Art & Culture

Waarom Ratched de beste Netflix-serie van 2020 wordt

De nieuwe Netflix-serie Ratched van Ryan Murphy is hèt anti-hero verhaal dat je dit najaar gezien moet hebben. Afspraak op 18 september 2020.
Reading time 3 minutes
© Netflix

Netflix brengt binnenkort de nieuwe, bloedstollende dramaserie 'Ratched' uit van producer Ryan Murphy. Het verhaal is geïnspireerd op het personage ‘Nurse Ratched’ uit de film One Flew Over The Cuckoo’s Nest van Evan Romansky. De timing van dit verhaal speelt zich ongeveer 20 jaar vòòr het verhaal van Evan's cultfilm af en is dus de prequel op de film die nog steeds als Amerikaans cultureel erfgoed beschouwd wordt.

Ratched vertelt het verhaal van een jonge verpleegster Ratched (gespeeld door Sarah Paulson), die aanklopt bij een psychiatrische instelling in North California voor een job. Ze start er aanvankelijk als een voorbeeldige verpleegster, maar naarmate ze meer betrokken geraakt bij verontrustende psychiatrische experimenten op patiënten, lijkt ze haar onschuld te verliezen. Het verhaal toont de transformatie van een - op het eerste zicht - zorgzame vrouw tot koelbloedig monster. Doorheen de serie kruisen verschillende vrouwelijke personages haar pad, die een significante rol zullen spelen in haar moordlustig plan. Dit alles speelt zich af in een haast obsessief, geperfectioneerde uitvoering van filmlocaties, setdressing en kostuums. Zeg maar: Alfred Hitchcock meets Dior met een vleugje Wes Anderson

1597400910850992 ratched 103 unit 00166r2
Sharon Stone © Netflix
1597402854966869 ratched 103 unit 00324r
Sarah Paulson als Nurse Ratched en Judy Davis als Nurse Betsy Bucket © Netflix

Producer Ryan Murphy is beter bekend van onder andere de series American Horror Story, Glee, Hollywood, en The Politician. Met ‘Ratched’ brengt Murphy een bijzonder kwalitatieve horrorserie met de gestileerde, utopische beelden die zijn werk zo uniek maken. De serie staat bol van symboliek, met verwijzingen naar de geschiedenis van de psychologie en feminisme, doordachte storytelling door middel van kleuren, kostuums en setdressing, waardoor het makkelijk een visual masterpiece te noemen is.

De sterrencast zet de serie extra kracht bij met kanjers zoals Emmy-winnares Sarah Paulson (American Horror Story) als Mildred Ratched, Cynthia Nixon (Sex And The City) als Gwendolyn Briggs, Judy Davis (A passage to India) als Nurse Betsy Bucket, Sharon Stone (Basic Instinct) als Lenore Osgood en Jon Jon Briones (Blood Ransom) als Dr. Richard Hanover. Met zo’n cast kan je niet anders dan je overgeven aan je nieuwsgierigheid...

1597402195241153 ratched 101 unit 00436rc
Sarah Paulson als Nurse Ratched © Netflix
1597403159765675 ratched season1 episode2 00 10 11 23rc2
Cynthia Nixon als Gwendolyn Briggs © Netflix

Waarom we nu al houden van Ratched en zelfs voorspellen dat dit de beste Netflix-serie van 2020 wordt? Dit anti-heldinnen verhaal met bijna alleen vrouwen in de hoofdrol is de female empowerment in de filmindustrie waar we zo naar snakken. Een bloedstollende plot, een ijzersterke cast en oogstrelende visuals, dat zijn de perfecte ingrediënten van een succesverhaal. 

De serie bestaat uit 8 afleveringen en is vanaf 18 september te zien op Netflix. Wie alvast een voorproefje wilt, kan de trailer hier bekijken:

Ratched Officiële trailer

Lees ook

Aanbevolen voor jou