Art & Culture

Joker breekt het scherm: monster prestatie van Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix is haast onherkenbaar in de rol van Joker, de legendarische schurk van de DC Comics strips. Deze keer is hij opnieuw het slachtoffer van een psychopaat in de nasleep van Travis Bickle van Taxi Driver. Joker is een sublieme interpretatie die hyperrealistisch, subversief en politiek accuraat is. De hype is real.
Reading time 2 minutes

Vergeet de cartooneske Jack Nicholson huiverend in zijn paarse pak, of Jared Leto met zijn getatoeëerde punk Joker in Suicide Squad. Zelfs de verbluffende uitvoering van Heath Ledger van The Dark Knight, die hem een postume Oscar opleverde, heeft er concurrentie bij met de prestatie van Joaquin Phoenix in de nieuwe film van Todd Phillips, die net de Gouden Leeuw in Venetië heeft gewonnen.

De acteur, die al een Oscar voorspelde, kreeg een staande ovatie van 8 minuten lang. Ongezien. De film gaat als volgt. Joker onderzoekt het ontstaan van deze supermaker, de gezworen vijand van de toekomstige Batman. Arthur Fleck, een beroeps clown die droomt van stand-up komedie, wordt verstikt en vernederd door de maatschappij tot hij ineens wel erkenning krijgt in een milieu van misdaad en geweld. Het plot speelt zich af in 1981 in Gotham City, waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, wat spanningen creëert. Terwijl we enkele elementen herkennen (waaronder de droom van stand-up komiek) uit de cultkomedie van Alan Moore 'The Killing Joke' (1988), blijft het vooral een eerbetoon aan de klassiekers van Martin Scorsese, natuurlijk Taxi Driver, maar ook King of Comedy. Zo speelt De Niro ook in Joker een alter ego van de cabaretier, die Jerry Lewis in laatstgenoemde vertolkte. Voor de rol van Joker verloor Joaquin Phoenix 25 kg en verdiepte hij zich in de studie van neurosen waaronder "pathologisch lachen", een oncontroleerbare ziekte. De film speelt zich af in 1981 en brengt maatschappelijk en politiek actuele topics in kaart. Het roept vragen op van een tijd waarin Amerikaanse conservatievelingen het label van psychische aandoeningen hanteren om te voorkomen dat de vrije verkoop van vuurwapens aan banden wordt gelegd, terwijl tientallen massamoorden het land met bloed besmeuren. En de gewelddadige tussenkomst van Joker, die de politieke top in het vizier heeft, staat symbool voor de opkomst van het opkomend populisme. Amper 2 dagen na de release datum en het internet is nu al laaiend enthousiast. 

Joker, Todd Phillips, met Joaquin Phoenix, Robert de Niro, Zazie Beetz
Vanaf 9 oktober 2019 in de bioscoop.

joker

Lees ook

Aanbevolen voor jou