Art & Culture

Uit tip in Hasselt: expo Wonder Women in het Modemuseum

Nog tot en met 15 september 2019 kan je de expo Wonder Women in het Modemuseum in Hasselt bezichtigen.
Reading time 2 minutes

Een tip om Hasselt te verkennen èn tegelijk je kennis over de geschiedenis van mode bij te schaven: de expo Wonder Women in het Modemuseum in Hasselt loopt nog tot 15 september 2019.

Wat velen onder ons waarschijnlijk niet weten, is dat vrouwen vandaag zich zo kleden dankzij een aantal vrouwelijke ontwerpers die bijna 100 jaar geleden actief waren. Eén van de meest geprezen en bekende van die vrouwelijke pioniers is ongetwijfeld Gabrielle Coco Chanel. Ze maakte het verschil door mannelijke elementen te introduceren in de vrouwengarderobe en door als eerste ooit het aspect van comfort tot een prioriteit te maken. 

Maar ze is niet de enige op het lijstje succesvolle vrouwelijke ontwerpers die een moderne look introduceerden. Jeanne Lanvin, Jeanne Paquin, Mme Grès, gekend voor haar plissé, Elsa Schiaparelli, met haar  surrealistische ontwerpen. Niet voor niets worden de jaren 20 en 30 gemarkeerd als ‘het gouden tijdperk van de vrouwelijke modeontwerpers’. Ook Sonia Rykiel en Barbara Hulanicki (Biba) vormden mee het modelandschap. In de jaren 1970 lanceert Diane Von Furstenberg de wikkeljurk  als een belangrijk symbool voor feminisme en staat Vivienne Westwood mee aan de wieg van de punkbeweging. Rei Kawakubo, met haar label Comme des Garçons (letterlijk: ‘zoals de jongens’), stelt met haar artistieke en conceptuele werk de huidige mode in vraag. Deze en nog tal van vrouwelijke ontwerpers hebben het modelandschap gevormd zoals we het nu kennen.

De tentoonstelling Wonder Women neemt het werk van deze invloedrijke vrouwen onder de loep en gidst je door de geschiedenis van mode van de vorige eeuw. Afspraak in het Modemuseum van Hasselt, nog tot en met 15 september 2019. Meer info vind je hier.

1567410186503355 mode expo hasselt 440x628

Lees ook

Aanbevolen voor jou