Art & Culture

Waarom je de "Gustav Klimt The Immersive Experience" in Brussel niet mag missen

Na de succesvolle Monet-expo vorig jaar is het de beurt aan Gustav Klimt om in de schijnwerpers te staan. Meer zelfs, want de meest bekende werken van de Oostenrijkse schilder worden dankzij geavanceerde technologie tot leven gebracht in de Hortagallerij in Brussel.
Reading time 3 minutes

Na Van Gogh en Monet is het eindelijk de beurt aan de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt om de mensen kennis te laten maken met zijn symbolische schilderwerken. Gustav Klimt is één van de meest opvallende moderne kunstenaars, voortrekker van de Art Nouveau en leider van de radicale verandering. Een man met veel talenten, bekend om zijn allegorieën, schilder van naakt, landschappen, soms tekenaar, dan weer lithograaf en decorateur met interesse in gebouwen, tapijten, mozaïek en ceramiek.

In The Immersive Experience ontdek je Klimt zijn werk rond zijn ultieme meesterwerk De Kus. Zijn volledige oeuvre en zijn belangrijkste reeksen werken passeren er de revue: van de luxueuze gouden achtergrondkleuren bij het uitwerken van zijn vergezichten, over de florale elementen en de schetsen. De tentoonstelling dompelt bezoekers letterlijk onder in een sfeer van Art Nouveau en hints naar architectuur. 

Dankzij de meest geavanceerde technologieën heb je het gevoel dat je in Klimt zijn leefwereld stapt: 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt heeft gewerkt, 3D-animaties, 2D-animaties, geanimeerde tekeningen die de bezoekers gidsen doorheen de tentoonstelling…

De schilderijen worden opnieuw op magische wijze tot leven gebracht. Op de Beethovenfries (1902), bewaard in het Weense Secessionsgebouw (waar één van de zalen helemaal aan gewijd is, nvdr), komen de personages helemaal tot leven met de elegantie die Klimt hen heeft toebedeeld, om vervolgens opnieuw te verstarren zoals ze in het schilderij zijn vereeuwigd… en dat allemaal op de tonen van Beethovens 9e symfonie. Architectuur, schilderkunst en muziek vormen een harmonieus samenspel. Het werk van Gustav Klimt straalt zoveel rijkdom uit dat het voor het team een grenzeloze bron van inspiratie vormde op het vlak van beeld en klank”.

Een tentoonstelling die zowel jong en oud fascineert, van 24 maart tot 5 september kan je je zinnen prikkelen in de Hortagalerij in Brussel.

1613907430072709 unnamed

“We wilden alle artiestieke periodes in de carrière van Gustav Klimt vermengen, zonder afbreuk te doen aan het chronologisch verloop (…) De onderdompelende ervaring moet een overzicht bieden van het werk van de kunstenaar, en een verrassende kijk op zijn artistieke loopbaan. Daarbij maken we gebruik van de meest hoogstaande technologieën, volgens een welomschreven draaiboek. We brengen niet zomaar zijn schilderijen tot leven… Ons uiteindelijke doel is de esthetiek tot een ultiem hoogtepunt te brengen”.

OPENINGSUREN
Alle dagen open behalve op dinsdagen
(open 6 en 13 april – Paasvakantie)
Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag: van 10u tot 18u (laatste toegang 17u)
Zaterdag & zondag: van 09u tot 19u (laatste toegang tussen 18 en 19 u)

INFO & RESERVATIE

www.expo-klimt.be

Lees ook

Aanbevolen voor jou