch oeuvre uit. Kijk, daar worden we vrolijk van.

1592918317256219 bs p0079c
© Ben Sledsens
1592918322699114 bs p0088 c
© Ben Sledsens

Ben Sledsens maakte de afgelopen jaren een blitzcarrière in de beeldende kunsten. De jonge Antwerpse kunstenaar werd tijdens zijn studies aan de Koninklijke Academie opgepikt door Tim Van Laere Gallery en kreeg er in 2016 zijn eerste solotentoonstelling. Sindsdien ligt de internationale kunstwereld aan z'n voeten, en stijgt zowel de wachtlijst voor de aankoop van een werk als de interesse van internationale musea. Toch blijft de jonge Antwerpenaar nuchter.

1592922029948563 bs p0076 c
© Ben Sledsens

De natuur lijkt primair te zijn in zijn werk, waarbij er genoeg ruimte is voor de toeschouwer om verder in te vullen. De diepgaande kennis van de schilderkunstige traditie is te herkennen. Zijn palet van sterke, levendige kleuren, hoge technische kwaliteiten en naïeve perspectieven bestaan binnen een lange traditie van schilderkunst die refereert naar Henri Matisse, Henri Rousseau en Pieter Breughel de Oude.

De jonge Antwerpenaar maakt klassieke onderwerpen eigen. Zijn schilderijen stralen rust en romantiek uit, als een soort stillevens die een utopische wereld voorstellen. Een prachtige herinterpretatie van landschappen, zoals we dat inderdaad zagen bij Bruegel en dezelfde thema's als die we bij Rousseau zagen.

1592919347934991 bs p0077c
© Ben Sledsens

Ben Sledsens
3 september - 10 oktober 2020
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, 
2000 Antwerpen

Lees ook

Aanbevolen voor jou